Recenze herního notebooku Lenovo LOQ 15IAX9I. Cenově přístupná mašina s unikátní grafickou kartou Intel Arc

Lenovo LOQ 15IAX9I • Lenovo LOQ 15IAX9I

Lenovo zbrojí na všech frontách a posouvá své portfolio herních notebooků zase o něco blíže příležitostným hráčům. Nejnovější model ze stáje LOQ láká hned několika zajímavostmi v čele se zbrusu novou grafickou kartou Arc, vyvíjenou ve spolupráci se společností Intel. Zaujme?

Lenovo LOQ

Lenovo máme v redakci rádi. Na podzim uplynulého roku jsme si vyzkoušeli nový model z řady LOQ 15, která cílí jakožto střední třída na nenáročné hráče a s novinkou LOQ 15IAX9I v této tendenci zavděčit se příležitostným pařanům výrobce hodlá pokračovat. Protentokrát však má už na první pohled v rukávu hned několik zajímavých es, od hardwarové kombinace komponent až po unikátní grafickou kartu Arc A530M, kterou v herních noteboocích vyzkoušíme vůbec poprvé. To vše za velmi příjemnou cenu. Máme tu další potenciální hit?

Plast, který neurazí

Konstrukce notebooku si opět drží minimalistický design, propůjčený od vyšší třídy Legion, což rozhodně vítáme. Notebook i přes přijatelnou cenovku vůbec nepůsobí levně, ba naopak. Design působí robustně, pevně a pořádně "gamersky". I přesto, že jsou všude matné šedé plasty, nikde nic neskřípe, neodstává a konstrukce působí velmi bytelně. Především musím poděkovat za velmi pevné úchyty displeje, který drží jako přibitý a člověk nemá pocit, že kýchnutím začne vlát ve větru. Jinak je celkový design velmi podobný modelu LOQ 15 včetně většiny portů, seskupených v zadní části, mřížek větráčků a samozřejmě stylového loga v pravém dolním rohu krytu.

Lenovo LOQ

Portů má notebook dostatek, i když z hlediska zacílení na hráče trochu překvapí absence portů z levé strany zařízení. Často si hráči rádi zapojí ze stran příslušenství podle potřeby a rozestavení na stole, takže v tomto případě musí improvizovat s adaptéry či USB Hubem, který je nejjednodušší nechat za notebookem pro univerzální připojení všeho.

Pravá strana schovává porty USB-C, USB-A, manuální přepnutí webkamery a také tradiční 3,5mm Jack pro připojení sluchátek

Pravá strana schovává porty USB-C, USB-A, manuální přepnutí webkamery a také tradiční 3,5mm Jack pro připojení sluchátek. Vše ostatní najdete především na zadní vystouplé hraně, která v sobě skrývá také ikonky s označením a diodu. Jinak je tu tradičně síťový port, dva USB-A porty, HDMI a ethernet. Po stranách najdete také stylově zpracované větráčky, které doplňují větrací šachty na spodní straně notebooku.

20240212_144201827_iOS

Po rozevření na vás vykoukne kompletní klávesnice i s numerickým blokem, což potěší nejednoho uživatele, co hodlá na tomto stroji i pracovat. Designové výstřelky z řady Legion se projevují i zde, horní hrana je lehce vystouplá a nabízí pohled na webkameru, pod displejem najdete stylizované kulaté tlačítko pro zapnutí. Klávesnice je podsvícená pouze několika úrovni bílé (k mání bude i RGB verze) a i když jsou klávesy postaveny opravdu velmi blízko sebe, pracuje se s ní překvapivě dobře. Vlastně se mi líbí o něco vyšší odskok, simulující mechanické klávesnice, což je příjemné jak při hraní, tak psaní této recenze. Samozřejmě, pro maximální pohodlí doporučujeme si zapojit externí klávesnici, při cestování ale integrovaná vůbec neurazí. Ba naopak.

20240212_144148579_iOS

Touchpad je dostatečně prostorný, jeho umístění více doleva bohužel potřebuje chvíli cviku, jelikož při psaní často můžete zavadit dlaní o hranu touchpadu a tím nechtěně něco nakliknout. To se dá naštěstí upravit v nastavení citlivosti, jde ale hlavně o zvyk. Celkově však nemůžeme konstrukci nic výrazného vytknout, s přihlédnutím k cenovce působí velmi dobře a pevně, čemuž ještě dopomáhá decentní design.

První překvapení, co bije do očí

Když už notebook rozevřete, překvapí vás kvalitní displej. Jde možná "pouze" o 15,6 IPS displej s Full HD rozlišením, nabízí ale obnovovací frekvenci 144 Hz, maximální jas o velikosti 295 nitů a především 100% spektrum sRGB. Displej je tak velmi jasný, kontrastní, nabízí výrazné syté barvy a saturaci, především ale věrohodné zobrazení bez přepálení. Vlastně se nebojím říct, že v této cenové kategorii byste lepší displej hledali jen těžko a kromě hraní velmi pohodlně poslouží i pro úpravu fotografií či editaci videí, které díky integrovanému grafickému čipu zvládne levou zadní.

