Lepidlova grilovačka: Špetka filosofie aneb sci-fi a rasismus?

Lepidlova grilovačka • Lepidlova grilovačka

Teď si dáme zamyšlendo o životě ve vesmíru a přežití lidstva. Hoši ten úvod je trošku off, ale slibuju, že budete kouřit mapu (brněnsky rozumět). 

Dnešní hyperkorektní doba a cancel culture je skvělej krok dopředu a trochu vzad zároveň - aspoň oproti celýmu minulýmu století. 

USA, kolébka moderní demokracie a hlavní kulturní proud pro západní a střední Evropu, urazila v tomto ohledu dlouhou cestu. Od smíšenýho národa kriminálníku a osadníků, přes největší otrokářskou společnost, zaměstnavatele dětí, hippies a průkopníky rovnoprávnosti žen a všech ras (nebo barev pleti, nevím jak je to správně) až po hyperkorektní korporáty prosazující inklusivitu v každým prdu.

Marketing

Dospělo to ale do fáze, kdy se dnes pracuje s pojmem “obrácený rasismus” a v Hollywoodu dokonce existují kvóty na rasové a genderové obsazení ve filmu. Tyto kvóty jsou i v mnoha korporátech a u nás už pronikly i třeba do vysokých škol. Sám jsem na jedné pracoval a mám občas pocit, že mě tam nabrali jen kvůli tomu, že potřebovali do kanclu člověka s pindíkem.

Jednou jsem se šel fotit na kartičku zaměstnance a nakecal jsem jim, že jsem Špagetarián (nebo Pastafarián? ) a musím se fotit s cedníkem na hlavě, protože je to nábožensky stejně významný, jako jarmulka pro židy. A víte co? Uvěřili tomu! Musel jsem to stopnout já. Dnešní doba je tak zblblá, aby se náhodou nikdo neurazil a tak lidi ze strachu dopustí i úplný kraviny.

Občanka

Myslím, že lidem chybí přesah myšlení. Chci říct: rasisti jsou pablbové a nemám pro ně žádnou toleranci. Teď hoši, teď se k tomu dostáváme! Ale toho rasismu se nezbavíme, pokud nepřestane být oboustranej. Prostě se musí stát Puff a zmizet… protože… HRÁLI JSTE MASS EFFECT? Nebo jinou vesmírnou odyseu? Nebo co třeba cokoliv ze světa Star Wars? Nebo třeba seriál Expanse (prakticky Game of Thrones ve vesmíru)? Nebo četli jste třeba Vzpomínku na Zemi?

Sci-fi

Sci-fíčka nám dávaj skvělou příležitost zamyslet se nad tím, jak by asi budoucnost lidstva mohla vypadat. Nejen z hlediska technologií, zdravotnictví, meziplanetárního cestování... ale i z hlediska kultury, sociologie a společenských norem. Určitě jste si v těch filmech a hrách a knížkách všimli, že k lidem - je jedno jak barevným - často přijdou nějaký další mimozemský civilizace (rasy? živočišný druhy?) a ty civilizace to třeba v Mass Effectu, nebo Star Wars táhnou spolu. A pak je jedno, kdo má kolik chapadel a kam všude si je pak navzájem strkaj, nakonec jde o kulturní soužití a boj proti nějakýmu “vyššímu zlu”.

No jasně! Dává to smysl. Představte si. Všechny války, co teď na planetě probíhaj - co by se asi stalo, kdyby k nám letěla jiná civilizace z vedlejší galaxie? Válčilo by se dál, nebo by se lidstvo semklo v jednu velkou alianci, aby dokázalo čelit hrozbě z vesmíru?

Mass Effect

Jak by to asi vypadalo, kdyby všichni na planetě měli jeden společnej problém: Přežití. Ale ne přežití kvůli hromadění zdrojů (o hrozbě jaderný apokalypsy kvůli nedostatku zdrojů jsem tak trochu psal u seriálu Fallout). Ale přežití lidské rasy, nehledě na bohatství, barvu, nebo jazyk. 

Hry, seriály, filmy nás můžou naučit různý věci a každej v tom vidí něco jinýho. Kdo z vás někdy uvažoval o Fermiho Paradoxu, tedy jestli jsme ve vesmíru sami? Bylo by lidstvu líp, kdybychom lítali mezi hvězdama? Chtěli byste navštěvovat babičku na Marsu?

Dejte nám vědět na soušlech, co si o článku myslíte a co vás k tomu napadá.

PS: Pokud vám furt vrtá hlavou to Pastafariánství. Američtí vězni si to vymysleli jako náboženství, kvůli kterýmu musí mít každou středu špagety. A protože je to náboženství, tak je dostali… Proč si nevymysleli náboženství, ve kterým musí mít každou středu nabitý zbraně?

Doporučujeme