Recenze mobilní hry AFK Journey. Tak trochu souboj peněženek

AFK Journey

Další velké mobilní MMORPG dorazilo. Má šanci zatopit konkurenci?

AFK Journey

Milovníci mobilního hraní jistě v poslední době zaregistrovali příchod RPG adventury AFK Journey. Na několik hodin jsme se zavřeli do tohoto velkého světa a vyzkoušeli mobilní verzi. Už nyní je jisté, že titul nebude pro všechny a mnohé tak trochu namíchne. Co když ale zrovna vy patříte do druhé skupiny, pro kterou se bude bezesporu jednat o jedinečný zážitek?

Příběh mocného mága

AFK Journey je přímým pokračováním titulu AFK Arena vývojářského týmu FARLIGHT. Jedná se o masivní MMORPG ve velkém otevřeném světe, ve kterém se potkáváte s ostatními hráči, plníte jednotlivé questy, bojujete s bossy, vylepšujete vlastní postavu a vlastně tradičně se bavíte tím, čím byste asi v podobné hře měli.

AFK Journey

Vývojáři si poskládali všechno dohromady a doručili hru, která dělá v mnoha oblastech věci skutečně správně. V základu pochopitelně stojí rozsáhlý příběhový režim nenápadného, avšak velmi mocného mága. Jednoduchý příběh je poskládán z několika kapitol a na poměry mobilního hraní nabízí poměrně slušnou prezentaci. Je třeba se však připravit na velké množství statických dialogů, na klasické cut-scény se totiž příliš nedostalo. Bohužel rozhovorů je někdy až příliš moc, což může narušovat celkovou dynamiku hraní. Za velice otravné považuji též neustále vyskakující upozornění, že skipujete důležitý story rozhovor.

Pro postup herním světem je klíčové zvyšovat tzv. Resonance Level

Koncepce herního světa je pro titul tím nejzásadnějším prvkem. Open-world je rozdělen do několika hlavních zón a jejich podzón. Je to právě příběh, který je určitým logickým pojítkem pro průchod všemi oblastmi. Pokud by zde příběh nebyl, hratelnost jako taková by se nezměnila, jen by celek působil až příliš strojově a nesourodě.

Pro postup herním světem je klíčové zvyšovat tzv. Resonance Level. Jedná se o level hráčem vytvořeného týmu, který se skládá z pěti postav. Úroveň každého člena týmu lze postupně zvyšovat a tím pochopitelně navyšovat i úroveň celého týmu, což povede k zpřístupnění dalších nových zón. Hráči jsou tak odkázáni ne nemalý grind a syslení dostatečného množství materiálu. Kdo nesbírá, nehraje!

Proti všem

Největší množství času jednoznačně zaberete průzkumem světa, pátráním, objevováním, ale též kombinací jednotlivých herních režimů a plněním výzev. Zásadní je rovněž AFK Rank. Toto hodnocení lze zvyšovat porážkou nepřátelských týmů se stále rostoucí obtížností. Postupně se tak jako hráči dostáváte do zamotaného kruhu, ze kterého se jen těžko uniká některou z přirozených a příjemných cest. Dosáhnutí maximálního AFR Ranku pochopitelně zabere hodně dlouhou dobu a vyžaduje trpělivé zkoušení a experimentování. Pokud tedy nejste ochotni sáhnout do vlastní kapsy. Jak už to tak v dnešním světě bývá, s penězi jde všechno lépe, snadněji a rychleji.

AFK Journey

AFK Journey oproti konkurenci vyniká zejména díky široké a variabilní nabídce herních režimů. Mimo hlavní příběhovou linku lze vyzvat bossy v režimu Dream Realm. K dispozici jsou dále dva PvP režimy Arena a Honor Duel. První z nich staví proti sobě pečlivě vybrané a vlastní rukou vytvořené týmy. Těžit zde budou především hráči, kteří věnovali vlastnímu týmu dostatečné množství času a energie.

