Recenze hry Prince of Persia: The Lost Crown. Návrat poskakující legendy

Prince of Persia • Prince of Persia

Prince z Persie se po dlouhé době vrací. Dokáže i po tolika letech zaujmout?

Prince of Persia

Prince of Persia, to je legenda, se kterou se setkal snad každý aktivní hráč. Hra, kterou jsme milovali i nenáviděli, a to ve všech možných podobách, v roce 2024 díky Ubisoftu opět ožívá a všichni tak máme možnost se opět vrhnout do tajuplného světa plného mytických bestií.

Tam a zase zpět

Pravděpodobně bychom všichni očekávali nabušenou RPG akci odehrávající se v otevřeném světě, která hráče zahltí miliony aktivit. Opak je ale pravdou. Vývojáři z Ubisoft Montpellier se vrátili zpět v čase, aby hráčům přichystali ultimátní retro zážitek s moderní hratelností a blyštivým vizuálem. Prince of Persia: The Lost Crown je 2D akční plošinovka, typický reprezentant metroidvanie žánru.

Prince of Persia: The Lost Crown

Výsledkem je překvapivě perfektně vyladěný a chytlavý zážitek, který v sobě kombinuje nostalgii, výzvu, zábavnou hratelnost a ukázkovou dynamiku. Zároveň se jedná o super příklad synchronizace tradičního a současného přístupu ke hrám. Vývojáři opravdu skvěle pochopili zásadní pilíře původní hry a dokázali je s citem přetransformovat do podoby, která je nejenom funkční, ale dokonce i silně návyková.

Vývojáři opravdu skvěle pochopili zásadní pilíře původní hry a dokázali je s citem přetransformovat do podoby, která je nejenom funkční, ale dokonce i silně návyková

Hlavní postavu protentokrát představuje Saragon, člen perské elitní vojenské skupiny Immortals. Spolu s ním se hráči vydávají do pevnosti Mount Qaf, aby zachránili milovaného pána Ghassana. Jak už to tak bývá, v životě nikdy nejde nic tak, jak si naplánujeme, a ani v tomto případě tomu nebude jinak. Sargon je označen za zrádce a musí se tak na své cestě vypořádat s nespočtem překážek nejrůznějšího charakteru. Připravte se na to, že se rozhodně nebude jednat o procházku růžovou zahradou.

Dynamika v hlavní roli

Jak jsme již zmínili, jedná se o 2D akční plošinovku ve stylu metroidvanie. Budete tak překonávat jednotlivé obrazovky v horizontálním i vertikálním směru, skákat po plošinách, zdolávat nastražené léčky a trápit si hlavu nad desítkami puzzlů. Klíčovou roli v Prince of Persia: The Lost Crown však hraje akční složka, která v rámci žánru dostala překvapivě hodně prostoru, a to nejen z hlediska četnosti, ale rovněž z pohledu intenzity a propracovanosti.

Prince of Persia: The Lost Crown_20240107195023

Lze provádět několik základních komb, střílet z luku, využívat speciálních abilit apod. Souboje tak nejsou omezeny na opakované mačkání jednoho tlačítka, ale vyžadují trochu toho tréninku, zejména potom při vyšších stupních obtížnosti. Je třeba poznamenat, že se vlastně nejedná o úplně jednoduchou hru. The Lost Crown totiž dokáže místy pěkně vytrápit, k čemuž rovněž přispívá nemilosrdný systém bonfirů a zejména občas nevyladěná obtížnost.

Ocenit musíme dynamické a vyvážené dávkování obsahu, které je nejenom zábavné, ale rovněž motivující a uspokojivé zároveň

To nejlepší však titul nabízí v oblasti pojetí celkové hratelnosti, což je pro metroidvanii vždy klíčové. Ocenit musíme dynamické a vyvážené dávkování obsahu, které je nejenom zábavné, ale rovněž motivující a uspokojivé zároveň. To samé platí o získávání nových dovedností, zbraní apod. Z jindy otravného vracení se na stejná místa se protentokrát stává radost a vzrušující zábava. Překonávání jednotlivých oblastí je maximálně uspokojující, stejně tak jako pojetí RPG systému v té nejodlehčenější podobě. Ve své podstatě vlastně nejde ani tak o RPG jako spíše systém upgradů, nákupů a lehkého vylepšování. Celkově do sebe vše zapadá a funguje s lehkostí a smysluplně.

Vyladěný zážitek

Chválíme rovněž krásnou grafickou stylizaci, rozmanitost prostředí a příjemný orientální ambientní audio podkres. S hlavním hrdinou se vydáváme do paláců, stok, sklepů, jeskyní či tajemných komnat. K dispozici je skutečně velké množství odlišných oblastí, které v sobě kombinují pohlednou grafickou prezentaci a vydařený level design.

Prince of Persia: The Lost Crown

Vrcholem jsou potom desítky nejrůznějších mytických bestií coby bossů, se kterými se na své pouti bude muset Sargon vypořádat. Opět je třeba se připravit na slušnou výzvu, škoda jen, že jsou jednotlivé move sety bossů tak snadno prokouknutelné.

Skvělou práci ovšem vývojáři odvedli v oblasti přizpůsobení obtížnosti. Mimo několika předdefinovaných úrovní totiž Prince of Persia: The Lost Crown nabízí klasické manuální nastavení v oblastech jako je poškození, síla nepřátel apod. Výsledkem je tak zážitek přizpůsobený na míru. Podobnou pozornost v Ubisoft Montpellier věnovali i možnostem v oblasti přístupnosti.

Prince of Persia: The Lost Crow

Určitých připomínek bychom však měli k technickému stavu. Během recenzování jsem se totiž na konzoli PS5 potýkal s občasným propadem snímkování a jednou jsem byl nucen hru restartovat pro její neaktivitu a totální zásek. Zásek budu ignorovat a věřím, že šlo o shodu náhod, propady snímkování je však nutné vyřešit.

Verdikt

Celkově jde o hodně vydařenou hru, která by mohla potěšit veterány a přilákat zároveň nové hráče. Ve své podstatě nic objevného, spíše poctivá práce, která zabrnká na nostalgickou strunu. Potěší zábavná hratelnost, dynamika akce a ukázkové dávkování obsahu. Podobnou uskákanou výpravu opravdu můžu.

Doporučujeme