Shooterovy Hot Takes: PETA a chlupatí přátelé ve hrách

Shooter • Shooter

V šedesátých letech minulého století započal program CIA, který měl za účel špehování Kremlu a Sovětských ambasád všude po světě. Tento program využíval nejnovější průlomovou technologii, kočku domácí. Během hodinové procedury zavedl chirurg do srsti a lebky kočky mikrofon, radiovysílač a drát sloužící jako anténa. Kam tím mířím?

První mise agenta Mňauka byla jednoduchá: odposlechnout dva muže na lavičce v parku. Ovšem pouhých několik minut po zahájení mise byl agent Mňouk zasažen projíždějícím taxíkem. Agent Mňouk byl pár týdnů před penzí. Program byl zrušen v roce 1967, a daňové poplatníky stál 20 milionů dolarů (dnes ekvivalent 207 260 810 dolarů nebo 4 782 335 948 českých korun). Dokumenty ohledně programu byly odtajněny spolu s dalšími CIA dokumenty v roce 2001.

Možná si říkáte, proč tohle rozebírám? Well, dle mého názoru je experimentace na zvířatech či jejich využívání ke špehování či boji nehumánní, i přesto že se to děje už několik desítek tisíc let. Prostě jsem měkký chlapec a nerad slýchám o tom, když někdo například postřelí policejního psa. A v tomhle nejsem sám, protože se na světě objevuje nespočet organizací, které věnují svůj čas staráním se o nevinná zvířátka a vzděláváním lidí o harmonickém soužití lidí a zvířat. PETA není jednou z nich, i když nosí mrtvý obličej wholesome neziskovky jako Leatherface z Texaského masakru. Místo toho se PETA rozhodla navážet do všeho a do všech z důvodu získání pozornosti. A videohry nejsou výjimkou.

Palworld

Waddup, já jsem Shooter a dnes si probereme případy, kdy se PETA více či méně navezla do videoherní branže.

Začneme od současnosti, léta páně 2024. Na Steam dropnula survival hra Palworld a zbořila miliardu rekordů. Ale to nemusím vysvětlovat, Palworld absolutně dominoval headlines news stránek a tvojí manželku. Ano, mluvím k tobě Pavle. Myslíš si že vedle v ložnici spí ale ve skutečnosti má velmi senzuální kojtus s devs Palworldu. A až skončí s ní, jedou navštívit i tvojí matku.

Palworld přišel do legálního hledáčku Nintenda, člověk nemusí ani moc zapojit mozkovnu, aby mu došlo proč. Pals jsou prostě offbrand Digimoni. Teda Bakugani. Teda Nexomoni. Gormiti? Tímhle “vtipem“ se snažím poukázat na to, že je nespočet Pokémon knockoffů a zažalovat Palworld není nejchytřejší nápad. 

Ovšem ještě stupidnější kauza týkající se Palworldu přišla od našich kamarádů z PETA.  Svět Palworld vám totiž umožňuje Pals ozbrojit a poslat do boje, nebo zotročit a nutit je pracovat pro vás. Také je můžete jíst. Žádnej joke, čistej fakt bráško. A jak se k tomuhle vyjádřila PETA?

PETA již slyšela od velkého počtu Palworld fanoušků, kteří nemají zájem o konzumaci “Palů“ a chtějí ke hře veganskou příručku. Přeci jen je zrovna Veganuary, a hráči chtějí pomoct zvěři tím, že budou konzumovat vegansky ve videohrách i mimo ně

Doslova 1984. Don’t get me wrong, mám rád veganskou majonézu stejně jako ostatní, ale při čtení tohoto vyjádření na mě můj vnitřní hlas křičí slova Miroslava Donutila z Pelíšků “A komu tím prospějete, co?!“

PETA se ovšem nevyjádřila k zvířecím soubojům, smrtelným táborům a otroctví, které můžete v Palworld provozovat též. Nejspíš je to tím, že historicky nejsou PR teamy PETA nejostřejší tužky v papírnictví, ale já si nemůžu pomoct a vidím v tom určitý zvrhlý druh ironie. Pravda je totiž taková, že tyhle praktiky nejsou moc daleko od praktik, které PETA sama provozuje. Státní inspektor ve Virginii přirovnal útulky PETA ke klinice eutanázie. Odteď budu k segmentům přidávat počet zvířat, které daný rok PETA usmrtila. Statistiky jsou ze stránky petakillsanimals.com, ale tu doporučuji pročíst pouze pokud máte silný žaludek.

Far Cry 6

V roce 2021 se PETA rozhodla vypálit proti Ubisoftu. Vyšel Far Cry 6 odehrávající se na ostrově inspirovaném Kubou. A část Kubánské kultury je “sport“ kohoutích zápasů. Ubisoft kolem kohoutích zápasů postavil minihru inspirovanou a vzdávající hold sérii Tekken. Ovšem PETA zareagovala na tyto virtuální a zcela neškodné kohoutí zápasy jakoby právě zjistili, že je provozuje jejich soused irl. A tak PETA zcela doslovně vyžadovala odstranění této minihry z již hotového (což u Ubisoftu stejně nic neznamená) produktu.