Lenovo LOQ

Když už mluvíme o graficky náročných procesech, potěší dobře vymyšlené chlazení a systém AI Engine s čipem LA1 AI, který sleduje dění a přizpůsobuje výkon dle toho, kde je zrovna potřeba. To znamená, že při obyčejném brouzdání internetem či lehčí práci je notebook velmi tichý, až při náročnějších procesech, jako je zpracovávání videa či hraní videoher dochází k plnému spuštění větráčků a citelnému zahřátí především v prostřední části klávesnice. Větráčky rozhodně nejsou nejtišší, na druhou stranu při hraní je to většinou ten nejmenší problém (pro vás, ne sousedy). Tiché herní notebooky byste hledali jen těžko.

Technické specifikace

  • Procesor: 12th Gen Intel® Core™ i5 12450HX, frekvence 2,4 GHz

  • Paměť: 16 GB DDR5 RAM

  • Displej: 15,6 palcový 144Hz IPS displej, rozlišení 1920 x 1080 pixelů, Antireflexní, sRGB 100%

  • Grafika: Intel Arc A540M, 4 GB VRAM, G-Sync

  • HDD: 512 GB SSD

  • Konektivita: Wi-Fi 6, Bluetooth v5.1, USB-C, USB-A, HDMI, Ethernet, 3.5mm Jack

  • Baterie a výdrž: 95 Wh, výdrž až 5 hodin na jedno nabití (cca 2 hodiny hraní)

  • Další technologie: 1080 px kamera, podsvícení, numerická klávesnice

  • Hmotnost: 2,45 kg

  • Cena: 19 989 Kč (bílé podsvícení, 512GB), 21 989 Kč (RGB podsvícení, 1 TB)

Nový Arc v plné síle

Nejzajímavějších prvkem notebooku pro nás rozhodně byl nejnovější grafický čip Intel Arc A530M, na kterém Lenovo spolupracovalo s Intelem a tento model notebooku je jedním z prvních, který jej přináší na trh. Z čistě výkonového hlediska by se měl Arc rovnat cca grafické kartě Nvidia GeForce RTX 3050, což v kombinaci s 16 GB operační paměti a procesorem Intel Core i5-12450HX tvoří dost schopný herní stroj pro nenáročné hráče.

20240212_143933364_iOS

Co to znamená technicky? V benchmarku 3DMark dokázal Arc přeskočit většinu konkurence s podobně výkonnými grafickými kartami v případě hraní her v rozlišení Full HD se středními detaily. V případě přechodu na vyšší detaily je znát slabší grafika, na druhou stranu je 16 GB operační paměti velkou záchranou, která dokáže utáhnout mnoho potenciálně náročných požadavků. Důrazně doporučujeme nesahat po levnější variantě notebooku s 8 GB RAM. Díky dostatku paměti se bez problémů u her jako Counter-Strike 2 či Valorant dostanete k hranici 70FPS, při vyšších detailech u her jako Helldivers 2 zvládne notebook něco kolem 50FPS. S méně náročnými hrami, jako je třeba Battlebits, si poradí hravě.

Lenovo LOQ
Snímek obrazovky (5)
Snímek obrazovky (2)

Čísla jsou to více než zajímavá, především s přihlédnutím k tomu, že nejde o populární dedikovanou grafickou kartu, ale zajímavou kombinaci hardwaru od Intelu. Notebook zvládá víceméně bez problémů většinu dnešních her v případě, že se držíte středních detailů bez náročnějších technologií, jako je třeba ray tracing. Což je nejspíše přesně ta úroveň, kterou od svého zařízení očekávají příležitostní hráči. Úkol splněn?

Dobrý výkon doplňuje notebook i překvapivě kvalitními repráčky, od kterých sice nemůžete očekávat dunivé basy a krystalicky čisté vyšší frekvence, frekvenční rozsah je však víceméně uspokojivý a kakafonie výbuchů a křiků v Helldivers 2 (mimochodem z hlediska audio designu naprosto špičková hra) zvládal notebook bravurně bez toho, aby repráčky přecházely v šum a nečitelné syčení. Pokud ale chcete pořádné basy, pořiďte si soundbar.

Opomenout nemůžu ani výdrž, i když u herních notebooků je připojení k síti počas hraní víceméně nutností. Bez pravidelného přísunu energie si totiž zahrajete průměrně náročnou hru sotva dvě hodiny. Lehké pracovní nasazení zvládne notebook ukočírovat necelých 5 hodin.

Verdikt

Lenovo LOQ 15IAX9I je velmi zajímavým herním notebookem, který nabízí nejen neotřelou hardwarovou kombinaci, ale především opravdu pořádnou muziku za příjemný peníz. Bez problémů se vyrovná většině herních notebooků střední třídy a pokud nezapomenete na 16 GB RAM, lehce je i předčí. K tomu připočtěte skvělý displej, příjemný design a pohodlnou klávesnici, a máte adepta na skvělou koupi pro někoho, kdo s hraním třeba teprve začíná. Nedostatky? Hlasité větráčky jsou tak nějak pochopitelné, výkon je zcela odpovídající třídě notebooku. Přežijete-li průměrný touchpad, máte o čem přemýšlet.

Doporučujeme