Recenze mobilní hry Devil May Cry: Peak of Combat. Když jméno nestačí

Devil May Cry: Peak of Combat

Legendární rubačka se ohlašuje na mobilních telefonech. Má to ale háček.

Devil May Cry

Devil May Cry je opravdu silná značka, která dokáže přitáhnout pozornost. Ať už jde o velké tituly na konzole nebo jejich mobilní odbočky. Novinka Devil May Cry: Peak of Combat vývojářského týmu Nebulajoy tak celkem překvapivě vzbudila slušný rozruch. Kdo by se nechtěl vrátit na ikonická místa a znovu nasát typickou atmosféru zmaru a beznaděje?

Legenda v akci?

No, takže jsem stáhl kupu dat, přečkal několik fází stahování a Devil May Cry: Peak of Combat bylo konečně připraveno ke spuštění. Ihned od prvních sekund je celkem jasné, na koho vývojáři cílí a co je jejich záměrem. Pochopitelně na věrné hráče, kteří si neodpustí žádnou větší či menší odbočku s visačkou DMC. Typický neonový nápis, silácká hláška Devil May Cry i povědomé menu. To všechno má evokovat další velkou výpravu proti pekelným zplozencům.

Devil May Cry: Peak of Combat

Ta se ale bohužel v žádném případě nekoná. Společných jmenovatelů mezi původními díly od Capcomu a aktuálním paskvilem totiž není až tak mnoho. Hrdinský Dante posbíral prapodivné kamarády a rozhodl se zkrátit si dlouhé chvíle masakrováním démonů.

Milovníci silných a dojemných příběhů zapláčou, tady to totiž na Oscara rozhodně nebude. Na druhou stranu celý obsah a herní náplň je tak primitivní, že ji asi netřeba opatřovat příběhem. Hlavní je to, že jdeme někomu nakopat zadek.

Něco se zadrhlo

Peak of Combat se pokouší svůj úspěch vystavět na zvučném jménu, bohužel to vůbec nefunguje. Navštívíte sice místa, která působí povědomě, postavíte se proti nepřátelům, se kterými jste se již dříve setkali, ale to je bohužel vše. Samotné herní mechaniky jsou totiž pouze o prostém mačkání všeho možného, bez kapky nápaditosti.

Devil May Cry: Peak of Combat

Chybí pocit jistoty a toho, že máte vše pod kontrolou. To se bohužel v tomto případě neděje. S jednotlivými hrdiny budete pobíhat z místa A do místa B, kde se postavíte nějaké té havěti, a tak stále dokola. Po chvilce to začne být skutečně ubíjející a nudná záležitost.

Všechno to víceméně vypadá dobře, ale ta hratelnost a trvanlivost je opravdu trestuhodně krátká

Boj se odehrává nablízko, ale i na dálku. Masakrovat budete ve vzduchu, ale pochopitelně i na zemi. Všechno to víceméně vypadá dobře, ale ta hratelnost a trvanlivost je opravdu trestuhodně krátká. Devil May Cry: Peak of Combat popírá snad všechno, co by měla kvalitní hack and slash rubačka zahrnovat. Čekali bychom vrstvení komb, nejrůznější úhybné manévry a systém učení, tak jako tomu bylo v sérii od Capcomu. Bohužel, celý herní systém se omezuje pouze na monotónní mačkání tlačítek. Zážitek nula a odezva taky minimální. Kdo rychleji mačká, ten vyhrává.

Peněženky dokořán

Hlavní podstata Devil May Cry: Peak of Combat se totiž skrývá někde úplně jinde, přesně tam, kam většina hráčů nikdy zabrousit nechce. Na oko přívětivá a lákavá hack and slash akce se totiž točí okolo mikrotransakcí.

Devil May Cry: Peak of Combat

Kdo si chce pohodlně zahrát, musí bohužel otevřít peněženku. A to hodně dokořán. Koupit si lze téměř všechno. Brzy tak pochopíte, že vývojáři vlastně vůbec necílí na původní hráče, ale na ty, kteří jsou ochotni pustit korunu. Celý ten systém je nechutně chamtivý a rychle rozpoznatelný. 

Jediné, co tento bídný paskvil zachraňuje je poměrně slušné grafické zpracování a solidní animace během samotného boje. To ale rozhodně nestačí, zvláště když víme, že je to jen jeden z prostředků, jak do tohoto kolotoče nalákat nové hráče. Zklamáním je i technická stránka hry, respektive optimalizace. Devil May Cry: Peak of Combat je totiž nejenom o mikrotransakcích, ale rovněž o neustálých nahrávacích obrazovkách.

Devil May Cry: Peak of Combat je nejenom o mikrotransakcích, ale rovněž o neustálých nahrávacích obrazovkách

Zaběhnete za roh a je tu loading. Porazíte tři pekelňáky a je tu loading. Neustále tak budete jen čekat, bez hlubšího smyslu někam běhat, opakovaně mačkat stejná tlačítka a odolávat tlaku pustit kačku. Já jsem si ale jist tím, že za tak bídnou hratelnost příliš hráčů své peněženky neotevře.

Hledáte-li nějakou solidní hack and slash zábavu do kapsy, poohlédněte se jinde. Devil May Cry: Peak of Combat totiž jen dobře vypadá a hezky se na něj kouká. Jeho potenciál je až přespříliš nízký a monetizační politika vývojářů dosti nevlídná.

Verdikt

Devil May Cry: Peak of Combat je typickou ukázkou chamtivosti. Jak z legendární značky udělat tahačku na peníze. Po herní stránce titul nic moc nenabízí a poměrně rychle se stává stereotypní tahačkou na peníze. Palec nahoru za grafické zpracování, povedené animace a kousek té původní DMC atmosféry, to je ale sakra málo.

Hra byla recenzována na telefonech Samsung Galaxy S23 5G, Xiaomi 13, POCO F4 GT a Sony Xperia X5.  

REKLAMA

Partnerem rubriky Recenze je ASUS.

Doporučujeme