Recenze PC verze Horizon: Forbidden West. Rvačky s roboty v pohodlí domova i Steam Decku

Horizon: Forbidden West • Horizon: Forbidden West

Guerrilla Games se skvěle vytáhly nejen s prvním, ale i s druhým dílem hry Horizon. A po dlouhém čekání se dvojka dostala i do rukou PC hráčů. Stojí to za to?

Horizon

Sony posílá více a více svých her z PS5 na PC. Již jsme se dočkali Uncharted 4, God of War či Ratchet & Clank: Rift Apart. Téměř všechny navíc dopadly opravdu dobře… s nepříjemnou výjimkou ze strany The Last of Us.

Je holt očividné, že společnost ví, jak to dělat dobře, a kvalitní tituly z PS5 slaví na PC všeobecně úspěch. Horizon: Zero Dawn dokonce patří k prvním titulům, co se k PC hráčům dostaly, a je tedy jen na místě, aby mohli PC hráči v příběhu pokračovat. Povedlo se to, nebo další zklamání?

Technické zlepšení

Řekněme si nejdřív o technických vymoženostech. PS5 není špatná konzole, ale drahá herní PC přeci jen operují o level výš. Studio Guerrilla Games se proto spojilo s Nixxes, aby využili nejmodernější technologie ve svém nejnovějším portu. Nejlepšími vymoženostmi se zde chlubí hlavně Nvidia. Díky technologii DLSS 3 se hře zlepšil upscaling, DLAA zase zlepšilo obraz díky svému vyspělému prostorovému anti-aliasingu, na zlepšení latence pak zapracoval Nvidia Reflex.

Horizon Forbidden West

Výsledek? Ačkoli Horizon: Forbidden West vyšel před dvěma roky, technologickou kvalitou dosahuje i pro PC hráče téměř vrcholu. Já osobně testoval na svém herním notebooku s Nvidia GeForce RTX 3070 a Intel Core i7 a po stránce grafického zpracování jsem byl rozhodně potěšen. Podporu má však také AMD FSR pro lepší rozlišení a Intel XeSS, který vylepšuje obraz díky AI-enchanced upscalingu.

Mně osobně běžela hra dobře, vypadala parádně, přesto se nevyhnula občasným propadům fps

Úprav se dočkalo také rozlišení. Hra nově podporuje i monitory s rozlišením Ultrawide 21:9 a Super Ultrawide 32:9, také však 48:9 pro tři monitory. Osobně jsem to bohužel kvůli nedostatku hardwaru testovat nemohl. Je však dobré vědět, že vývojáři pokryli všechno hlavní, abyste měli dostatečný komfort.

Horizon Forbidden West

Mně osobně běžela hra dobře, vypadala parádně, přesto se nevyhnula občasným propadům fps. Na velmi vysoké rozlišení bylo sekání výraznější, na Vysoké jen v náročnějších částech a nakonec jsem klesl až k normálnímu, kde snímky propadaly při načítání náročných scén. Optimalizace možná mohla být provedena přeci jen o něco lépe, naštěstí tu je alespoň možnost podrobného nastavování grafiky.

Technologie Horizonu

PC port s sebou pochopitelně přináší využití nejnovějších grafických technologií karet GeForce RTX. V případě Horizonu je to především nejnovější nadílka v podobě ray tracingu a DLSS.

DLSS 3.0 - průlomová technologie pro renderování prostřednictvím umělé inteligence, která udržuje vizuální kvalitu při udržení stabilní a vysoké snímkovací frekvence.

DLAA - technologie využívající umělou inteligenci na vylepšení anti-aliasingu v nativním rozlišení. Výsledkem je mnohem jemnější zobrazení detailů na scéně.

Reflex - technologie, která snižuje latenci a celkovou zátěž pro GPU i CPU. Pomůže plynulému pohybu především a akčnějších pasážích.

Více možností, jak hrát

Pochopitelně si můžete prostě koupit PS5 ovladač DualSense a používat ten, nicméně toho hra podporuje mnohem více. Hru jsem hrál zejména na ovladači pro Xbox Series X/S a nemám jediné výtky. Nově se pak podpory dočkává také klávesnice s myší.

Velkým přínosem je podpora Steam Decku. Hra na něm běží velmi stabilně

Ačkoli kombinace této nerozlučné dvojky je zpočátku přecitlivělá, po nějakém tom ladění se mi hra vlastně hrála velice dobře. Stále doporučuji radši sáhnout do peněženky a koupit si ovladač. Zapřisáhlí PC hráči by to však neměli vidět jako překážku.

Horizon Forbidden West

Co se však nepovedlo, jsou některé menší featury. Cut-scény nešlo stopnout ani přeskočit a photo režim je v tuto chvíli rozbitý a nejde v něm schovat UI. Pár hezkých screenshotů mi to zkazilo.

Horizon Forbidden West

Pro mě osobně je velkým přínosem také podpora Steam Decku. Hra na něm běží velmi stabilně a všeobecně se na něj hodí. Počítejte s tím, že vaši baterku vysaje rychleji než polynéská zlatokopka konto amerického milionáře, nicméně je to očekávané. Mít nabíječku po ruce je ideální.

Hodně peněz i místa na disku

U PS5 předělávek jsem bohužel opakovaně zklamán z cenové politiky a žroutské povahy na mém harddisku. Hru si pořídíte za 60 euro. Pro mě je to za dva roky starou hru velká suma, která se bohužel stává standardem.

Z druhé strany na vašem disku si vyžádá 120 GB. To je velký nadstandard ve srovnání s většinou her a samozřejmě počítejte s tím, že je ideální, aby to místo bylo sebráno na SSD, kde běží hra mnohem lépe.

Nicméně pokud máte rádi tento styl her, i tak mohu koupi doporučit. Jedná se o hodně kvalitní open-world hru s dospělým příběhem. Není bez vrásek, cenu si však ve výsledku obhájí.

Verdikt

Všeobecně povedený port, který se může chlubit nejnovějšími technologiemi. Není sice dokonalý, v součtu však vypadá dobře, hraje se skvěle a obhájí si i vyšší cenu a náročnost na vaše místo na disku.

REKLAMA

Partnerem rubriky Recenze je ASUS.

Doporučujeme