Recenze hry TopSpin 2K25. Mezi slepými jednooký králem

TopSpin 2K25

Série Top Spin se vrací s legendami jako Rogerem Federerem, Serenou Williamsovou a řadou dalších. Stačí to na velký návrat?

Top Spin 2K25

Existují tituly, které jsou určeny pro masy, bez nějakého konkrétního zaměření a pak jsou tady takové, které jsou směřovány na jednu konkrétní skupinu hráčů. A právě takový kousek jsme v posledním týdnu podrobili pečlivé recenzi. Jedná se o TopSpin 2K25, čili oblíbený tenisový simulátor. Pokud jste o něm vlastně ani nikdy neslyšeli, rozhodně se nemusíte stydět, přece jen se jedná o hodně specificky zaměřený sportovní simulátor, který asi nemá příliš velké ambice oslovovat netenisové fanoušky. Důležité však je, jak si tato sportovní novinka vede u těch, kteří tenisem žijí.

Návrat na kurt

Je smutným faktem, že fanoušci virtuálního tenisu v posledních letech nezažívají úplně šťastné období. Ne snad, že by čas od času nějaká ta simulace nevyšla, ale kvalita rozhodně nebyla taková, jak by si tento královský sport zasloužil. Oznámení návratu série TopSpin tak pro mnohé představovalo jasné světlo na konci tunelu a naději, že tady se možná chystá něco velkého.

TopSpin 2K25

Hned v úvodu je třeba mírnit veškerá očekávání, TopSpin 2K25 je sice povedenou tenisovou hrou, ale to pouze v některých oblastech. Pro některé půjde o oblasti nejdůležitější, pro někoho ne.

Pod titulem je podepsáno vývojářské studio 2K Sports a potěšující informací je skutečnost, že se na hře podílelo velké množství českých vývojářů. To s sebou krom národní hrdosti přineslo také překvapivou českou lokalizaci formou textů a titulků. Hru to určitě nespasí, ale jde o příjemný bonus, díky kterému může hra oslovit i nějaké ty netenisové české hráče.

Rakety uchopit

Takže představovačku máme a teď pojďme k tomu podstatnému, k jádru pudla. Jaký vlastně nový TopSpin je? Obecně lze říci, že dělá správně to, k čemu byl vytvořen. Nabízí poměrně zábavnou a slušně vybalancovanou hratelnost, navíc s celkem příjemným a intuitivním ovládáním. Dostupných je několik druhů úderů, to nejzásadnější je však jejich správné načasování a umístění na soupeřovu polovinu. Klíčem k úspěchu je ve správný moment pustit příslušné tlačítko pro úder. Pro začátek jistě poslouží pomocníček v podobě naplňujícího se baru.

TopSpin 2K25

Je třeba vše dostat do ruky a rozhodně nejde o záležitost jednoho odpoledne. Osobně mi trvalo několik zápasů, než jsem dokázal získat jediný gem. Vše je ale příjemně uspokojivé a vyzývavé zároveň. Postupně můžete vypínat jednotlivé grafické asistenty a stále více se přibližovat simulaci.

Ostatně už při prvním spuštění vás hra bez zbytečných keců okamžitě vezme na kurt, což působí hodně sebevědomě. Vývojáři tak nějak tuší, že nejsilnější je TopSpin 2K25 právě v této oblasti. A je to přeci správně, kde jinde by měl sportovní simulátor dominovat, než na herní ploše.

Ošklivé pokoukání

Bohužel v tom ostatním už ale hra trestuhodně zaostává. Tím ostatním myslíme například technické zpracování. Během recenzování na PS5 jsem se až podezřele často potýkal s pády hry či zasekáváním. Zklamáním je rozhodně i grafické zpracování, které vážně není ve shodě s next-gen konzolemi. Například pohled mezi diváky je naprosto děsivým zážitkem. Na druhou stranu, koho vlastně zajímá okolí kurtu a celkové prostředí, řeklo by se. Jenže ona je situace podobná i v případě samotných tenisových aktérů, zejména potom v mimoherních sekvencích.

