Preview na hru Dune Awakening. Přežití na Arrakis nebude pouze o koření

Dune Awakening • Dune Awakening

Duna to válcuje v kinech a konečně je na řadě udělat nějaký pořádný zákrok i do herního průmyslu. Bude Dune Awakening to, na co čekáme?

Ačkoli je s námi Duna již opravdu dlouho, s novými filmy se konečně dostává písečnému universu další vlny popularity. A když už jsme na získávání koření a modření očí naladěni z kina, bylo by fajn prožít si to i ve hře.

Dune Spice Wars nás naladilo v taktickém uvažování. Ale sedět si někde v bezpečí u kompu a posílat vojáky může tak nabělený Harkonnen. Pravý Muad´Dib by si měl také zajezdit na červovi a ještě lépe společně s jinými Fremeny zabydlovat Arrakis. A to vše, zdá se, nás v Dune Awakening čeká.

Přímé napojení na film

Duna samozřejmě začala jako knižní série, nicméně v tomto případě opravdu můžeme tvrdit, že jde hlavně o „hru podle filmu“. Hru tvoří Funcom a ve fázi předprodukce navštívili vývojáři natáčecí lokace z Dune: Part Two. Na Arrakis sice neletěli, ale podívali se na kulisy, ve kterých se natáčelo. Inspiraci tedy brali přímo u zdroje, aby byl zážitek co nejvíce autentický.

Dune: Awakening

Hra má mít výtvarný styl z hollywoodských pláten a cílem je přinést ten filmový zážitek co největšímu množství lidí. Survival dává vývojářům volnost, protože je to zároveň open-world. Funcom zde navíc zužitkuje své bohaté zkušenosti z Conan Exiles. V první řadě jde o to přežít. Sehnat zdroj pitné vody (třeba vodu odsát z mrtvých těl), najít jídlo a naučit se základy přežití na Arrakis.

Dune: Awakening

Prostředí písečné planety bude klást velké překážky. Přes den se třeba spálíte a moudřejší je pohybovat se v noci. A jsou tu samozřejmě i červi. Zatím se zdá, že je spíše neosedláme, nicméně je třeba s nimi počítat. Musíte si dát pozor, aby vás nesežrali a se správnými přístroji je můžete třeba přilákat k přátelům. To je ten smích přejde, až jim červ rozdrtí celý barák!

Bojujte a pletichařte

K přežití je samozřejmě třeba boj. Arrakis nemá jen červy, ale také lokální Fremeny či mimoarrakiské Atreidy. Hra pochopitelně podporuje PvE i PvP. Bojujete tedy proti prostředí i hráčům, a to skoro pořád. Už při tvorbě postavy si vybíráte, kdo byl vaším učitelem, což určí nějaké počáteční skilly. Ale můžete se vzdělávat i dál.

Dune: Awakening

Hra podporuje boje na blízko, na dálku a za použití strojů, jako jsou legendární ornithoptery. Za své herní činnosti se navíc vylepšujete díky RPG systému. Můžete si zvolit cestu kontraktora a plnit úkoly a navíc je tu systém politiky. Ve válkou rozhádaném světě jako je Duna si žádný vodožíznivý hrubián prostě nepřijde zkrátka.

Dune: Awakening

Můžete se klidně stát baronem Harkonnenem, pokud se budete pořádně snažit. Ve hře stoupáte v reputaci a je zde podporováno soupeření všeho druhu. Zajímavostí je systém soupeřivých úkolů. Některé úkoly staví hráče proti sobě. Kdo ho splní první, ten získává odměnu.

Stavte divy světa

Nezapomínejme samozřejmě na to, co od survivalu všichni chceme – stavění. Detaily se vývojáři zatím nepochlubili, z obrázků se však zdá, že stavění obřích sci-fi paláců bude podporováno. A nejen to, má tu být možnost vydělávat si jako architekt. Když postavíte něco úchvatného, můžete hráčům prodávat svůj blueprint. Prostě ať padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina.

Dune: Awakening

Survival open-world má výhodu hlavně v té volnosti a vývojáři ji nechtějí omezovat. Můžete se probojovávat v žebřících a stavět majestátní stavby. Ale také můžete stavět své domečky a odpočívat s přáteli při pohledu na nekonečné písky. Tady si zážitek určujete vy.

Dune: Awakening

Po grafické stránce se také máme na co těšit. Hra používá, nepřekvapivě, Unreal Engine 5. Z traileru vypadá nádherně a ačkoli hry jako Valheim jsou skvělé, možnost užít si survival s vysokým rozlišením a nejmodernějšími technologiemi je prostě lákavá. Tohle bude ten AAA titul z Duny, jakého se nám již dlouhé roky nedostávalo.

Nevyhlašujme však spasitele dokud nevypije vodu života… a nevyhlašujme skvělou hru, dokud nevyšla. Vývojáři chtějí hodně ladit, mimo jiné i otevřenou beta verzi, a na Dunu si nějaký ten pátek ještě počkáme. Jak se vám ale líbí to, co jste zatím viděli? Dejte nám vědět na našich soušlech!

Doporučujeme