10 největších herních překvapení ze Summer Game Fest. Akce, kostičky i návrat legend

Xbox Game Studios

Letošní ne tak úplně E3 sice byla spíše odvarem staré slávy, ale vlastně se nám i tak strašně moc líbila. Her se ukázala hromada a my vybrali 10, jejichž oznámení či nové informace nám udělaly velkou radost.

Gears of War: E-Day nás vezme na úplný začátek invaze

Oznámení nového dílu Gears of War jsme tak nějak očekávali, nicméně je pravda, že tato konkrétní podoba byla velkým překvapením. Gears 4 a 5 již byly rozjety směrem do budoucnosti. Noví hrdinové, nový nepřítel a obecně i nové vyznění. E-Day, či celým názvem Emergence Day, nás vezme do doby, kdy celá invaze z podzemí teprve začala.

Cinematický trailer byl bohužel vše, co jsme dostali. Nicméně jasně z toho víme, že se navrátí staří hrdinové – jmenovitě Marcus Fenix a Dominic Santiago. Ti se pak utkají proti klasickým Locustům. Bude jistě zajímavé sledovat, jak se z těchto rekrutů postupně vybudovaly legendy.

Hry se máme dočkat v průběhu příštího roku.

LEGO Horizon Adventures je překvapivě lákavým kostičkovým překvápkem

Horizon již od svého prvního dílu Zero Dawn byl známý tím, že si fanoušci mohou koupit jeho LEGO podobu. Přesto mít celou LEGO hru, to bylo docela příjemné překvapení. LEGO si bere klasické vizuály a robotické zvířecí nepřátele. Zbytek však bude naprosto ujetý.

A nám se to vlastně hrozně líbí. Horizon bude mít konečně multiplayer, bude mít k dispozici i ujetější zbraně jako vrhání žraloka a dočká se ho i Nintendo Switch. Jen tedy Xbox si bude muset vystačit bez něj, ale má tolik jiných titulů, že nebude třeba brečet dlouho.

Hry se dočkáme ke konci tohoto roku na PC, PS5 a Nintendo Switch.

Fable konečně ukazuje záběry z hraní

Pohádková série od již neexistujícího Lionheadu má pokračování od firmy Playground Games, tvůrců závodní série Forza Horizon. Tohle již víme docela dlouhou dobu. Co je však novinkou, to jsou první záběry z hraní. A nutno říct, že na nich hra vypadá opravdu dobře!

Graficky je hra na takové úrovni, že máte skoro pocit, jako kdyby to celé byla cutscéna (snad se nedočkáme downgradu), pohádková atmosféra je ze hry opravdu cítit a úkoly? No viděli jsme pár pohádkových bytostí a dokonce žábu, takže očekávám další porci příjemného a již dobře známého fablovského humoru.

Na hru si však ještě počkáme, jelikož její datum vydání je plánováno až na příští rok.

Perfect Dark je překvapivě lákavé sci-fi ze staré školy

Sci-fi klasika chystá svůj remake už opravdu dlouho. Oficiální oznámení jsem našel už z roku 2020, ale o její existenci se vědělo již dlouho. Nyní jsme konečně viděli gameplay a hra nejen že není zrušena, jak se chvíli spekulovalo, ale vypadá opravdu dobře. Volně přirovnáno k jistému Prey či sci-fi Dishonored s možností stealthu i přímé akce.

Obojí pak vypadá precizně a vypiplaně. Ve stealthu nechybí serepetičky jako scannery nebo „orlí zrak“. Akce se pak chlubí zajímavou kombinací boje na blízko, parkouru a střelby. Prostě cinematické sci-fi dobrodružství, které nám momentálně chybí.

Datum vydání zatím neznáme.

Dragon Age: The Veilguard se ukázal ve sporném gameplayi

Uznávám, že první gameplay z této hry na mě má dost nejednoznačný vliv. Jsem však rád, že konečně něco víme. Dragon Age: The Veilguard bude mít poněkud rozdílný styl než předchozí díly. Bude zde více kladen důraz na akci a přímočarý příběh. Ostatně místo open-worldu máme mít spíše systém misí. Takže ne každý fanoušek asi bude úplně uspokojen.