TopSpin 2K25

Pokud jde o tenisové pohyby, během hraní působí vše přirozeně a dynamicky, jakmile ovšem naskočí nějaká ta doprovodná animace, úsměv ze rtů padá. Podivná fyzika oblečení, robotické pohyby, nejrůznější kolize objektů či tupé výrazy postav, to je jen stručný výčet prapodivného vizuálu TopSpin 25. Přitom, jakmile se opět ponoříte do hry jako takové, všechno začne rázem vypadat víceméně k světu.

Titul nabízí super zábavnou hratelnost, ale v ostatním je až příliš obecný, nekonkrétní a nedotažený

Vývojáři se zbytečně netrápili s nesmyslnými herními režimy a nabízejí hráčům relativně skromnou nabídku. Alespoň tedy ve srovnání s jinými sportovními tituly. V první řadě si tak pochopitelně můžete vytvořit vlastního hráče či hráčku, a to v solidně nabušeném editoru. Nečekejte srovnání s RPG hrami, na tenisový simulátor je toho ale k dispozici více než dost, což je potěšující informace.

Přece jen s vytvořeným hráčem ve hře strávíte pravděpodobně nejvíce času. Konkrétně potom v režimu My Career, což je tradiční kariérní režim, tak jak ho známe z konkurenčních sportovních her. Stanete se trenérem, manažerem a hráčem v jednom. Budete absolvovat tréninky, jezdit po turnajích či exhibicích a postupně sbírat zkušenostní body, za které si časem nakoupíte nějaké ty nové věcičky. Celkově to působí zábavně, bohužel ta hloubka rozhodně není taková, jak by se na první pohled mohlo zdát. Obecně největší problém TopSpin 2K25 je jeho povrchovost. Titul nabízí super zábavnou hratelnost, ale v ostatním je až příliš obecný, nekonkrétní a nedotažený.

Těžce na cvičišti, lehce na bojišti

K dispozici je dále tréninkový režim Tospin Academy a pochopitelně též nějaké ty online režimy. V této spojitosti musíme upozornit na smutnou skutečnost, že hra vyžaduje neustálé připojení k internetu, což je vzhledem k množství offline obsahu zarážející. Poslední výraznou složkou hry je důraz na nákup nejrůznějšího značkového vybavení. Ano, jedná se zejména o kosmetické věci, což může mnohé fanoušky přitahovat, na můj vkus je této kratochvíli ale věnováno zbytečně mnoho prostoru.

TopSpin 2K25

Všechny ty blbůstky je možné nakupovat v Pro Shopu za virtuální penízky získané pečlivým plněním úkolů. Kdo by chtěl utrácet reálné peníze, tuto možnost mu vývojáři neodepřeli. Poměrně velký důraz je kladen rovněž na plnění nejrůznějších výzev v rámci Centre Court Pass. Odměnou jsou rozmanité odměny, od kosmetických doplňků až po specifické pohyby legendárních tenisových hvězd. Uznávám, že někoho tohle získávání kosmetických blbostí může uspokojovat, já bych se bez podobné vaty dokázal obejít.

Celkové pocity jsou tak poměrně smíšené. Jakmile skočíte do samotného zápasu, budete se bavit. To všechno okolo je ale hodně obecné a průměrné. Teď jde jen o to, co od hry očekáváte. Jestliže hledáte komplexní titul, ve kterém budete trávit desítky hodin, bude TopSpin 2K25 asi neuspokojivou záležitostí. Pokud se ale chcete po večerech odreagovat na kurtu, třeba i proti kamarádovi na druhé straně konzole, jde o kvalitní, a hlavně uspokojivou zábavu.

Verdikt

TopSpin 2K25 dělá dobře to, pro co byl vytvořen. Nabízí vyladěnou a povedenou hratelnost tenisu jako takového. V tom ostatním ale bohužel selhává a stává se prázdnou karikaturou sebe sama. Plná cenovka je tak v tomto případě bohužel zcela neakceptovatelná, byť jde rozhodně o jeden z nejlepších tenisů na trhu. Inu, mezi slepými jednooký králem.

Doporučujeme