Recenze handheldu MSI Claw. Nejvýkonnější kapesní konzole, co hledá špetku intuitivity

MSI

Handheldové počítače momentálně prožívají solidní konkurenční boje a Steam Deck se snaží z trůnu sundat kde kdo. MSI Claw se toho snaží dosáhnout lepším výkonem, ale je pravda, že v jiných ohledech nám úplně nesedl.

MSI Claw

S handheld zařízeními se roztrhl pytel. Od té doby, co Steam Deck ukázal, že počítač můžeme mít i v téměř kapesní podobě (pokud máte kapsy velké jak Shrek), začaly se hardwarové firmy prát, kdo to zvládne nejlépe. A dostali jsme se skutečně do situace, kdy je to správné zařízení opravdu obtížné vybrat.

MSI Claw patří k těm nejvýkonnějším. Snaží se tím z trůnu sundat i samotný Steam Deck. Nicméně nejde jen o výkon a v jiných ohledech svou cestu teprve hledá. Stojí zařízení za koupi?

Výkonem nešetří

Začněme tou technickou stránkou. Zařízení je vybaveno procesorem Intel Core Ultra 7 155H s 16 jádry a frekvencí od 2,5 do 4,8 GHz (případně také levnější a o něco slabší Intel Core Ultra 5 135H), což zajišťuje dostatečný výkon i pro náročné hry. Grafická karta Arc Xe-LPG s 8 jádry a frekvencí až 2,25 GHz pro změnu poskytuje solidní grafický výkon.

MSI Claw (zapnutý) vedle Steam Decku a Nintenda Switch

S 16 GB LPDDR5 pamětí je MSI Claw připraven na multitasking a plynulé hraní. Úložiště může dosahovat až 1 TB NVMe SSD a je možné jej rozšířit pomocí M.2 2230 SSD, což poskytuje dostatek prostoru pro hry a další data. Displej MSI Claw hráče potěší také, jde o 7palcový IPS panel s rozlišením 1 920 x 1 080 pixelů (Full HD) a obnovovací frekvencí 120 Hz, takže máte jistotu ostrého a plynulého obrazu.

Navzdory výkonu má zařízení v případě lehčího vytížení výdrž až 6 hodin, což je relativně nadstandard. Berte však v potaz, že záleží na náročnosti hry

Po posledních aktualizacích BIOS verze .10A (kterou lze mimochodem obstarat pohodlně přímo z přítomné appky MSI Center M, kde najdete všechny live updaty pěkně pohromadě) a ovladačů grafiky (verze .5590) poskočil výkon ještě o něco nahoru, benchmarkově tak překonává konkurenční handheldy s AMD procesory ve většině nejhranějších her na Steamu.

Assassin's Creed Mirage na MSI Claw

Navzdory výkonu má zařízení v případě lehčího vytížení výdrž až 6 hodin, což je relativně nadstandard. Berte však v potaz, že záleží na náročnosti hry a třeba testované Gears 5 vybije zařízení během hodiny a půl. I to však není vůbec špatný výsledek. Přehřívání se mi navíc vůbec nedělo a ačkoli by vás v ledové zimě pod peřinou zahřál, vajíčka si na něm neusmažíte. Hrát náročné hry přes hodinu prakticky kdekoliv stále bereme jako slušnou výhodu.

Gears 5 na MSI Claw

Zařízení jsem testoval především na těchto třech hrách: Gears 5, Assassin’s Creed Mirage a Need for Speed: Most Wanted. Všechny vypadaly na poměru handheldové verze velmi dobře a ačkoli propady fps občas přišly, všeobecně jsem byl výkonnostně spokojen. Jen počítejte s tím, že na rozdíl od Steam Decku zde není přímá optimalizace na zařízení zaručena a dost možná budete muset upravovat nastavení hry ručně. Když už si ale pohrajete, dokážete vykouzlit solidně vypadající hry i pro ty náročnější.

