Recenze herních režimů Fortnite. LEGO Fortnite, Fortnite Festival a Rocket Racing

Fortnite

Autoři hitu Fortnite nikdy nespí. Tentokrát hráčům přináší tři nové herní režimy, které vydají pomalu za kompletně samostatné nové hry.

Fortnite stále táhne a patří už dlouhou dobu k tomu nejhranějšímu celkově. Aby také ne, když neustále přichází s množstvím novinek, dodatečným obsahem a novými herními režimy. Aktuální přírůstek čítá tři nové herní režimy:  FORTNITE LEGO, arkádové závodění ROCKET RACING a hudební speciality FORTNITE FESTIVAL. Epic Games opět potvrzuje, že chápe potřeby hráčů a v žádném případě nedopustí, aby značka Fortnite upadla do průměru či snad v zapomnění. Vlastně by se dalo říci, že jde o tři zcela nové hry.

Fortnite Festival

Po dlouhé době jsem si tak opět stáhnul Fornite, abych mohl vyzkoušet, jak zábavné jsou nové herní režimy. Jakožto milovník legendárního Guitar Hero jsem sáhl okamžitě po zjednodušené alternativě Fortnite Festival vývojářského týmu Harmonix. Jedná se o multiplayerovou hříčku až pro čtyři hráče, která spojuje samotné hraní s hudební složkou. Ti z vás, kteří kdy drželi v rukou plastovou kytaru ke hře Guitar Hero jistě budou hned doma.

Fortnite

Princip hratelnosti je víceméně stejný, s tím rozdílem, že v tomto případě máte k dispozici pouze samotný gamepad. Dostupných je aktuálně více než třicet skladeb a je třeba poznamenat, že jde o pestrý výběr zahrnující licencované skladby i Fortnite materiál. Namátkou Bad Romance (Lady Gaga), Buddy Holly (Weezer), The Hand That Feeds (Nine Inch Nails), Vampire (Olivia Rodrigo) či Zombie (The Cranberries). Na své si tak přijdou jak milovníci klasického popu, tak i rockoví či mírně progresivně ladění jedinci.

Vývojářům se podařilo zachytit ducha praotce hudebních rytmických her, bohužel to ovládání na gamepadu je značně nepohodlné, a ne úplně responsivní

Fortnite Festival představuje dva jedinečné zážitky: Main Stage a Jam Stage. Jak už název napovídá, první z režimů je spíše přímočařejší záležitostí, druhý potom umožňuje vrhnout se s přáteli do experimentálního jamování. Main Stage představuje spíše kompetitivní mód, zato pěkně intuitivní a jednoduchý. Skočíte do lobby, zvolíte obtížnost, song, počkáte na zbylé hráče a následně si to rozdáte na pódiu v sérii čtyř (v závislosti na počtu hráčů) skladeb, z nichž každá je volbou jednoho z hráčů. Zjednodušeně řečeno, každý si vybere jednu skladbu, které jsou následně odehrány.

A pak už jen vymačkáváte krkolomné kombinace tlačítek v závislosti na zvolené obtížnosti. A je třeba poznamenat, že už střední obtížnost začíná být bez důkladného tréninku místy insane. Samozřejmostí jsou nejrůznější násobiče na základě úspěšné série tónů a nechybí ani booster, který zdvojnásobuje bodové ohodnocení. Vývojářům se podařilo zachytit ducha praotce hudebních rytmických her, bohužel to ovládání na gamepadu je značně nepohodlné, a ne úplně responsivní. Fortnite Festival je tak příjemnou hříčkou, kterou si párkrát vyzkoušíte, ale stovky hodin v ní asi zrovna trávit nebudete. Chválíme výběr licencovaných skladeb a kompetitivní koncept, stinnou stránkou je bohužel ovládání na gamepadu a poměrně dlouhé připojování do hry.

Hodnocení: 6/10

Rocket Racing

Pro závodní nadšence do Fortnite dorazil Rocket Racing. Podle názvu vlastně není složité odhadovat, co bude jeho obsahem. Jedná se o arkádové závodění plné nejrůznějších zhovadilostí s vozítky zapadající do univerza Rocket League. Máme tu tak další oblíbený crossover, který je vždy sázkou na jistotu.