PETA v roce 2021 usmrtila 1699 zvířat z celkově obdržených 2355, což činí rovných 74.0%.

Psal se rok 2010, a vyšla jedna z největších indie her všech dob. SUPER MEAT BOY! Brutálně obtížná skákačka z bizarní mysli sigma gamerboye Edmunda McMillena. V této hře hrajete za chábra z masa a kostí, ostatně normálního funkčního člena společnosti, a zachraňujete svojí přítelkyni. Problém pro PETA byl tentokrát fakt, že hlavní postava je reálný blok masa. Nekecám. A tak ještě před plným vydáním hry vydala flashovku Super Tofu Boy, kde sděluje lidem zprávu, že místo masa by hlavní postava měla být z tofu. Reprezentace životních forem z tofu je sice fajn, ovšem tento komentář byl absolutně zbytečný a McMillen si z PETA při plném vydání vystřelil přidáním Tofu Boye do hry. Tofu Boy je mimochodem nejhorší hratelná postava v sérii.

V roce 2010 se do spárů PETA dostalo 2345 zvířat a Super Meat Boy si z nich bohužel nikdy nezahrálo 2200, 93.8%.

Tofu Boy

Podobná šlamastika se odehrála hned rok po Tofukalypse. Tentokrát se terčem stalo Nintendo. Aby PETA poukázala na obchod s kožešinou, rozhodla se traumatizovat nespočet dětí a internetových střelců flashovou videohrou Super Tanooki Skin 2D. Důvod k vytvoření této ofenzivní hry byl Tanooki suit ve hře Super Mario 3D Land. V ní totiž Mario může nosit kostým mývala, ovšem problém je že tento kostým nemá být opravdový mýval. Kostým totiž odkazuje na Yokai (Japonské postavy z folkloru) jménem Tanooki, který má formu mývala.

PETA tímto statementem nic nedokázala, ovšem téhož roku zabila 1911 z 1992 “zachráněných“ zvířat, což činí 95,9% všech ubytovaných zvířat v PETA koncentrácích.

Samozřejmě videoherní kontroverze nejsou největší prohřešky PETA, to ani zdaleka. Výmluva PETA na to, proč usmrcuje zvířata je, že nevlastní “tradiční“ útulky a uspává zvířata, která jsou moc slabá nebo nemocná na to, aby žila dál. V roce 2014 PETA ukradla v denním světle z ulice čivavu rodiny, později se vrátili pracovníci PETA do domu rodiny s dárkovým košíkem a novinou, že pes zahynul. PETA byla také minimálně jednou najata k odstranění zaběhlých psů. Sbírání zaběhlých psů je legální, pokud firma či útulek zprostředkovávající tuto likvidaci počká pět dní od získání psa do usmrcení. Je to smutné, ale bohužel pravdivé. Problém ovšem je, že PETA uspává psy několik hodin po jejich unesení, čímž brání rodinám v získání jejich miláčků zpět. 

Další prohřešky PETA si můžete zjistit již na zmíněné stránce aktivní už od roku 2005. Osobně jsem na jejich videoherní šlamastiky jako dítě internetu narazil již ve velmi raném věku a nebylo to příjemné. Pokud ovšem chcete přispět k humánnímu zacházení se zvířaty a vynahradit tím všechna ta zvířata, která jste zabili ve Far Cry kvůli upgradům a penězům, existují alternativy. 

Compassion in World Farming

CIWF nebo Compassion in World Farming je organizace s velkým dosahem a bez špinavé minulosti. Mezi jejich kampaně patří Konec Velkochovů nebo Rybolove, kampaně kritizující stav farmaření jak dobytku, tak zvířat žijících pod vodou. Jak pomoci se dozvíte na jejich webovkách, na kterých též můžete darovat vaše chechtáky a omluvit se tím za všechny ovce v Minecraftu, které padly pod vaší sekeru. 

Dále máme například GreenPeace, environmentální organizaci cílící na celé životní prostředí. Návod na pomoc či zapojení najdete též na jejich stránkách, společně s peticemi, které můžete podepsat. Darovat můžete samozřejmě též.

A poslední tu máme tuzemské hnutí DUHA, friends of the Earth. Ti podobně jako GreenPeace míří na celkové zlepšení našeho okolí a životního prostředí, a na jejich stránkách najdete vše potřebné. Pokud vám ovšem přijde darování peněz jako jednosměrné a jste loot goblins, DUHA má benefiční obchod, ve kterém můžete přispět jejich nadšení pro přírodu a zvěř a zároveň z toho něco mít. 

Smysl tohohle článku byl poukázat na pokrytectví PETA a vzešel z několikaleté kampaně plné užívání shock videí a traumatizování dětí. Jsou mezi námi totiž organizace, které skutečně pomáhají a nepotřebují k tomu odůvodňovat kill count nebo volání o pozornost. Jak s tím naložíte je na vás, což se týká i informací o akustických kočkách ze začátku článku. Pravda je totiž taková, že CIA nikdy neodhalilo projekt Akustických psů, který by vyřešil všechny problémy, kvůli kterým museli zrušit program s kočkami.

Dává CIA mikrofony do psů?



Doporučujeme