Technické specifikace
  • Procesor: Intel Core Ultra 7 155H s frekvencí 2,5 - 4,8 GHz (Intel Core Ultra 5 135H)

  • Paměť: 16 GB LPDDR5

  • Grafika: Intel Arc Xe-LPG s frekvencí 2,5 GHz

  • Displej: 7palcový IPS panel, rozlišení 1920 x 1080 pixelů, 120Hz

  • Úložiště: 1 TB NVMe SSD (500 GB) s možností rozšíření na M.2 2230 SSD

  • Připojení a technologie: Wi-Fi 7, Bluetooth, Thunderbolt 4, USB-C, čtečka otisků

  • Cena: 20 990 Kč (16 990 Kč za 500 GB verzi)

Těžkopádnější, méně intuitivní

Ačkoli po technické stránce spokojený jsem, funkčnosti by se bohužel dalo leccos vytknout. Na pohled vypadá zařízení skvěle, dokonce má i podsvícená tlačítka a pásky a máte z toho tedy ten správný pocit gaming PC. Kdo by přeci jen nechtěl pořádnou dávku Cyberpunku? Téměř vše je však plastové, což by tolik nevadilo, jen mě zaráží ostré okraje na výfucích a zadních tlačítkách – proč to neudělat ergonomické a hladké?

MSI Claw vedle Steam Decku

Triggery jsou méně citlivé a hůře se mi s nimi ovládaly zejména střílečky. Přebíjet pomocí RB v Gears 5 byla vyloženě bolest a obtížně se na to zvykalo. Když to porovnám se Steam Deckem nebo nedej bože ovladačem pro Xbox, je MSI Claw výrazně méně ergonomické. Prostě vám do té ruky jen tak nepadne. Nehledě na to, že některá tlačítka jako menu jsou tak malá, že je i obtížně naleznete.

MSI Claw

Obdobnou věc můžeme říct o rozhraní. Zařízení používá operační systém Windows 11, což je vlastně výhoda pro hraní her – žádná omezení na Steam! Nicméně ačkoli jsou zde nějaké zkratky, ovládání pomocí zmenšené verze plochy pro PC se prostě nevyhnete. A zde narazíte na to, že analogová páčka opravdu nenahradí myš, stejně jako tofu úplně nenahradí pořádný steak.

Když to porovnám se Steam Deckem nebo nedej bože ovladačem pro Xbox, je MSI Claw výrazně méně ergonomické. Prostě vám do té ruky jen tak nepadne

S malou myškou se pomalu hýbalo a dokonce mi i párkrát zmizela. Zadávání textu se neobjevovalo automaticky a musel jsem myslet na to, že musím kliknout na symbol klávesnice. Naštěstí je zde rychlé menu, kam můžete hry přidat, ale vzteklá část s nastavováním všeho tu přece jen byla.

Need More Speed Most Wanted na MSI Claw

Konkurence v podobě Steam Decku totiž nabízí na hry přizpůsobené menu, a pokud jdete do PC desktop verze, můžete pomocí dotykových plošek kurzor myši lépe ovládat. Jakmile u MSI Claw vše nastavíte, hraní her už je přizpůsobené dobře. Do té doby si připravte boxovací pytel, ať si tento krásný kus hardwaru hned nerozmlátíte.

Na druhou stranu velmi potěší vysoká přizpůsobitelnost pro připojení externích periferií, které některé z nedostatků (především uživatelského rozhraní) umí trochu zjemnit. Díky plejádě portů v čele s Thunderboltem 4 geneerace k handheldu připojíte vše, od externích monitorů, myší a klávesnic až po externí grafické karty. Zatímco nic z toho si většinou s sebou do autobusu brát nebudete, až dorazíte do cíle, můžete si zahrát podstatně pohodlněji.

Skvělý stroj, ale s chybami

I když se to nemusí na první pohled zdát, MSI Claw mi přijde jako dost všestranné a hlavně výkonné herní zařízení. Nicméně je v mnoha ohledech tak nějak těžkopádnější, což bohužel vyžaduje mnohem více zvykání a trpělivosti. V tomto případě je to vyloženě zmenšené PC, což nefunguje v mnoha ohledech ideálně. Jste-li však některé nedostatky schopni prominout, máte tu velmi výkonný zmenšený počítač.

Verdikt

Skvělý výkon a Windows 11 způsobí, že se MSI Claw dobře popere s každou hrou. Bohužel méně ergonomické provedení a horší uživatelské rozhraní znamená, že si na používání budete muset nějakou tu chvíli zvykat. Všeobecně vzato však výrobce odvedl skvělou práci.

Od 8. do 22. července v rámci Alza dnů jsou oba modely v prodeji s výraznou slevou.

Doporučujeme