Recenze herní klávesnice ROG Strix Scope II 96 Wireless. Promazané klávesy na špičkové hraní

Rog Strix Scope • Rog Strix Scope

Asus vyrukoval s novou bezdrátovou verzí své klávesnice Strix Scope II, která přináší tak nějak vše, co si hráč může přát. A ještě něco navíc.

ROG-Strix-Scope-II

Asus poslední dobou šlape solidně na plyn herního příslušenství. Za pár let se totiž dokázal vypracovat na předního výrobce, který nedělá klávesnice, sluchátka a myši do počtu, ale jako stěžejního konkurenta hardwarového trhu. Po skvělé malé klávesnici ROG Azoth jsme tedy měli nemalá očekávání a konečně se mi do rukou dostala i další plnohodnotná klávesnice. Inu, plnohodnotná je silné slovo, Strix Scope II je ale zatraceně unikátní kousek hned v několika ohledech. Co nejdůležitější se ale nemění. Je to sakra dobrá herní klávesnice.

Kompletní, ale ne tak úplně

Osobně jsem vždy preferoval plnohodnotné klávesnice (rozuměj s numerickým blokem), novinka od Asusu mě ale zaujala nevšedním designem 96%. To znamená, že klávesnice oželí některé funkční klávesy, vše ostatní nasouká více k sobě a minimalizuje tedy zbytečný prostor. Rozhodně jde o zvyk, jelikož mít vše více pod palcem nemusí být vždy ideální, na oplátku ale dostanete víceméně kompletní funkcionalitu v mnohem mobilnějším těle.

ROG Strix Scope II

Z hlediska designu je Strix Scope II skvělým kouskem, který potěší minimalisty i hráče milující světýlka. Jednotná hliníková deska je sice posazena na plastovém těle, vše ale působí velmi hodnotně a konstrukce je precizní. Nikde nic nevrže, neodstává a díky kombinaci materiálů je klávesnice o něco lehčí, což potěší. Tělo o velikosti 96% znamená, že jsou všechny klávesy posazeny více k sobě a vzhledově tak působí klávesnice mnohem bytelněji a kompaktněji. Chybí některé klávesy, pravá strana ale naopak vedle numerického bloku disponuje sexy lištou s podsvícenými indikátory.

Tělo o velikosti 96% znamená, že jsou všechny klávesy posazeny více k sobě a vzhledově tak působí klávesnice mnohem bytelněji a kompaktněji

Ty jsou spojeny s jednou z příjemných vychytávek modelu - funkčního tlačítka a rolovacího ovladače. Rolovací udělátko je pochopitelné - ovládá celou řadu funkcí. V základu jde o ovládání hlasitosti, po stisku pak kompletní ztlumení zvuku. Stačí ale přepnout funkční tlačítko s logem ROG a stavový řádek rázem rozsvítí další možnosti. Stejným rolováním tak můžete například ovládat multimédia či RGB podsvícení klávesnice. Blbůstka, ale potěší. Osobně podobně funkční prvky vítám mnohem více než třeba malý displej, který mi na klávesnici přijde jednoduše zbytečný.

Technické parametry

Rozhraní: Wireless 2.4 GHz, Bluetooth, USB-A

Typ spínače: ROG NX Snow, funkce hot-swap

Barva podsvícení: RGB

Rollover: 10-key

Aktivační síla: 45

Aktivační dráha: 1,8

Speciální vybavení: 96% velikost, magnetická opěrka, multimediální ovládání, pěnové tlumení

Cena: 3 699 Kč

Pro pohodlnější hraní a psaní navíc nechybí polstrovaná kožená opěrka, která se připne ke klávesnici prostřednictvím magnetů. Potěší velmi dobře nastavený úhel, díky kterému se ruce rychle neunaví, ať už s klávesnicí provádíte cokoliv.

Hraní s lubrikantem

Tak se zase uklidněme a poposrkněme G-Fuel. Mluvíme tu totiž o parádních mechanických spínačích ROG NX Snow, které výrobce do této klávesnice nasoukal. Nejen, že jsou klávesy proloženy integrovanou tlumící pěnou, ale navíc jsou spínače mazané. Díky tomu skvěle absorbují zvuky a agresivní klikání se mění na ultra tiché cupitání. Osobně jsem si zvuk klávesnice zamiloval, jelikož kombinuje extrémní jemnost spínačů a hutnější, tišší odskok kláves. Neprudí mě tedy hlasité klikání, stále však mám skvělý pocit, když mi prsty běhají po klávesnici. Velmi potěší také texturované PBT čepičky kláves, které jsou nejen velmi příjené na dotek, ale také podstatně déle vydrží.