Z druhé strany děj o tom, že se snažíte napravit, co všechno napáchal Solas, není úplně špatnou myšlenkou. Akci má doplnit zatím spíše utajovaná taktická rovina. A navíc je zkrátka fajn se zase vrátit do Thedasu, ať to dopadne jakkoli.

Hra vyjde v listopadu tohoto roku na Xbox Series X/S, PS5 a PC.

Anno 117: Pax Romana nabídne stavění ve starověkém Římě

Budovatelská strategie ANNO se opět vrací a nyní míří do starověkého Říma. Po roce 1800 je návrat do starověku vlastně příjemnou změnou. A ačkoli informací moc nemáme, trailer byl skutečně jen oznamovací, pár příjemných věcí se odhalilo.

Máme mít možnost rozvíjet svá městečka v různých provinciích napříč celou římskou říší. A to nám má umožnit různé výzvy v závislosti na místní ekonomice a politické situaci. Snad to bude stát za to, rozhodně si rád postavím vlastní amfiteátr.

Hry se dočkáme v průběhu příštího roku.

V Call of Duty: Black Ops 6 budeme odhalovat tajemství studené války

Slavná střílečka se nepřekvapivě opět vrací a tentokrát se příběh zaměří na odhalování jistých tajemství ze studené války. Hra má opět navrátit ty epické kampaně, které byly bohužel v posledních dílech dost v pozadí. Navzdory často fádnímu příběhu je nicméně Call of Duty umí skvěle a „Don't Trust The Lies“ mi zanechává kůži v příjemném husím stavu.

Vedle kampaně se máme dočkat 12 6v6 map a 4 nových strike map. A pochopitelně nemůže chybět ani zombie režim, v tomto případě tvůrci slibují návrat round-based zombíků.

Nové Call of Duty vyjde již 25. října tohoto roku na Xbox Series X/S, Xbox One, PC, PS4 a PS5.

Atomfall se podívá do Anglie po nukleární krizi

Studio Rebellion se sice proslavilo hlavně střílečkami z pohledu třetí osoby, zejména Sniper Elite. Jejich nová first-person hra však poněkud odbočuje ze zajetého standardu. Jaderná katastrofa zanechala část Británie v troskách. V Atomfall budeme tuto alternativní realitu plnou mechů prozkoumávat, ale také sbírat suroviny, vyrábět předměty, obchodovat, bojovat a hledat odpovědi na to, co se vlastně stalo.

Atomfall má kombinovat poválečnou Británii, paranoiu studené války a klasické britské sci-fi jako Den trifidů a Doctor Who. Zpustošená země je ovládaná armádou a při honbě za pravdou je třeba popadnout všechny zbraně v dosahu a vydat se na až hororové dobrodružství.

Hra vyjde na Xbox Game Pass, Xbox Series X/S, Xbox One a Windows PC v roce 2025.

Doom: The Dark Ages nabídne pořádně krvavý středověk

Ve třetím pokračování moderního Dooma se podíváme do pořádně ďábelského a zatraceně temného středověku. Hra si základní charakteristiky ponechává, takže opět počítejte s brutálním proléváním démoní krve z pohledu první osoby. Tentokrát však v mírně odlišném podání.

Budete mít v ruce štít, takže se budete krýt, budete ho vrhat a mezi přehnaně velkými až komplexy vynahrazujícími sci-fi zbraněmi nechybí ani řemdih. A drak, budeme moci jezdit na drakovi!

Středověké brutality se dočkáme v průběhu příštího roku na Xbox Series X/S, PS5 a PC.

Civilization VII se odhaluje krátkým teaserem

Tohle oznámení byla opravdu rychlovka, tak buďme struční. Opět se bude jednat o historickou strategii a budeme vládnout za jednoho z legendárních vůdců. Budeme vytvářet svou civilizaci, budovat města a monumenty, dobývat, spolupracovat a objevovat. V čem se to liší od předchozích dílů? To máme zjistit na odhalení záběrů ze hry v srpnu. Samotné hry se pak dočkáme v průběhu příštího roku.

Těchto 10 her výrazně zaujalo nás, nicméně v průběhu Summer Game Festu jsme viděli řadu dalších titulů. Co zaujalo vás a rozhodně nemůže chybět na vašem playlistu?

Doporučujeme