Ten druhý je potom založen na náhodném výběru hrdinů a jednotlivých artefaktů. Do hry vstupuje element náhody a štěstí, důležité je se přizpůsobit. Jedná se o poměrně unikátní a celkem vyladěný režim. Každý hráč nejdříve zvolí tři hrdiny, teprve poté až zbývající dva. Jedná se o opravdu povedou a uspokojivou zábavu. Jediným problémem je omezený počet vstupenek do režimu, což vede k nutnosti kupovat si přístup za herní měnu.

AFK Journey Official Story Trailer

A pokud by to někomu přišlo málo, k dispozici jsou ještě režimy Arcane Labyrinth a Legend Trial. Ať už si vyberete jakýkoli, souboje budou vždy tou nejčastější činností. A právě soubojový systém je na hře tím nejzábavnějším prvkem. Kombinuje v sobě prvky náhody, ale rovněž pečlivé strategie. Je třeba citlivě sestavit svůj tým, dostatečně ho vylevelovat, vhodně vybavit a také rozmístit na bojišti. Zásadní je též volba vhodného artefaktu, který vylepšuje celkové schopnosti týmu. Jde o zábavnou alchymii s příchutí experimentování. Vše je ale správně vybalancované a uspokojivé zároveň.

To nejlepší za zdí

Tím nejzásadnějším problémem AFK Journey je dle předpokladů množství uměle vytvořených stěn, které budou brzdit váš postup a na to navázaný monetizační systém. Čím více budete postupovat hrou, tím intenzivněji začnete vnímat uměle vytvořené brzdy, ze kterých existuje jen jediné instantní východisko a tím je pochopitelně investice reálných peněz.

AFK Journey

Celkově je monetizační politika titulu poměrně dravá a nesmlouvavá, což může mnohé odradit. Zahrajete si i bez nákupů, ale konkurenceschopnost bude pochopitelně mizerná. Každý si tak musí položit otázku, s jakým záměrem se chystá vlastně hrát. Pokud se řadíte mezi příležitostní hráče a vystačíte si s příběhovým režimem, nic horšího než občasný grind vás nečeká. Jestli však chcete nakopávat zadky ostatním hráčům, je třeba být v pozoru.

Celkově je monetizační politika titulu poměrně dravá a nesmlouvá, což může mnohé odradit

Závěrem ještě pár slov k technické stránce hry. Titul jsem recenzoval na slabším telefonu Samsung A52 5G a je třeba přiznat, že dostal pěkně zabrat. Neustále jsem se potýkal s nepříjemným zadrháváním a propady FPS. To i navzdory tomu, že se nejedná o nikterak graficky propracovanou hru. Ve své podstatě jde o klasický, výrazně stylizovaný MMO RPG produkt, který by měl cílit zejména na plynulé hraní. To se bohužel neděje a je tak pravděpodobné, že mnoho majitelů slabších zařízení bude narážet na podobný problém. Naštěstí na výkonnějších zařízeních redakce, jako je Samsung Galaxy S23 5G, nejnovější Xiaomi 14 nebo herní POCO F4 GT, běžela hra naprosto plynule i bez znatelného zahřívání zařízení. Co rozhodně potěší je krásná komiksově laděná stylizace, která naštěstí výkonem není nijak ovlivněna.

Co se samotného ovládání týče, jde o klasiku koncipovanou na výšku zařízení. Nic složitého ani objevného, pohodlně si vystačíte se dvěma palci. Pokud to však s hraním AFK Journey myslíte vážně, mějte po ruce kreditní kartu, bude se jistě hodit.

Verdikt

AFK Journey je poměrně vydařeným MMORPG free-to-play titulem, který dělá spoustu věcí správně. Mezi nejzásadnější plusy patří množství smysluplných herních režimů a vydařený soubojový systém, který nabízí výzvu a přináší uspokojení. Na druhé straně je zde bohužel poměrně dravá monetizační politika v případě, kdy to s hraním myslíte opravdu vážně. V některých titulech by to nemuselo vadit, bohužel v MMORPG jde zejména o srovnávání se s ostatními hráči a v této disciplíně budete bez placení k smíchu.

Hra byla recenzována na telefonech Samsung Galaxy S23 5G, Xiaomi 14, POCO F4 GT a Sony Xperia X5.  

Doporučujeme