Tělo o velikosti 96% znamená, že jsou všechny klávesy nasoukány více k sobě a vzhledově tak působí klávesnice mnohem bytelněji a kompaktněji

Obecně musím přiznat, že je klávesnice neuvěřitelně pohodlná, ať už hrajete nebo pracujete s textem. Spínače mají nižší odskok s aktivační silou 45, takže dokážete reagovat na situace ve hře mnohem hbitěji. Pokud vám ale náhodou základní spínače nesedí, klávesnice disponuje také funkcí hot-swap, takže si je můžete vyměnit za libovolné klávesy se stejnými piny. V balení naleznete i nástroj pro jejich rychlou výměnu, takže si lze vše připůsobit zcela k obrazu svému. Musím ale Asus pochválit, už v základu jsou spínače opravdu perfektní.

Nabíjení? Jednou ročně prosím

Jelikož jde o bezdrátovou klávesnici, není na škodu se zmínit také o různorodých způsobech připojení a výdrži. V balení samozřejmě naleznete tradiční USB kabel, kterým skrze USB-C port na zadní straně klávesnice vše zapojíte do počítače za účelem drátové funkcionality či nabíjení. Hned vedle portu však najdete také přepínač dvou bezdrátových režimů - tradičního herního Wireless 2,4Ghz s extrémně nízkou latencí a spíše pracovnějšího Bluetooth.

Oba režimy fungují bez sebemenších zádrhelů, nikdy jsem neměl problém se záseky, špatnou latencí nebo vypadáváním připojení. Díky dualitě bylo možné klávesnici připojit jak k pracovnímu počítači za účelem testování her, tak k vedle ležícímu Macbooku skrze Bluetooth k psaní či úpravě videa. Přepínání je okamžité a bezproblémové.

Potěší také výdrž. V případě, že si rádi hrajete se světýlky a RGB podsvícení potřebujete mít permanentně zapnuté, připravte se na cca dvoutýdenní výdrž na jedno nabití. Jinými slovy, během svého cca 10 denního testování jsem nemusel nabíjet ani jednou. A i při psaní této recenze zbývalo nějakých 30% baterie, aniž bych musel vypínat oblíbenou RGB vlnku, běžící přes klávesy.

Pokud RGB podsvícení vypnete úplně, vydrží vám klávesnice věčnost. A tím máme na mysli cca 1500 hodin na jedno nabití, které udává výrobce

Pokud RGB podsvícení vypnete úplně, vydrží vám klávesnice věčnost. A tím máme na mysli cca 1500 hodin na jedno nabití, které udává výrobce. Když už mluvíme o RGB podsvícení, to je pěkně syté a jasné, navíc plně přizpůsobitelné skrze software a ovladatelné přes rolovací ovladač v pravé straně. Nastavit si můžete různorodé animace, barevné kombinace a nebo se zabořit do podrobného nastavení víceméně každé klávesy a barvy.

Dostáváme se ke konci recenze a víceméně jsme nenarazili na nějaký ten nedostatek. To proto, že jich klávesnice moc nemá a jediný, který mě opravdu napadá, je přiložený software. Armoury Crate je už dlouhou dobu nepřehlednou snůškou blikajících vizuálů, různorodé grafiky a nepřívětivého UI. Vše podstatné ale v softwaru nastavíte a poté se do něj již víceméně nemusíte vydávat, takže to beru jako nedostatek jen napůl. Osobně již léta používám herní notebook Asus Zephyrus, takže jsem již s touto platformou seznámen měrou vrchovatou. A neměl by to být důvod, který vás odradí od koupě.

Verdikt

Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless (uff) je v zásadě perfektní herní klávesnicí bez výraznějších nedostatků. Nabízí skvělou a o něco zmenšenou konstrukci, perfektní jemné spínače, multimediální ovládání, opěrku či opravdu syté RGB podsvícení. To vše navíc za velmi příjemnou cenu. V takovém případě je rýpat do softwaru skoro rouhání, ale je to něco, s čím musíte počítat. Ať už se má situace jakkoliv, tento kousek vám doporučujeme všemi deseti.

Doporučujeme