Recenze mobilního telefonu vivo X100 Pro. Ten foťák má na sobě mobil!

Vivo X100 Pro • Vivo X100 Pro

Ve vlnách nejnovějších iPhonů a Samsungů razantně vystrkuje drápky také konkurence. A Vivo se rozhodlo, že nastaví laťku zatraceně vysoko. Je X100 Pro ideální telefon?

vivo

Na mobilním trhu, kde většinu monopolu má pod sebou pár předních světových značek, je příjemné sledovat výrobce, kteří se snaží o opravdové pokroky a skoky vpřed. Jedním z nich je světový výrobce chytrých telefonů Vivo, který se letos pokusí navázat na úspěch svého telefonu X90 Pro novějším modelem s jasně nastaveným cílem - žádné kompromisy. Je X100 Pro překvapivě skvělým herním telefonem? 

Fotoaparát, co potřebuje místo

Prvnímu dojmu po vybalení z krabice zcela jasně dominuje obrovský kruhový systém fotoaparátu, který zabírá téměř celou horní polovinu zadní strany telefonu. “Tady to někdo s focením myslí vážně,” řeknete si a budete mít pravdu. Kromě čoček fotoaparátu tu najdete především blesk a všudypřítomná loga, pojednávající o “profi focení nové generace” a spolupráci se společností Zeiss. O tom však později. Pro hráče je důležité vědět, že při hraní naležato si budete muset trochu zvyknout na pozici prstů, jelikož fotoaparát vyčnívá razantně a musíte najít vhodnou polohu pro pohodlné zapření. 

vivo X100 Pro

Z hlediska designu je zařízení velmi podobné svému předchůdci, je na svou velikost až překvapivě lehké a tenké, s krásně zaoblenými hranami, které ještě umocňuje zaoblený okraj displeje samotného. Díky tomu se telefon velmi pohodlně drží a ovládá i přes svou velikost. Místo veganské kůže se nyní výrobce rozhodl zadní stranu zařízení pokrýt tvrzeným sklem s matným povrchem, tzv. AG frosted glass, které je příjemné na omak a minimalizuje otisky prstů, což potěší všechny puntičkáře. Jen pozor, telefon nyní v ruce mnohem více klouže.

Z hlediska designu je zařízení velmi podobné svému předchůdci, je na svou velikost až překvapivě lehké a tenké, s krásně zaoblenými hranami

Jinak bych design nazval “business casual”, jelikož se nesnaží zbytečně vystupovat z řady a nabízí minimalistický styl, který osobně mám velmi rád. Také ovládací prvky jsou střídmé, napravo najdeme pouze regulaci hlasitosti s tlačítkem pro zapnutí a vypnutí, dole pak slot pro SIM kartu, repráček a USB-C port. 

vivo X100 Pro

Přední straně pak kromě malého kolečka kamerky vévodí především obří 6,78 palcový LTPO displej s extrémně vysokým maximálním jasem. Co to znamená ve zkratce pro hráče? Velmi pohodlné hraní i venku za jasného slunečného počasí. 

Displej, který všichni chtějí

Mimo výdrže baterie a výkonu je displej pravděpodobně jedním z nejdůležitějších požadavků všech, kdo to s mobilním hraním myslí vážně. Displej recenzovaného kousku nabízí rozlišení 2800 x 1260 bodů, obnovovací frekvenci 120Hz a maximální jas až 3000 nitů. To znamená, že displej umí krásně syté a věrohodné barvy i vyvážený kontrast a veškerý HDR obsah tak neztratí nic ze svého lesku, i když hrajete venku. 

vivo X100 Pro

Pro kompetitivní hráče je pak mnohem důležitější ta 120Hz frekvence, takže online zápasy v Call of Duty Mobile či Apex Legends budou krásně svižné a plynulé, což mohu jen potvrdit. Neméně podstatnou vlastností LTPO displeje je variabilní obnovovací frekvence, která se přizpůsobuje dění na obrazovce a dokonce i rychlosti pohybu vašeho prstu, a tím pádem šetří baterii. 

