Recenze seriálu Fallout. Takhle si představujeme seriál podle hry!

Amazon

Od dob Uwe Bolla se filmová ztvárnění podle her dost změnila. Již to nebývá vždy odpad, občas se dokonce dočkáme něčeho, co potěší i ty, kteří hry nehrají vůbec.

Fallout

Dříve byly videoherní adaptace vyloženě odpadem. Stál za nimi hlavně Uwe Boll a kvalita jeho tvorby se vyrovná humornosti Partičky (proč to vlastně pořád vysílají?). Naštěstí doba se výrazně změnila a nyní tady máme opravdu hodně dobrých her a filmů s videoherní předlohou, jako třeba Mario nebo The Last of Us… ačkoli tu a tam nám něco jako Halo opět připomene, že to můžete slušně zbabrat.

Fallout byl naštěstí tvořen s nejlepšími úmysly a láskou. Lze ho doporučit i v případě, že jste ho nikdy nehráli. Není bezchybný, ale je to opravdu dobré… rozhodně lepší, než co jsme čekali od Falloutu 76.

A Better Future, Underground

Samotný úvod vám ukáže, že tady má někdo koule. Hlavní hrdinka Lucy vás uvede do svého docela pěkného života ve Vaultu, aby byla hned zkraje vyvedena z omylu, že svět není tak krásný, jak si myslela. Stane se jí katastrofa, z Vaultu odejde, aby hledala otce, přičemž ji v tom šíleném postapokalyptickém světě chtělo zabít téměř vše.

Fallout

Tvůrci zvolili zajímavý, ale geniální přístup. V seriálu figuruje více hlavních postav, jejichž příběh se různě prolíná. Vedle Lucy tu je nájemný vrah Cooper, co je ghúl, a Maximus, člen Bratrstva Oceli, co jako páže vyráží na první misi. Všichni mají ve světě svůj cíl, který do sebe naráží, což vyvrcholí v ne vždy příjemné konfrontaci.

Nechybí zde sarkasmus a černý humor, který se do postapokalyptického světa zkrátka hodí

Příběh však v součtu dává smysl, je to překvapivě napínavé a věrné videoherní předloze. Seriál prokoumává nejrůznější složky hry a místy si vyloženě chcete zahrát. Je to navíc vtipné! Nechybí zde sarkasmus a černý humor, který se do postapokalyptického světa zkrátka hodí. Týpek ve zbroji, co zdrhá a křičí "fuck" nebo strach, že když je můj penis po sexu vymačkán, asi není v pořádku…

Fallout

Úžasné jsou flashbacky do minulosti, které nejsou vůbec zmatené. Naopak dodávají světu příjemné pozadí a bavily mě možná ze všeho nejvíc. Jen mohli tvůrci některé věci trochu lépe vysvětlit, jelikož v seriálu nepadne žádné info o tom, co je to ghúl, Bratrstvo Oceli nebo T-60. Do určité míry to odhadnete, přesto strejda Google přijde vhod.

Dokonalé kostýmy a casting

Všechno to funguje díky tomu, že tvůrci nepodcenili kostýmy ani casting. Videoherní adapatace často trpí na to, že jsou až moc barevné a umělé. Hry totiž mají grafiku často křiklavější, aby se lépe hrály, což ve filmu nemusí působit dobře. Zde je svět sice barevnější, ale pořád se vše drží uvěřitelnosti.

Fallout

Zejména je ale výběr všech herců naprosto špičkový. Walton Goggins je perfektní sadista či Ella Purnellová je boží na nevinnou Vaultařku, co postupně seká mrtvolám hlavy. Každý se pro svou roli snad narodil. Seriál to extrémně osvěžilo, ostatně kdyby v hlavní roli byla Jiřina Bohdalová, po které by šel Bolek Polívka, co by byl „víčkový milionář“, asi by to ztratilo něco na kráse (ale chtěl bych to vidět).

Akční scény nejsou špatné, ale vyloženě okrasa filmového plátna to také není. Řekl bych, že spíše postačují a hlavně plní svou roli v tvorbě hutné atmosféry. Spíš se připravte na to, že seriál umí být opravdu hodně nechutný. Rozstřelená noha, useknutá hlava nebo ukousnutý prst, to jsou vlastně špičky ledovce. Jestli se na to chcete dívat s dětmi, pusťte jim nejdříve alespoň Happy Tree Friends.

Čím dál tím lepší

Seriál si po celou dobu udržel napětí, dokonce se vše propojovalo takovým způsobem, aby mi to připadalo pořád lepší a lepší. Jak vše hezky zapadalo a postavy získávaly tvář, člověk měl prostě nutkání pouštět epizodu za epizodou.

Vlastně mám pocit, že se jedná o jedno z nejlepších ztvárnění videohry, na které jsem kdy narazil a mám skoro chuť si to pustit celé znovu. Naštěstí máme již nyní potvrzenou druhou sérii, takže se máme nač těšit.

Verdikt

Takhle má vypadat seriál podle videohry! Napínavý, vtipný a hezky vypadající. Pokud vám nevadí trocha krve a máte rádi černý humor, dá se jen doporučit, a to i v případě, že jste hru vůbec nehráli. Ačkoli strýček Google občas bude muset doplnit nějaké to info.

Doporučujeme