Recenze monitoru MSI MAG 274UPF. Skvělý 4K panel na herní večery

MSI MAG 274UPF • MSI MAG 274UPF

Pokud hledáte dobrý 4K herní monitor, MSI MAG 274UPF může být ten pravý pro vás. Vysoká ostrost, skvělé barvy… ale bude vám vyhovovat ve všem?

MSI

Jestli má být váš herní zážitek kompletní, je třeba koupit pořádný monitor, bez kterého je využití dalších moderních technologií tak trochu poloviční. Teoreticky můžete zapíchnout počítač do starého monitoru ve sklepě u vaší babičky, doporučuji to však nechat charitě a sáhnout po něčem lepším. A naštěstí i ve středně nízké cenové kategorii najdete výborné stroje.

MSI MAG 274UPF by mohl být tím pravým. Za cenu do 16 tisíc Kč se jedná o dobře vybalancovaný herní monitor podporující 4K rozlišení. Ve výsledku vyniká téměř ve všem, ačkoli určité věci můžou být nezvyklé či budou vyžadovat, abyste se trochu přizpůsobili.

Krásný a upravitelný stroj

Začněme vzhledem. Přijde vám obří bedna, ze které vytáhnete obří monitor. Bohužel si na své přijdou spíše nadšenci do plastů. Monitor je primárně z pevného plastu namísto příjemnějšího kovu, což je naštěstí spíše malinký vroubek. Jednoduchý design s občasnými menšími proužky a prohlubněmi je minimalisticky stylový. Zkrátka nic přehnaného, ačkoli některým může vadit absence maličkostí jako je RGB podsvícení. Zde nečekejte věci navíc, spíše kvalitní monitor ze staré školy.

MSI MAG 274UPF

Monitor lze příjemně nastavovat. Podporuje nízký i vysoký režim a snadno lze nastavit na výšku i na šířku. Vše jde až překvapivě jednoduše a přirozeně a silný držák monitoru odvádí skvělou práci. Monitor pohodlně připojíte k téměř jakémukoli zařízení díky relativně široké nabídce portů: DisplayPort 1.4, HDMI 2.1, USB-C, USB a sluchátkový výstup.

MSI MAG 274UPF

Nastavujete-li obraz, musíte to dělat pomocí kuličky na boční části zadní strany monitoru. Osobně to nemám tolik rád, ačkoli jsem si na to u MSI monitorů již musel zvyknout. Je dost hlasitá a trvá, než se vám tento styl ovládání dostane pod kůži. Na druhou stranu vás přenese do rozsáhlého menu, kde můžete nastavit všelicos, včetně zapnutí režimu určeného pro různé druhy žánrů, čímž se monitor přizpůsobí například FPS nebo strategiím.

Technické parametry


  • Úhlopříčka: 27 palců

  • Rozlišení: 3840 x 2160 pixelů

  • Technologie: Rapid IPS

  • Poměr stran: 16:9

  • Jas: 400 nitů

  • Kontrast: 1000:1

  • Obnovovací frekvence: 144Hz

  • Odezva: 1ms

  • Připojení: DisplayPort 1.4a, HDMI 2.1, USB-A 2.0, USB-B 2.0, výstup na sluchátka

  • Hmotnost: 8.5kg

  • Cena: 15 990 Kč

Malé, ale ostré 4K

Monitor není nejmenší, nicméně na 4K to bude méně, než jste možná zvyklí. Běžně se 4K monitory pohybují na 32 palcích, ale tento má 27 palců, v jiných číslech 3 840 × 2 160 pixelů. Výsledkem však je, že monitor má hodně ostrý obraz. Přičtěte si k tomu Rapid IPS panel, 144Hz obnovovací frekvenci a 1ms GtG response time. Monitor navíc podporuje AMD FreeSync Premium a Nvidia G-Sync Compatibility, takže si na své přijdou oba tábory.

MSI MAG 274UPF

Zejména mi udělaly radost barvy. Monitor má 8bit a FRC displej. To vede k lepší živosti barev a zajišťuje plynulejší přechod mezi stíny. Celkový herní prožitek to posouvá na ještě vyšší úroveň. Monitor je navíc certifikovaný na VESA DisplayHDR 400.

Příjemné při hrách

V praxi vypadala každá hra skvěle, ale počítejte s tím, že nejde jen o monitor, ale také o výkon počítače. Využít veškeré výhody už vyžaduje pořádné dělo. Já mám naštěstí RTX 3070 a Intel Core i7 a při chodu byl obraz velmi plynulý i v případě náročnějších her, jako je třeba Cyberpunk 2077 nebo Starfield.

Přesto je monitor doporučený spíše pro hraní. Pokud vaše práce vyžaduje detailní vykreslování barev, už nemusí být dostačující a profesionální monitory určené pro grafiky jsou zkrátka nastaveny trochu jinak. Při vykonávání běžných úloh ale nezklame, ba naopak. Bylo rozhodně těžké jej opět balit zpět do krabice.

Verdikt

Příjemný 4K monitor, který vyniká ve vykreslování barev, ostrosti i v nastavitelných herních režimech, které si přizpůsobíte přesně dle sebe. Ve své cenové kategorii je to špička, kterou můžeme doporučit.

Doporučujeme