Osobně nemám až na výjimky rád žádné grafické nástavby a čistý Android je vždy mým favoritem, vivo se ale podařilo nezavalit telefon naprosto zbytečným softwarem a bloatwarem

Když už mluvíme o displeji, chci se pozastavit také u operačního systému Android 14 s nástavbou FunTouch OS. Osobně nemám až na výjimky rád žádné grafické nástavby a čistý Android je vždy mým favoritem, vivo se ale podařilo nezavalit telefon naprosto zbytečným softwarem a bloatwarem, který většinou ihned mažeme a až na pár aplikací je systém zcela ve vaší režii. V základu jde tedy o velmi jednoduché a praktické prostředí, které toho na první pohled moc nenabízí. V případě, že se zavrtáte hlouběji ale zjistíte, kolik možností tu vlastně je. 

vivo X100 Pro

Celý systém i jeho vzhled si tak můžete přizpůsobit zcela dle sebe celou řadu tématických schémat, customizovaných ikonek a dalších nastavení. Jistě, zabere to chvíli času, ve výsledku ale může telefon vypadat přesně tak, jak chcete. 

Výkon na rozdávání

V záplavě zařízení, která v sobě schovávají nejnovější generaci procesoru Snapdragon jde vivo vlastní cestou a telefon pohání nejnovějším čipem Dimensity 9300 od MediaTeku. Papírově má jít o kolose, který zvládne vše, a podle benchmarků se Snapdragonu nejen přibližuje, ale v některých místech jej i překonává. Zatímco papírovým řečičkám nevěřím, reálné testy s hrami jako Call of Duty: Mobile včetně ray tracingu či Arena Breakout potvrdily, že je nové vivo herně nabušeným zařízením. 

Skvělý procesor totiž doplňuje 16 GB operační paměti a 512 GB interního úložiště, takže telefon přechroustá naprosto vše, co mu předhodíte. Hodně mě zajímalo, jak telefon umí pracovat s odvodem tepla, jelikož není čip MediaTeku úplně proslaven chytrým hospodařením s energií. K mému překvapení však zvládal T100 i ty nejnáročnější hry naprosto s přehledem a zahřátí bylo většinou natolik minimální, že jsem ho téměř necítil. A to je velká poklona. 

Technické parametry

  • Rozměry: 164,1 x 75,3 x 8,9 mm

  • Hmotnost: 225 g 

  • Displej: 6,78 palcový LTPO, 2800 x 1260 pixelů, 3000 nitů, 120Hz

  • Procesor: MediaTek Dimensity 9300

  • Paměť: 16 GB RAM

  • Úložiště: 512 GB

  • OS: Android 14 - FunTouch 14

  • Zadní foťák: 50MP 23mm hlavní, 50MP 15mm širokoúhlý, 50MP 100mm telephoto

  • Přední foťák: 32MP 20mm

  • Video: 8K 30FPS, 4K 60FPS, 1080p, Filmový režim (4K)

  • Baterie: 5400 mAh, 50W bezdrátově, 100W drátově

  • Cena: 26 999 Kč + dárek sluchátka TWS 2 ANC Blue u vybraných obchodních partnerů vivo. Nabídka platí od 30.1.2024 do 29.2.2024, nebo do vyprodání zásob.

Pomyslnou třešničkou na dortu je pak integrovaný herní režim, který se sám spustí u většiny her. Mávnutím prstu z levé strany obrazovky dostanete přístup k takovým vychytávkám, jako je přetaktování procesoru, vypnutí notifikací či kompletní kontrolu nad výkonem včetně režimu Boost. Na to, že se telefon přímo nezaměřuje na hry toho vivo nabízí více, než kdejaká “herní” zařízení. A umí to podpořit i hardwarově.

