Recenze herního notebooku Lenovo LOQ 15. Chytré kompromisy pro šetřivé hráče

Lenovo_LOQ • Lenovo_LOQ

Do redakce se nám dostal nový entry-gaming herní notebook Lenovo LOQ 15 s procesorem Intel® Core™ i7 13620H od společnosti Lenovo, který chce zaplnit díru na trhu a vedle špičkového Legionu chce nabídnout příležitostným hráčům slušný výkon za přijatelný peníz. A dost se mu to daří.



Lenovo LOQ

Lenovo to má poslední dobou u hráčů nalajnované více než dobře. High-end řada Legion nám prošla rukama nedávno a rozhodně jde o perfektně vybalancované herní mašiny s chytře nakombinovanými komponenty, které navíc nádherně vypadají. S řadou LOQ se nyní výrobce chystá nalákat početnější zástup hráčů, kteří nemají až tak hluboko do kapsy, ale stále chtějí za málo peněz relativně hodně muziky. LOQ 15 si tak bere inspiraci z vyšší řady a mixuje velmi zajímavý koktejl, který dokáže přechroustat spoustu moderních her a vlastně ani tolik nezabolí z hlediska kompromisů. Ale popořadě.

S příchutí Legionu

Je pochopitelné, že někde se šetřit musí a využité materiály jsou první na ráně. Zapomeňte na hliník, kov a další hodnotné materiály, LOQ 15 je víceméně kompletně vyroben z matného plastu a ať už chcete nebo ne, je to poznat. Konstrukce je bravurní a nikde nic neskřípe ani neodstává a ačkoliv jsou plasty znát každým coulem, musím pochválit chytré designové nápady. Z hlediska vzhledu si totiž LOQ půjčuje řadu prvků z vyšší řady Legion, jako je třeba stylově vyboulená zadní část s mřížkou pro filtraci vzduchu, zadní konektory pro čistý stůl bez smeti kabelů, či velmi čistý vzhled celé klávesnice. 

Lenovo LOQ 15

Na pohled tedy působí LOQ mnohem hodnotněji a zajímavě, než by mohla poukazovat jeho cenovka a levné materiály, což je velké plus. Je tu také cítit hráčský styl, i když chybí RGB podsvícení po obvodu nebo kompletní RGB klávesnice jako u dražších modelů. Ale to jsou detaily. Velmi potěší také široké možnosti připojení. Vzadu kromě síťového konektoru najdete také HDMI, ethernet a dva USB-A porty, takže veškeré kabely se pěkně schovají vzadu. Nalevo se nachází kromě USB-C portu ještě tradiční 3.5mm Jack, napravo pak USB-A, který je zcela pochopitelně připraven pro zapojení myši. 

Lenovo LOQ 15

Tu rozhodně doporučujeme, protože je tu jeden neduh, který musím zmínit. Plastová destička touchpadu není moc precizní na dotek a ovládání je tak spíše kostrbaté. O hraní na touchpadu raději pomlčím úplně, kdo by se chtěl týrat. Trochu mi vadilo i samotné umístění, které kvůli numerickému bloku klávesnice bylo posunuto hodně doleva, a tudíž pravou rukou budete muset šmejdit hodně do strany, což často způsobuje nechtěné kliky na pravé myšítko. Zapojení externí myši je tu doslova nutností, pak ale veškeré problémy odpadají.

Technické specifikace

  • Procesor: 13th Gen Intel® Core™ i7 13620H, frekvence 2,4 GHz

  • Paměť: 16 GB DDR5 RAM

  • Displej: 15,6 palcový 165Hz IPS displej, rozlišení 2560 x 1440 pixelů, Antireflexní

  • Grafika: Nvidia GeForce RTX 4060 8GB GDDR6 (GSync)

  • HDD: 1 TB SSD, PCIe NVMe

  • Konektivita: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, USB-C, USB-A, HDMI, Ethernet, 3.5mm Jack

  • Baterie a výdrž: 60 Wh, výdrž až 7 hodin na jedno nabití (cca 2 hodiny hraní)

  • Další technologie: 1080 px kamera, podsvícení, numerická klávesnice

  • Hmotnost: 2,4 kg

  • Cena: 35 060 Kč

Naopak pochválit musím klávesnici. Ta sice postrádá onen mechanický odskok, který hráči mají tak rádi, je ale velmi pohodlná, přesná a tak akorát příjemně měkká, takže se na ni skvěle hraje i píše. Jak jsem navíc zmínil výše, klávesnice je kompletní, takže nechybí numerický blok a notebook tak zastoupí externí klávesnici velmi obstojně. Poklávesové RGB podsvícení chybí, ale je tu bílé či čtyřzónové barevné podsvícení, se kterým si bohatě vystačíte. Během hraní stejně na klávesnici nikdo nekouká, no ne?

Skvělý displej bez 4K

LOQ 15 se prodává v několika různých variantách a osobně velmi doporučuji sáhnout po té dražší. O samotném výkonu si povíme později, z hlediska zobrazení je tu však 15,6 palcový antireflexní IPS WQHD displej (rozlišení 2560 x 1440 pixelů) s jasem 350 nitů a obnovovací frekvencí 165Hz, což je rozhodně více než co dokážou nabídnout mnohé herní střední třídy konkurence. Také potěší skvělé podání barev a saturace s téměř 100% sRGB paletou. Tyto parametry jsou o něco slabší v případě základního FullHD panelu, takže rozhodně doporučujeme tuto vyšší verzi. 

