Recenze taktické střílečky Ready or Not. Jednotky SWAT to nemají vůbec jednoduché

Ready or Not • Ready or Not

Jaké je to asi být členem policejní zásahové jednotky? No hodně stresující, se smrtí číhající na každém kroku a s nutností úzké spolupráce. A Ready or Not to ztvárňuje perfektně.

Ready or Not

Policejní zásahové jednotky jsou klíčové pro záchranu rukojmích a zneškodnění nebezpečných ozbrojených cílů. Jejich význam se nám bohužel nedávno připomněl útokem ve Filozofické fakultě. Je to náročná a extrémně nebezpečná práce, která vyžaduje perfektní výcvik a načasování, a hlavně pevné nervy.

Ready or Not je svým způsobem duchovním nástupcem série SWAT. Hrajete buď jako šéf komanda nebo s přáteli v až pětičlenném týmu. Jedná se realistickou střílečku z pohledu první osoby, která nesedne každému, ale cílovce nabídne unikátní zážitek.

Práce to není pro každého

Hra se snaží simulovat více fází. Je tu sice hlavní menu, ale jak vstoupíte do hry, objevíte se na policejním velitelství. Zde si můžete upravovat svůj gear, měnit vzhled, cvičit na střelnici a startovat mise. Vše se drží realističnosti, nečekejte tedy, že si jak v Call of Dutry vezmete pestrobarevné oblečení a klaunskou paruku. Každý kus výbavy je i v reálu používán policií. Jen se přiznám, je trochu otravné vždy používat velitelství a bylo by fajn ten mezikrok občas vynechat a jít rovnou do další mise.

Ready or Not

To platí i pro gameplay samotný. Žádné běhání a žádný parkur. Máte na sobě těžkou výstroj a chodíte pomalu. Nemáte ani žádné mířítko. Pokud zbraní vyloženě nemíříte, musíte střelbu odhadovat. Ale nejste Limonádový Joe, střílení od boku moc nefunguje. Pokud vás někdo náhle překvapí, může vás zabít jednou dobře mířenou ránou z brokovnice. Musíte postupovat pomalu, a to navíc proto, abyste ideálně nikoho nezabili, zejména pak civilisty.

Žádné běhání a žádný parkur. Máte na sobě těžkou výstroj a chodíte pomalu. Nemáte ani žádné mířítko

K provedení máte široký arzenál zbraní i jiného pomocného vybavení. Můžete používat útočné pušky, samopaly či brokovnice, pistole a u všeho upravovat míření či přidávat další doplňky jako laserové míření či baterku a tlumič. Můžete si s sebou vzít mirror gun na prohlížení prostoru pod dveřmi či balistický štít na ochranu, jehož nošení vás však omezí na používání pouze pistole.

Postupujte vždy opatrně

Postup je většinou následující. Opatrně se přiblížíte ke dveřím a prozkoumáte, co se nachází na druhé straně, a podle toho určíte další postup. Pokud je za dveřmi ozbrojený nepřítel, můžete vyrazit dveře pomocí plastické trhaviny C2. Pokud tam jsou civilisti s ozbrojenci, můžete vyrazit dveře, hodit plynový granát a řvát, ať se nepřátelé vzdají.

Ready or Not

Je-li načasování perfektní, všichni budou rychle zneškodněni a ty, co se vzdali, dáte do pout. Za zabité civilisty dostanete negativní body, které se pak projeví na výplatě (což snad není jediná motivace, abyste civilisty zachraňovali). Každý chyba se přísně trestá a z mé zkušenosti je nejtěžší to leknutí. Leknete se, ruka se vám škubne a máte kulku mezi očima.

Skvělé načasování akce je samozřejmě nejlepší s přáteli, a to ideálně s mikrofonem, ať můžete domlouvat každý krok

Zde je nutno pochválit převážně dobré chování umělé inteligence, která je velkou výzvou a umí překvapit. Horší je bohužel to, že mise vždy dojde do bodu, kdy musíte zdlouhavě prohledávat mapu, protože nemůžete najít nějakého posledního zlořáda. Hra to nijak neřeší a můžete bloudit opravdu dlouho.

S přáteli se lépe hraje

Skvělé načasování akce je samozřejmě nejlepší s přáteli, a to ideálně s mikrofonem, ať můžete domlouvat každý krok. Pokud moc přátel s podobnou herní chutí nemáte, doporučuji využít oficiální Discord nebo zamířit na českou verzi. Tam se nějaký spoluhráč vždy najde.

Ready or Not

Pro osamělé vlky je tu singleplayer. Není tu žádná příběhová kampaň, ačkoli průchod misemi vám odemyká nové mapy a vybavení. Jste v roli velitele, kdy dáváte příkazy zbytku týmu. Bohužel tohle se už tolik nepovedlo. Dávat příkazy stiskem kolečka myši se snadno vyvine v to, že jen dáváte příkazy, sami moc nehrajete a navíc vaši podřízení umí chirurgicky mířit, ale jinak jsou to ovce, co se často motají.

Otřesné optimalizace státních služeb

Hra nabízí dostatečné množství map, od nemocnice po čerpací stanici nebo ohyzdné sídlo drogových dealerů. Po této stránce si stěžovat nemohu, ale jinak na hromadu věcí. Textury se déle načítají, optimalizace nepatří k nejlepším a dokonce jsem měl i pády hry, když jsem zkoušel DirectX 12.

Hra si dřepěla dlouho v Early Accessu, ale ani plná verze nepůsobí v tomhle kompletně. Již dlouho jsem se nesetkal s tím, aby hra bojovala s tolika technickými problémy. A je to škoda, protože jinak se jedná o simulaci, na kterou jen tak nenarazíte.

Verdikt

Skvělá simulace policejní zásahové jednotky, kterou bohužel sráží nezdařilá optimalizace a horší režim pro jednoho hráče. Pokud ale máte s kým to hrát, jedná se o skvělou týmovou hru.

Doporučujeme