Recenze mobilní hry Zombie Forest 3: Underground. Usmrcení nudou

Zombie Forest 3 • Zombie Forest 3

Zombie apokalypsa, která vás sežere zaživa.

Zombie Forest 3

Zombie apokalypsa je rozhodně jedna z věcí, které se všichni bojíme nejvíce. Ta obava nás budí ze spaní, těžko se soustředíme na své každodenní činnosti a neustále tak nějak tušíme, že by mohla přijít. A ona přijde. Obdobně to jistě vnímá i vývojář Alexander Tavintsev, který je tímto námětem doslova posedlý. Důkazem budiž již třetí pokračování série Zombie Forest 3 s podtitulem Underground. Předchozí dva díly díru do světa zrovna neudělaly, třeba se to povede do třetice všeho dobrého.

Bídný konec světa

Popravdě a upřímně, jestli někdy skutečně zombie apokalypsa přijde, modlíme se k bohu, aby nebyla tak nudná, jako je ta, kterou nám tahle mobilní hříčka nabízí. V opačném případě vylézám na povrch hned po jejím vypuknutí a nechávám se dobrovolně rozcupovat, zombifikovat a cokoli dalšího, co s tímto tématem souvisí.

Zombie Forest 3: Underground

Survival koncepty jsou vždy tak nějak o trpělivosti a pozvolném progresu, Zombie Forest 3: Underground je ale trestuhodně neuspokojivou hrou, která vás unudí ještě dříve, než začnete čelit nějaké smysluplné výzvě. Rádi na našem webu píšeme o hrách a vychvalujeme je, dnešní recenze toho ale bohužel moc pochvalného nenabídne.

Probouzíte se v podzemním krytu, hra vás seznámí textovou formou s pravidly zombie apokalypsy a začne na vás házet jeden nesmyslný úkol za druhým. Vše se víceméně točí okolo sběru surovin v zamořených oblastech, kam se jako nahý nebožák či nebožačka vydáváte na lov. Z posbíraných surovin pochopitelně poslepujete to nejlepší, co v dané situaci můžete a jdete dál. Čas pomalu plyne, dny i noci utíkají a vy se neustále vydáváte do pustiny nechat se okusovat od nemrtvých. Tu seberete dřívko, tu trochu nafty a nanesete zpátky na hnízdo.

Jak uhnít zaživa

Problémem je, že po herní stránce jde o silně neuspokojivou záležitost, která vás dokáže skutečně okusovat i reálně. Taková nechtěná virtuální realita. Tím největším problémem je potom fakt, že svět je nadimenzovaný tak trochu nad level vaší postavy, což začnete pociťovat již několikátý den apokalypsy. Z této šlamastiky vede cesta skrze nákupy ve hře, což určitě není to správné uchopení zombie survival přežívačky.

Zombie Forest 3: Underground

Nechybí pochopitelně řada vynucených či zcela dobrovolných reklam za nějaký ten malý úplatek ve formě kreditu do tahacího automatu. No jasně, co by to bylo za cool hru bez pořádné točky. Kdo by si nechtěl během apokalypsy vytočil frajerské rukavice nebo obnošené a podělané trenýrky, kterými snad zaženete nemrtvé zpátky do děr.

Problémem je, že po herní stránce jde o silně neuspokojivou záležitost, která vás dokáže skutečně okusovat i reálně

Silně frustrující je i samotné ovládání, které je slušně řečeno hodně nevyladěné. Zamrzí zejména špatná odezva a nepředvídatelnost, ale stejně tak poměrně nelogické uspořádání kláves. Během pohybu v pustině tak rozhodně nebudete mít pocit kontroly a jistoty nad svou postavou, což je vzhledem k chatrnému zdraví poměrně nervy drásající.

Nějaké plus?

Kdo by čekal, že vše zachrání RPG prvky, byl by bláhový. Systém přidělování bodů do osobního rozvoje není příliš znatelný a správa inventáře tak zrovna důvěryhodně nepůsobí. Sice si navýšíte nějaké ty bodíky navíc, ale že by to bylo v pustině poznat… no nejsem si jist.

Zombie Forest 3: Underground

Z posbíraných surovin budete stavět zábrany, klást pasti a modlit se, ať to proti nemrtvým nájezdníkům všechno vydrží a vy se probudíte do druhého dne. Nebo také naopak. Budete se modlit, ať už vás konečně sežerou a je všemu konec. Hra pro takové případy nabízí dva režimy - jeden s okamžitým koncem hry, kdy musíte začínat od začátku a druhý na principu save pointů. V takovém případě bude vaše utrpení téměř nekonečné.

Po grafické stránce hra také příliš neoslní, jde o výrazně stylizovaný titul, který nenabízí žádné detaily ani náročné animace, zahrát si tak můžete klidně i na kalkulačce. To je snad možná ta nejsilnější stránka titulu. Komu ale tohle v dnešní době stačí? Pokud budu chtít nenáročnou zábavu, sáhnu po Tetrisu.

Verdikt

Zombie Forest 3: Underground je vskutku nepovedeným pokusem o zombie survival mobilní hru, který selhává snad v každém ohledu. Bože dej, ať je příchod zombíků akčnější a zábavnější než v této hře. Těm vysokým hodnocením na Google Play vážně nevěřte.

Hra byla recenzována na telefonech Samsung Galaxy S23 5G, Xiaomi 14, POCO F4 GT a Sony Xperia X5.  

Doporučujeme