Lepidlova grilovačka: Proč jsou lidé NPC?

Lepidlova grilovačka • Lepidlova grilovačka

Víte, když jsem byl mladší, oplzlejší a mnohem mnohem drzejší, občas jsem se díval na lidi a říkal si… ty že jsi byl ta nejrychlejší spermie? Určitě jste to taky zažili a jestli ne, tak jste fakt svatoušci. Dneska už jsem ale starší a dívám se na svět úplně jinýma očima. Vidím člověka a říkám si: “Kámo, ty kdybys umřel, tak z tebe nevypadne ani zelenej loot.” Ne vážně, proč se nám lidi občas zdaj jako takový NPCčka?

Vítejte u téměř jarního grilování na téma: proč jsou lidi takový NPCčka?

Funfact: Jaro Slavik začal svou šowbiz kariéru točením gay-péčka. Proto může mít článek označení #LGBTQ+

Co vůbec znamená pojem NPC a jak to vzniklo?

NPC = Non-playable-character, tedy nehratelná postavička ve videohře. Tyhle postavy ve videohrách obvykle postrádaj jakýkoliv kritický myšlení a individuální názory, proto z toho vznikla nadávka. Hodně lidí to bere jako “dehumanizační” urážku inteligence. Protože je.  A taky je to jednodušší, než říct “Tento člověk není ta nejostřejší tužka v penále”. A asi je to i víc cool, než debil a blbeček.

Jenže nadávek pro lidi máme dost, proč jsme potřebovali další? Tenhle meme/nadávka má ve skutečnosti mnohem hlubší původ:

  • Rok 2010 - NPC joke je založenej na postavě Wojak, tento meme původně vyjadřoval doňůraný emoce, jako třeba lítost, nebo melancholii.

Grey guy
  • V roce 2016 na 4Chanu vzniklo vlákno “ARE YOU AN NPC?”, ve kterým týpek popisoval klíčový prvky chování určitých lidí s velkou podobností k videoherním NPCs. Hlavním klíčovým prvkem pak je absence “vnitřního hlasu”. Mockoval lidi, kteří používaj stereotypní argumenty a jsou obecně protivní, kdykoliv se konverzace s nimi odchyluje od zajetých společenských konvencí (pravidel).

  • V roce 2018 se tento meme hooooodně rozmohl v něčem, co internet popisuje jako.. “krajně-pravicový internet” (far-right internet spaces). Tento typ uživatelů začal pojem NPC intenzivně využívat jako urážku těch, kteří nesdílí stejné konzervativní politické názory, zejména pak liberály.. To se trochu zamíchalo,že? 

  • Pojem NPC se během voleb do Kongresu USA stalo často frekventovanou obranou. V podstatě kohokoliv, když v argumentační debatě někdo začal nálepkovat druhou stranu, místo toho, aby přišel s logickou argumentací.

  • V roce 2022 se popularizovala variace memu, nazvaná “I support the current thing”. Tenhle meme byl používanej jako výsměch liberálům za to, že … no podporujou jakoukoliv současnou věc, protože to je zrovna cool, mainstream, korektní, a tak. Zkrátka si dělali srandu z těch lidí, kteří si při každé příležitosti hodí rámeček na Facebook profilovku.

Takže...ono to zas tak nevinný není, že? Ono to je totiž politicky tak hrozně moc nasáklý, až se mi to nechce používat. Ta hláška je vtipná, když to někomu vmetete IRL. Ale ta politika mi v tom dost smrdí!

Nicméně dával bych si bacha na tuhle nadávku IRL. V roce 2023 dostalo 11-letý dítě pobodáno do bříška za to, že chlápka nazval NPC.

NPC

No dobře a když se odlepíme od politickýho významu, proč máme tak častou tendenci dívat se na lidi a zpochybňovat je jen tak povrchně? A říkáme si, že to jsou takový NPCčka? Každej žijeme ve velmi zrychlený době, plný tlaku, povinností a mediálního šrumu. Nosíme v kapse vědomosti celýho světa a přesto směřujeme svou pozornost na sociální sítě, kde koukáme, jak ostatní lidi žijou vlastní životy. Sami ale často nežijeme ten svůj život a tu pozornost směřujeme jen k tomu, co my sami potřebujeme.

Z části je to přirozený, z části je to naučený. Stejně tak si ale o někom můžeme říkat, že je NPC, tak to někdo může říkat o nás, protože třeba zrovna uděláme něco hloupýho, nebo nedáváme pozor. 

Roky

Nepřijde mi vlastně dobrý grilovat dneska lidi, který se nám zdaj jako NPCčka. Dneska griluju nás všechny, protože každej je občas NPCčko (nemyslim politicky, do toho se teď nevrtám). A je dobrý rozhlédnout se kolem sebe, vystoupit z komfortní zóny našeho NPC nastavení a udělat krok k psaní vlastního příběhu.

To je tak hezky napsaný, že jsem si teď i trochu ublinknul. Tak zas někdy!



Doporučujeme