Fortnite

Sednete za volant raketových vozítek a vrhnete se vstříc adrenalinovému zážitku na bláznivých okruzích plných ještě bláznivějších nástrah. Spoléhat můžete na turbo boostery, které se nabíjí úspěšným driftováním. Tenhle akční a potřeštěný zážitek je plný skoků, uhýbání, narážení, turbo boosterů a dokonce i jízdy po stěnách. Vývojáři v tomto režimu totálně popírají jakékoli fyzikální zákony, což vede k opravdu chaotickému zážitku.

Vývojáři v tomto režimu totálně popírají jakékoli fyzikální zákony, což vede k opravdu chaotickému zážitku

To, že jste po dvou kolech poslední ještě vůbec nic neznamená. Dokud neprojedete cílem, není konec. Jednotlivé závody jsou opravdu hodně dynamické a plné událostí, jezdí se na tři kola, takže po třech minutách je hotovo. Připraveno je několik pochopitelně smyšlených okruhů.

Jízdní model je maximálně arkádový, už jen možnost zabrzdit z 600 km/h na nulu za dvě vteřiny je jasným důkazem. Je však třeba přiznat, že je to zábavné poježdění, které si určitě své fanoušky najde. Škoda opět velice zdlouhavého připojování do hry. Jezdit tři minuty a další minutu čekat celé dynamice příliš nepomáhá.

Hodnocení: 7/10

Fortnite LEGO

Tou nejzásadnější novinkou je jednoznačně crossover dvou velkých značek, LEGO a Fortnite. Přestože od vydání uplynuly sotva dva týdny, tenhle zářez už se stačil projevit a sbírá nemalé úspěchy. Dle statistik totiž počet hráčů LEGO Fortnite předstihl počet hráčů hlavní mapy Battle Royale, což by asi čekal jen málokdo. Je však více než pravděpodobné, že jde spíše o počáteční boom, který bude postupně opadat.

Fortnite

Novinka LEGO Fortnite představuje survival zážitek začleněný do samotného Fornitu. Tentokrát je však mnohem větší důraz kladen na samotný průzkum, těžbu, sběr a stavění vlastního světa. Dohromady tak jde o jisté pomrknutí po legendárním Minecraftu a v zásadě jdeš o přetavené LEGO Worlds.

Novinka nabízí dva módy, Survival a Sandbox. Většinu času jsem trávil v Survivalu a je třeba říct, že jsem se poměrně hezky bavil, alespoň tedy s přihlédnutím k žánru, který rozhodně nepatří mezi mé nejoblíbenější. Začínáte s holým zadkem v otevřeném světě se svým Lego panáčkem a je to jen na vás. Zajistit si musíte opravdu všechno, včetně osobních potřeb jako je teplo či jídlo. Pečlivým sběrem surovin a nasloucháním svého rádce tak postupně budete budovat vlastní vesničku a klidně i město.

Novinka LEGO Fortnite představuje survival zážitek začleněný do samotného Fornitu

Připravte se na dlouhé hodiny lovení, sbírání, těžení, opracovávání materiálu, pěstování či stavění. V tomto ohledu se jedná o klasický survival plný radostí, ale i nástrah, jen se zmiňovaným LEGO twistem. Obsahu je skutečně mnoho a zmiňovaný režim se tak jeví jako opravu perspektivní zábava, která by s pravidelnými updaty mohla dosáhnout nevídaného úspěchu.

Pochválit musíme pohlednou, byť výrazně stylizovanou grafiku, která oproti předešlým režimům zaznamenala určitý skok. Je vidět, že právě LEGO Fortnite je pro Epic Games protentokrát priorita. Zklamáním jsou potom například chybějící zvukové části dialogů, které se ve světě odehrávají pouze na základě textových oken. Jak jsem již naznačil, nepatřím mezi fanoušky podobné survival zábavy, dokážu si ale představit, že pro miliony hráčů se bude jednat o dar z nebes.

Hodnocení: 7/10

Doporučujeme