Recenze remaku Mario vs Donkey Kong. Pro poražení opičáka je nutné splnit logické hádanky

Mario vs Donkey Kong • Mario vs Donkey Kong

Nekonečný souboj přinesl logické hádanky již v roce 2004 na Game Boy Advance. Nyní je můžeme prožít znovu na Nintendo Switch díky remaku původního titulu. Stojí stále za to?

Mario vs Donkey Kong

Když v roce 1981 jistý, v té době ještě nepojmenovaný, italský instalatér poprvé bojoval s gorilákem Donkey Kongem, musel skákat po ocelových trámech a bacit opičáka kladivem. Planeta opic ale může být skutečná. Donkey Kong sice pořád hází věcmi, ale tentokrát se zároveň chrání za logickými hádankami.

Mario vs Donkey Kong vyšlo v roce 2004 na Game Boy Advance. Jak to tak bývá, vylepšit starou hru je levnější než vytvořit novou. Remake nám umožňuje hrát tuhle klasiku i na Nintendo Switch a zbývá spíše otázka – uspěje i dnes?

Za záchranou hraček

Donkey Kong je typický gorilí televizní povaleč, který si všimne reklamy na hračky Mario. Chce si je koupit, bohužel poptávka je tak velká, že si je jde vzít přímo z továrny. Chudáci Toadové jsou placení za práci u pásu, ale ne za odchyt agresivních goril. Mario se však prochází kolem a dost ho to namíchne.

Mario vs Donkey Kong

Příběh by Oscara asi nevyhrál, zápletka je v každém případě dostatečně výmluvná. Donkey Kong zdrhá s ukradenými hračkami a vy je chcete zpátky. Hra je jistým spojovníkem klasického Maria a starého Donkey Konga. Skáčete po úrovních, které jsou docela malé a kladou důraz na výšku, často dokonce lezete po žebříku nebo používáte klasické kladivo.

Na grafických vychytávkách je vidět velký smysl pro cit.

Zároveň je tu hodně logických hádanek. Třeba tu jsou různě barevné bloky, které se aktivují nebo deaktivují různě barevnými tlačítky. Je tu nutnost načasování, třeba před ohnivými příšerkami a obecně důraz na prostorovou představivost.

Mario vs Donkey Kong

Opět jsou tu světy (továrna, džungle, sopka atd.), které mají 6 úrovní s odlišnou výzvou (třeba se točí kolem ptáka, který vás vraždí vajíčky). Pak přichází speciální úroveň se záchranou hraček následovaná soubojem s Donkey Kongem.

Na dnešní dobu již zastaralé

Rozhodně by se nedalo říct, že se jedná pouze o přímočarý remake, z pohledu hratelnosti totiž moc věcí nezměnil. Je to hlavně spousta menších vychytávek jako to, že fall damage nic nedělá nebo kladivo se znovu opakuje. Velkou změnou je přidání multiplayeru, kdy druhý hráč může hrát za Toada.

Mario vs Donkey Kong

Na grafických vychytávkách je vidět velký smysl pro cit. Cut-scény jsou nyní kompletně předělány, aby vás víc vtáhly do příběhu. Spousta detailů byla přetvořena, například ohnivé kytičky zde mají své známější Mariovské zastoupení. V součtu je hra modernější a samozřejmě zní dobře, protože zvuky také mají svůj polish.

Velkou změnou je přidání multiplayeru, kdy druhý hráč může hrát za Toada.

Herní doba je trochu delší, je zde totiž o dva světy navíc. I tak je celková herní doba docela krátká a předpokládá se, že budete úrovně znovu projíždět, abyste posbírali všechny sběratelské předměty. Přesto by vám hra měla zabrat do 8 hodin.

Mario vs Donkey Kong

Já bych řekl, že Nintendo udělalo skvělou práci v tom hru zmodernizovat, aby si ji mohl vyzkoušet i nováček. Přesto je to možná trošku málo. Přidání multiplayeru je velké plus, ale po vyzkoušení hravého Super Mario Wonder člověk přeci jen postrádá hravější prvky a power-upy. Dost možná by stálo za to mít i nějaké nové herní režimy nebo ideálně neudělat remake jen prvního dílu, ale mít hezky kolekci všech. Osobně mám ty další mnohem radši, jsou už dost jiné… ale to je téma na jinou dobu.

Záleží, co chcete

Odpověď, zda si hru koupit nebo nekoupit nevyžaduje hned inteligentní kapacitu planety opic. Je to dost o vašem očekávání. Pokud jste hru milovali dřív a chcete ji i nyní, remake je delší a přidal multiplayer, vypadá i zní dobře. Splňuje všechna očekávání, jděte do toho.

Pokud ale přemýšlíte o nové hře, je zde cítit už určité zestárnutí a cenovka 1150 Kč není úplně málo. Já nemám pocit, že by tahle Game Boy Advance klasika dnes úplně konkurovala, přesto jsem se nenudil. Jsou-li logické skákačky ve vaší krvi, dejte tomu šanci, ale must-buy to také není.

Verdikt

Dobře provedený remake hry, která na dnešní standardy už úplně nedosahuje. Pamětníci si budou pomlaskávat, nováčci by si měli rozmyslet, co vlastně chtějí. Herní svět je dál a u remaků je to často cítit.

Doporučujeme