Recenze mobilního telefonu Samsung Galaxy S23 FE. OLED macek nejen na hraní

Samsung Galaxy S23 FE • Samsung Galaxy S23 FE

Abyste si na cestách skvěle zahráli, není třeba ani handheld, ani telefon za desetitisíce. FE verze telefonu Galaxy S23 totiž nabídne hodně muziky za příjemný peníz.

Samsung Galaxy S23 FE

Vlajkové lodi výrobců mobilních telefonů jsou většinou velmi lákavé kusy hardwaru, pravdou ale je, že ne zdaleka každý je využije naplno, o vysokých cenovkách nemluvě. Samsung si je toho vědom, a proto posílá na trh také další, více přístupné modely telefonů Galaxy, které díky tomu nabírají na popularitě. 

Jedním z nich je Galaxy FE, odlehčená varianta prémiové řady, která se zaměřuje hlavně na to dostat do příjemné cenovky co nejvíce technologické parády. A letošní S23 FE je rozhodně hodně zajímavým strojem hned z několika důvodů. 

Design jako klon, nechybí hliník i sklo

Pro tentokrát se Samsung z hlediska designu inspiroval modelem S23. To znamená, že především zezadu oba telefony rozeznáte opravdu jen stěží. Do rukou tak dostanete krásně uhlazený design, minimalistické tři čočky na zadní straně, zaoblené hrany a tvrzené sklo Gorilla Glass 5. Zadní strana je navíc příjemně matná a nechytá otisky. 

Samsung Galaxy S23 FE

Telefon působí bytelně a velmi robustně a i když váží úctyhodných 209 gramů, nepůsobí zbytečně těžkopádně a pocitově v ruce působí podobně jako například iPhone 15 Pro Max. 

Model FE se také rozhodl odlišit především barevným spektrem, kromě tradičních bílých a šedých barev je tu např. jemně zelená a fialová

Model FE se také rozhodl odlišit především barevným spektrem, kromě tradičních bílých a šedých barev je tu např. jemně zelená a fialová, které lahodí oku. Jinak pravo nechybí tlačítko pro zapnutí, regulace hlasitosti, dole pak reproduktor či USB-C port. Třešničkou na dortu je pak odolnost vůči vodě a prachu IP68. 

OLED a 120Hz. Displej na pořádné hraní

My se ale soustředíme na telefon především z herního hlediska, a tady je hned několik příjemných bodů k dobru. Prvním je obří 6,4 palcový AMOLED displej s obnovovací frekvencí 120Hz a 100% DCI-P3 barevným spektrem. Laicky řečeno, displej má krásně syté barvy, vyvážený kontrast a saturaci, stejně jako skvělou čitelnost i za slunečného dne. 

Samsung Galaxy S23 FE

I přes o něco tlustší rámečky se telefon pohodlně drží a především je díky tomu pohodlné hrát. Nestává se totiž, že položenými prsty na displeji neustále zavádíte o kraje obrazovky a ukliků je tak minimum. Nechybí ani snímač otisku prstů, který je integrován pod displej a je zcela dostačující z hlediska přesnosti i rychlosti. Nedosahuje sice přesnosti ultrazvukového snímače z dražšího S23, optický však ani jednou nezklamal. 

Nechybí snímač otisku prstů, který je integrován pod displej a je zcela dostačující z hlediska přesnosti i rychlosti

Pro hráče však tato kombinace znamená jediné - užijí si krásně plynulé hraní, což přijde vhod především v kompetitivních hrách, jako je Call of Duty Mobile, Fortnite či Apex Legends. Potěší také závodníky. 

Dostačující výkon, který hřeje

Když už mluvíme o displeji, nesmíme opomenout ani výkon zařízení, který je pro hráče důležitý. Model FE v sobě schovává procesor Snapdragon 8 Gen 1 ze starší generace modelu Galaxy S22, nutnost usekávat kvůli nižší cenovce se tak projevuje především zde. Na druhou stranu měl výrobce dostatek času vychytat mouchy, které čipset trápily po vydání a i když nejde o nejšetřivější kus z hlediska energie, výkonu má více než dost. 

Model FE se také rozhodl odlišit především barevným spektrem, kromě tradičních bílých a šedých barev je tu např. jemně zelená a fialová

V kombinaci s 8 GB operační paměti a dostatečně velkým úložištěm (dle toho, co si vyberete při koupi) staví veškeré benchmarky zařízení do vyšší střední třídy. Ukočíruje tedy většinu moderních her na vysoké detaily (náročnější hry spíše na střední). 

Gaming bez omezení, ale s přimhouřeným okem

Velký svižný displej, velká baterie a přijatelná cena. Člověk by řekl, že jde o ideální telefon pro hráče, kteří nechtějí zbytečně utrácet, ale stále chtějí zvládat nejnovější hry. Galaxy S23 FE je ideálním kandidátem spíše na nenáročné a středně náročné hry.

