Šógun je bestsellerem, který ovlivnil i herní průmysl. Nyní jej představuje další seriál

Shogun • Shogun

Japonští samurajové nejsou pouze pojmem z historie, ale kulturním fenoménem. V Evropě a Americe ho vybudoval z velké části román Šógun, na jehož námět vznikl nový seriál. Jaké je pozadí za celým dílem?



Jako malý kluk jsem si hrál na to, že nosím samurajskou zbroj a se svou katanou porážím nepřátele v heroických soubojích. Jako starší jsem to viděl ve filmech nebo vyzkoušel i ve hrách. Japonská kultura patří k těm vlivnějším na světě a pojem samurajů tomu rozhodně napomáhá.

Ve vzdálené Evropě jsme o nich však měli jen zkreslené představy a mimo jiné román Šógun pomohl k tomu, abychom se o samurajích dozvěděli více. S novým chystaným seriálem stojí za to ohlédnout se, kdo je autorem, z jaké doby se vlastně inspiruje a jak se to projevilo ve hrách.

Z kreativního pera Jamese Clavella

Autorem románu je James Clavell, který se narodil v Sydney pod celým jménem Charles Edmund Dumaresq Clavell jakožto syn britského námořního důstojníka Richarda Charlese Clavella. Když bylo Jamesovi 9 měsíců, byl odeslán do Anglie, kde vystudoval The Portsmouth Grammar School.

James Clavell

V roce 1940 se přidal ke královskému dělostřelectvu, a ačkoli se cvičil na boje v pouštích, zamířil do poněkud vzdálenějších krajin. Po útoku na Pearl Harbor 7. prosince 1941 byl poslán do Singapuru, aby bojoval proti japonské invazi. Do Singapuru však ani nedoplul, jeho loď byla potopena, a James se ocitl na dánské lodi mířící do Indie.

Kapitán však byl, jak ho James hezky britsky popsal, „total twit“, tedy totální hňup (v překladu se jistě ztratilo mnohem drsnější pojmenování). Vylodil Jamese a jeho kamarády u nejbližšího přístavu, aby beze zbraní bojovali s Japonci. James byl nakonec zajat Japonci na Jávě v roce 1942 a umístěn do zajetí ve vězení Čangi. Tam s Jamesem nezacházeli nejlépe, vězni měli údajně maximálně jedno vejce a nějakou zeleninu týdně. Jak James sám prohlásil, nebýt japonské kapitulace po svržení atomových bomb, nejspíš by válku nepřežil.

Bitva o Pearl Harbor

O svých zkušenostech nemluvil s nikým, ani se svou ženou, po 15 let. V armádě však zůstal, dokud po nehodě na motorce 1948 jeho vojenská kariéra neskončila. Jeho další životní cesta byla nicméně “růžovější”. Zamiloval se do krásné herečky April Stride, která ho inspirovala k práci ve filmovém průmyslu.

James začal jako scénárista a sepsal třeba Watusi nebo Five Gates to Hell. Jeho kariéra ho přivedla do role režiséra. Clavell se podepsal pod velmi úspěšným filmem To Sir, With Love, méně zdařilým filmem Where's Jack? a následně opět úspěšným filmem The Last Valley. Po úspěšné režisérské kariéře si Clavell dal chvilku pauzu a strávil tři roky studiem a psaním jeho nejúspěšnějšího díla.

Šógun je na světě

Ano, narážím na román Šógun, který byl tak úspěšným, že Clavella proslavil ze všech jeho děl nejvíce. Snad na každém novém vydání jeho knih uvidíte nápis „od tvůrce Šóguna“. Titul šógun, celým názvem Sei-i Taishōgun (obránce proti barbarským silám), je označení v podstatě vojenského diktátora, který je sice jmenován císařem, ale při své vládě se na něj příliš neohlíží.

Román Shogun

Japonsko bylo tehdy takzvaným šógunátem. Přesto v této době nemůžeme mluvit o sjednoceném Japonsku, právě naopak. Ostrovní císařství bylo v občanské válce a takzvaní daimjóové (feudální páni) bojovali o moc. Nešlo jen o běžné spory, zda ta ryba je nebo není čestvá. Kniha sleduje osud daimjóa Toranagy, který je inspirován skutečnou postavou Iejasua Tokugawa.

Jeho dobrodružství je sledováno očima britského námořníka Johna Blackthorna, který je také inspirován skutečnou postavou, a to Williamem Adamsem, prvním Angličanem, který se do v té době ještě izolovaného Japonska dostal. Příběh pak začíná měsíce před slavnou bitvou u Sekigahary roku 1600.

Total War: Shogun 2

Nerad bych prozradil historický spoiler, nicméně jedná se o dobu plnou intrik, válek, rozšiřování střelných zbraní po Japonsku, a to celé je navíc sepsáno tak poutavě, že se recenze shodují, že „když začnete číst, tak nemůžete přestat“. Román byl vydán roku 1975, a již roku 1980 na jeho motivy vyšel první seriál Šógun, který se dočkal velmi pozitivních recenzí. Inspiraci přinesl i do videoher.

Zahrajte si za samuraje

Oficiální jedinou hrou podle Šóguna jsou textové adventury jako James Clavell's Shōgun z roku 1989. Ty za naši pozornost dnes asi moc nestojí. Dá se však předpokládat, že vůbec první Total War, a to Shogun: Total War z roku 2000 a následně i Total War: Shogun 2 z roku 2011, v Šógunovi inspiraci nalezly. Strategické legendy excelují zobrazením hromadných bitev, ale také rozšiřováním své říše v nesvářeném Japonsku a studiu Creative Assembly pomohly vzrůst do obří podoby, kterou známe dnes.

A pokud máte radši akci, nesmíte vynechat akční RPG Nioh z roku 2017. Hra vás vtělí přímo do role Williama Adamse, který se snaží porazit okultistu Edwarda Kelleyho v době japonské občanské války. V Nioh bojujete primárně proti démonům, což Japonci obvykle nebývají, za návykovou hratelnost si však odnesl velmi vysoká hodnocení.

Konečně nový seriál!

Samurajů nemůže být nikdy dost a osobně jsem byl naprosto nadšený, když byl oznámen nový seriál Šógun. Vyjde již 27. února u nás na Disney+ a měl by nabídnout legendární příběh v trošku modernějším zpracování. Mezi hlavními rolemi se navíc nachází legendy jako Hirojuki Sanada (kterého můžete znát i z Marvelovek) v roli Toranagy nebo Cosmo Jarvis v roli Jamese Blackthorna.

Trailery vypadají naprosto skvěle a nám už nezbývá než doufat, že seriál nezklame naše očekávání. My se mu rozhodně budeme věnovat v tematické recenzi.

Partnerem rubriky je Disney+.





Doporučujeme