vivo

Zprvu focení, telefonování až pak

Pro nás jako herní redakci byl samozřejmě nejdůležitější pohled na telefon jakožto herní zařízení, nemůžeme ale obejít stranou nejlepší foťák v mobilní branži. Hlavní objektiv stále využívá snímač Sony IMX989 s rozlišením 50 MP, ohniskovou vzdáleností 23mm a clonou f/1.75, ve spolupráci se společnosti Zeiss se však vivo podařilo razantně zredukovat zbytečné odlesky a ztrátu světla, které dokáže snímač pojmout. 

vivo X100 Pro

Širokoúhlý objektiv navýšil rozlišení na 50 MP z působních 12 MP, nejlákavější je však nový teleobjektiv s rozlišením 50 MP a ohniskovou vzdáleností 100mm, který se perfektně hodí na makro snímky a umí vytvořit skvělé portrétovky se smyslem pro detail, především pak v dobře osvětlených prostorách. Stejně jako v případě nejnovějšího iPhonu tu samotný objektiv spolupracuje s celou řadou digitálních vychytávek, pomáhajících se zpracováním scény, takže si můžete pohrát se zoomem takřka bez ztráty výsledné kvality obrazu. 

Širokoúhlý objektiv navýšil rozlišení na 50 MP z působních 12 MP, nejlákavější je však nový teleobjektiv s rozlišením 50 MP a ohniskovou vzdáleností 100mm

Velmi působivě vypadají také noční snímky, především díky obřímu 1palcovému snímači hlavního fotoaparátu, který pojme více světla a pokud telefonu dáte chvíli, budete překvapeni ostrostí snímků, kterým nechybí detail s minimálním šumem. Neméně dobře fotky v horších světelných podmínkách však zvládají i sousední foťáky.

vivo X100 Pro

Jedinou slabší stránkou se tak jeví přední selfie fotoaparát, který sice také poskočil “jen” na 32MP, již však nemá tolik schopností a především neumí dobře zoastřovat na blízké objekty, díky čemuž se postará víceméně o průměrná selfie bez té geniální detailizace zadního fotoaparátu. To je však docela běžný problém u většiny vlajkových lodí světových výrobců. 

Telefon potěší také milovníky videí, zvládne nahrávat až v rozlišení 8K při 30 snímcích, selfie kamera pak dokáže natáčet při 1080p a 60 snímcích za sekundu. Velmi příjemně překvapila stabilizace, která je precizní víceméně za všech okolností a natáčecích režimech, nejvíce však s ultraširokým objektivem. 

Testovací fotografie

vivo
vivo
vivo
vivo

Celý den a ještě o kus víc

Díky celé řadě technologií a vychytávek jak ze strany softwaru, tak hardwaru velmi potěší výdrž baterie. Ta už sama o sobě nabízí kapacitu 5400 mAh, takže bez problémů vydrží celý den dost akčního používání včetně několikahodinové herní seance. A když už začne pomalu docházet šťáva, k mání je podpora pro ultrarychlé nabíjení včetně toho bezdrátového. 

V balení navíc najdete 120W nabíječku, což potěší ještě víc a někteří konkurenční výrobci by se mohli přiučit. Na 100% tak telefon nabijete už za nějaké půl hodiny, což je skvělá meta. Na tu sice dosáhnete především s oficiální nabíječkou, telefon ale konečně podporuje rychlé nabíjení také z externích zdrojů včetně powerbanky, což je skvělou zprávou pro cestovatele. 

S přihlédnutím k obrovskému displeji a výkonnému čipu jsem měl o výdrž lehké obavy, vivo mě však dokázalo přesvědčit, že to má ošéfované.

Verdikt

K vivo X100 Pro jsem přistupoval bez jakýchkoliv očekávání, ke konci testování však horkotěžko hledám nějaké výraznější nedostatky. Výrobci se podařilo ukutat velmi vyvážený telefon po všech stránkách, který nabízí velmi líbivý design, obří výkon, krásný displej a bezkonkurenční fotoaparát. To vše s dlouhou výdrží a minimem balastu z hlediska softwaru. Pokud už vás nebaví zajeté značky, důrazně doporučujeme dát vivo šanci. 

Doporučujeme