Samsung Galaxy S23 FE

Neměli jsme nejmenší problém spustit na plné detaily například hry jako Asphalt 9 Legends, PUBG, Marvel SNAP či Warcraft Rumble. Graficky náročné hry, jako je Diablo Immortal, Genshin Impact či Call of Duty Mobile je lepší hodit na střední detaily, aby se daly pohodlně hrát bez lagu. Situaci zachraňuje již zmíněná frekvence 120Hz, která v případě rozumného grafického nastavení dodává akci na displeji velmi příjemnou plynulost. 

Samsung Galaxy S23 FE

Dobrým bonusem je již tradiční Gaming Hub, který v telefonu víceméně sbírá do jednoho šuplíku všechny hry, které máte nainstalované. Nejen, že máte vše přehledně na jednom místě včetně žebříčků, statistik a přátel, ale také umí Hub radit v případě her nových a také kontrolovat grafickou náročnost her, aby nabídl co nejlepší grafické nastavení a optimalizaci pro konkrétní hru. A to se hodí.

Vůbec uživatelská nástavba One UI operačního systému Android mi dělá radost už delší dobu. Je totiž skvěle vychytaná, nabízí užitečné funkce a ovládací prvky a nenachází se tam zbytečný balast, který můžete najít o některé konkurence. Příjemným bonusem je také podpora rozhraní Samsung DEX, díky kterému si telefon připojíte k monitoru a společně s klávesnicí a myší z něj v zásadě vytvoříte mini počítač.

Technické parametry

  • Rozměry: 158 x 76,5 x 8,2 mm

  • Hmotnost: 209 g 

  • Displej: 6,4 palcový AMOLED, 2340 x 1080 pixelů, 1,500 nitů, 120Hz

  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1

  • Paměť: 8 GB RAM

  • Úložiště: 128/256 GB

  • OS: Android 14 - One UI 6

  • Zadní foťák: 50MP hlavní, 12MP širokoúhlý, 8MP telephoto 3x zoom

  • Přední foťák: 10MP

  • Baterie: 4500 mAh, 25W

  • Cena: 16 990 Kč

Když už mluvíme o hraní, slušela by se zmínit výdrž. Díky baterii o velikosti 4500 mAh s tím naštěstí není problém a zde se také ukazuje další výhoda většího těla zařízení. Galaxy S23 FE vám bez problémů vydrží celý den i aktivnějšího hraní a díky podpoře superrychlého nabíjení skrze kabel a rychlého bezdrátového nabíjení není problém během hodiny napumpovat celých 100% baterie zpět. 

Pěkné fotky pro občasné fotografy

I když fotografování není primárním zacílením naší redakce, nesmíme opomenout ani fotoaparáty. FE nabízí rovnou trojici - hlavní 50MP, širokoúhlý 12MP a telephoto s rozlišením 8MP. Většina specifikací je víceméně totožná s dražším modelem S23, což rozhodně potěší. Menší rozdíl najdeme např. u širokoúhlého senzoru, kterému  chybí autofocus, či telephoto kameře s trojnásobným optickým zoomem, která místo 10MP rozlišení z modelu S23 nabízí “jen” 8MP. Jinak byste však viditelné rozdíly hledali jen stěží.

Samsung Galaxy S23 FE

Fotoaparát dokáže vyprodukovat velmi ostré a čisté snímky, především za dobrého denního světla (tradiční věc mobilních telefonů), chytré technologie se pak snaží situaci zachránit za horších světelných podmínek, kdy přidají konstrast a saturaci, aby detaily lépe vynikly. 

Kvalita fotografií klesá s příchodem večerních hodin. Naštěstí nechybí tradiční noční režim, který sice není spásou, avšak dokáže situaci zachránit skrze pořízení několika fotografií a jejich propojení za pomocí umělé inteligence s cílem dosáhnout nejvyšší možné kvality. 

Testovací fotografie

Samsung Galaxy S23 FE
Samsung Galaxy S23 FE
Samsung Galaxy S23 FE
Samsung Galaxy S23 FE

Velmi mě potěšila telephoto kamera, která umí vykouzlit opravdu skvělé portréty a detaily s přirozeně rozmazaným pozadím, i když si manuálně hrajete s ostřením. 

Na výběr máte také plejádu možností při natáčení videa. K dispozici je nejvyšší úroveň 4K rozlišení při 60 snímcích či dokonce 8K rozlišení při 24 snímcích, obojí s využitím stabilizace. Seskočit samozřejmě můžete i na nižší příčky, které nezabírají tolik místa v úložišti, většina lidí tak rozhodně postačí 1080P video při 60 snímcích a pokud se rozhodnete do natáčení zasáhnout ještě více, doporučuji skočit do režimu Pro Video. 

Verdikt

Samsung moc dobře ví, jak selektovat trh. Ostatně, model FE a jeho levnější bratříčkové dlouhodobě patří mezi jedny z nejprodávanějších telefonů. Také S23 FE v sobě kombinuje velmi vzhledný design, krásný velký displej, cílený na hráče, dostačující výkon a skvělou výdrž. To vše zabalené do obstojné cenovky, kterou můžete v oficiálním obchodě ponížit díky cashbacku ještě o dalších 3500 Kč. Pokud tak hledáte důstojný telefon, který zvládne tak nějak všechno, a nehledáte vždy jen to nejlepší, recenzovaný kousek více než doporučujeme. 

Doporučujeme