Lenovo LOQ 15

Přesuňme se však k výkonu, který za pár babek rozhodně umí překvapit. Vyšší verze modelu přichází s procesorem 13th Gen Intel® Core™ i7 13620H, 16 GB operační paměti, 1 TB SSD diskem a grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4060 s 8 GB video paměti. Tato kombinace dokáže utáhnout většinu moderních her bez problémů, a to na vysoké detaily v plném rozlišení, což za cenu něco málo přes 30 tisíc korun rozhodně chcete slyšet.

Vyšší verze modelu přichází s procesorem 13th Gen Intel® Core™ i7 13620H, 16 GB operační paměti, 1 TB SSD diskem a grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4060 s 8 GB video paměti

Kromě klasických benchmarků jsem se rozhodl lví sílu notebooku otestovat na hře Cyberpunk 2077, kterou notebook bez problémů zvládl na plné rozlišení, nejvyšší detaily včetně ray tracingu se stabilními 60 snímky. Dokonce si poradil i se zabijákem v podobě režimu Overdrive s plnohodnotným ray tracingem, který je populárním zabijákem výkonu. V tomto případě bylo třeba snížit rozlišení na FullHD, stále však byla hra zcela pohodlně hratelná. 

Lenovo LOQ 15
Lenovo LOQ 15
Lenovo LOQ 15

Důvodem dobře dávkovaného výkonu byl opět způsob, kterým Lenovo kombinuje komponenty. V případě karty totiž nesáhl pro slabší verzi. Papírově je sice RTX 4060 omezena na 90W, v případě potřeby však umí natáhnout až 115W a naboostovat tak výkon. Problém jsem tak neměl ani u jiných moderních her, jako je Forza Horizon 5, Call of Duty: Modern Warfare 2 či Ready or Not. LOQ 15 zvládne všechno, většinou v plném rozlišení a na vysoké detaily, což je u herního notebooku střední třídy skvělý výkon.

Hlasitý pracant

S dobrým výkonem a využitými plasty přichází problém - chlazení. Tam, kde výrobce u vyšší třídy Legion dokázal ukočírovat filtraci vzduchu i dražší materiály podstatně lépe je tu znát další místo, kde se muselo kvůli ceně uřezávat. Notebook vzduch filtruje ze stran i dozadu, což se zdá být skvělé pro samotné chlazení a rozhodně nemá LOQ žádný problém uchladit i ty nejnáročnější hry. Větráčky však rozhodně nejsou tiché, což je daní za výborný výkon a nižší cenu. Řešení? Hrajte se sluchátky. Během tradiční práce a sledování videí na YouTube naštěstí větráčky umí být potichu. 

Lenovo LOQ 15

Co bohužel běží potichu jsou vestavěné repráčky. Ty jsou velmi průměrné, dostatečně hlasité, avšak bez pořádně hutných basů a čistých frekvencí. To se však dá velmi jednoduše vyřešit dokoupením soundbaru, případně externích repráčků. Obecně téměř všechny neduhy a kompromisy, které notebook má se dají jednoduše vyřešit dokoupením externího příslušenství. 

Výdrž je oblast, kterou pravděpodobně u herních mašin moc lidí neřeší. Přece jen, herní notebooky nejsou uzpůsobeny na celodenní výdrž a většinou je máme na stole zapojené do zásuvky. I přesto se však baterii musíme věnovat. Ta totiž vůbec není špatná a v případě několika chytrých změn (např. využívání interní grafiky pro obyčejnou práci, snížení jasu a podsvícení klávesnice) se dá bez potíží dostat na cca 7 hodin využití. A to je skvělá hodnota. V případě herního maratónu se však dostanete sotva na 3 hodiny, většinou se pohybujete spíše lehce nad dvě. U herních notebooků spíše klasika, ale rozhodně nejde o žádný rekord. Zkrátka si LOQ nekupujete kvůli výdrži. Co příjemně potěšilo je opravdu lehký a malý adaptér, kterého jsem se ve srovnání s vyšší třídou notebooku a obří cihlou téměř ani nevšiml. Detail, ale potěší.

Verdikt

S modelem LOQ 15 se Lenovo pokusilo vzít některé populární serepetičky a především styl nejvyšší třídy Legion a ukovat herní notebook, který bude přístupný opravdu všem. Ačkoliv jsem k testování přistupoval zprvu velmi skepticky, notebook si mě postupem času získal. Všechny kompromisy, které bylo kvůli ceně potřeba udělat tu dávají smysl a nijak extrémně nezasahují do celkového zážitku. Za velmi příjemnou cenu dostanete skvělý displej, zcela dostačující výkon na většinu moderních her, pěkný design a bohatou konektivitu. S přihlédnutím ke všem pozitivům se dají některá negativa, kam patří hlučnější větráčky, všudypřítomné plasty či horší touchpad, bez problémů přehlédnout. Dokupte si myš s klávesnicí, hrajte ve sluchátkách a máte po problémech.

Partnerem rubriky Recenze je Wilkinson Sword.

Doporučujeme