Suicide Squad jako netradiční součást DC. Zaskórovala filmem a konečně míří do her

Suicide Squad • Suicide Squad

Sebevražedný oddíl je dost zajímavou kapitolou studia DC Comics, která konečně naplno dorazí i do herní branže. Podívejme se na historii a řekněme si, co se dá očekávat od připravované hry.



Když Joker blbne v Gothamu, zavoláte Batmana. Když Lex Luthor zase vymýšlí nějakou nekalost, tak se hodí Superman. Přesto ne vždy jsou tradiční hrdinové po ruce a pokud tam hrozí opravdu velké ohrožení života, chcete někoho postradatelného.

Sebevražedný oddíl nejsou Avengers od DC Comics. Dost možná jsou inspirovaní skutečnými vojenskými konflikty, kdy jsou trestanci posílání do boje s výhledem zmírnění trestu… ostatně to se momentálně děje například při konfliktu na Ukrajině. Jen filmová zpracování Suicide Squad se nebojí přidat trochu toho černého humoru.

Komiksové začátky

Sebevražedný oddíl byl nějakou formou poprvé představen v roce 1959 v komiksu The Brave and the Bold. Spisovatel Robert Kanigher a malíř Ross Andru sice už uvedli některé z významných postav, tohle dílo však v orální historii Suicide Squad není. Za to považujeme až příchod této bandy v komiksu Legends od Johna Ostrandera.

Suicide Squad se poprvé objevily v komiksech The Brave and the Bold a Legends

V komiksu se vláda rozhodla vytvořit speciální tým superpadouchů, který bude vysílat na nebezpečné až sebevražedné mise s přislíbením odměny v podobě snížení trestu. Takovou tu špinavou práci, na kterou by běžný uhlazený superhrdina nechtěl ani sáhnout. Jistým koordinátorem týmu se pak stává Amanda Waller. Je sice také Afroameričanka, podobně jako její Marvelová obdoba Nick Fury, ale nechybí ji ani jedno oko.

Příběhy se nyní mnohem více týkají politiky a nastupují do dost temných rovin. Většinou tu není jasné vítězství, často je vykoupeno smrtí člena týmu. Název skupiny holt někdo jen tak nevycucal z prstu. Členové se tedy často mění, ale jmenovitě v komiksech dostávají dost prostoru a zazářila zde mnohá nemalá jména jako Deadshot, Brozne Tiger nebo Captain Boomerang.

Příchod na obrazovky

V komiksech se Suicide Squad dočkal opravdu mnoha různých odlišných verzí, poslední dokonce z roku 2021. Filmaři však o tuto bandu antihrdinů příliš velký zájem nejevili a až v posledních letech se s nimi potkáváme trošku výrazněji. Předtím to bylo spíše cameo v různých animovaných pořadech jako Young Justice nebo později Justice League Dark: Apokolips či Hell to Pay.

Suicide Squad v seriálu Smallville

Hrané verze mají své začátky… no v tomto případě minimálně skromné až béčkové. Jejich krátké objevení ve Smallville (který běžel v letech 2001 - 2011) plně odpovídá „prvnímu pokusu o hrané ztvárnění“, kdy Deadshot je možná vtipný, ale jinak nikdo nezazáří ani nezařve. O něco lepší je pak jejich připojení do seriálu Arrow (který běžel v letech 2012 - 2020), kde už se jedná o pořádné psychopaty, co se nebojí zemřít.

První pořádné pozornosti se naše banda psychoušů dočkala v roce 2016, kdy vstoupili do DCEU (DC Extended Universe) filmem Suicide Squad. Režíroval ho David Ayer, který se předtím věnoval spíše vojenským filmům jako Fury nebo End of Watch. Možná i proto je film až moc vojenský a vážný a v součtu se spíše mírně nadprůměrným hodnocením. Dokázal však Suicide Squad přidat dostatečnou výzvu, a některé z postav, zvláštně Will Smith v roli Deadshota a Margot Robbie v roli Harley Quinn, rozhodně stály za to. Harley Quinn se později dočkala i vlastního filmu Birds of Prey.

Zatím nejpovedenější film Suicide Squad je z roku 2021

Za správný konec to vzal až James Gunn filmem originálně pojmenovaným Suicide Squad z roku 2021. Ano ten, který režíroval všechny Strážce Galaxie a dříve dokonce i filmy psího detektiva Scooby Doo, co žere keksíky. Ve filmu se konečně pořádně umírá, místy je to skoro takový den lumíků. Nebojí se naštěstí ani temného humoru a občasných citových scén. Hvězdami se nešetří, znovu je tu Margot Robbie jako Harley Quinn, ale také Idris Elba jako Bloodsport, Sylvestr Stallone jako King Shark a zejména John Cena jako Peacemaker.

Je holt poznat, že James Gunn svému oboru rozumí. Po filmu byl také pověřen seriálem Peacemaker, který má přímo fantastická hodnocení. A když se podíváte na hlavní hrdiny očekávané hry Suicide Squad: Kill The Justice League, asi je vám jasné, kde si berou vývojáři inspiraci.

Osahejte si pořádnou akci

Jak název jasně napovídá, Liga Spravedlnosti se pomátla, ničí město a nějak nezbývá, než všechny hrdiny povraždit. Na hře pracuje slavné Rocksteady Studios, které můžete znát hlavně díky sérii Batman Arkham. Suicide Squad je pro ně rozhodně výzvou, jelikož se jedná o titul s multiplayerem až pro čtyři hráče, a navíc v otevřeném světě.

Wallpaper hry Suicide Squad: Kill the Justice League

Každý z hráčů se může ujmout jednoho z padouchů - Harley Quinn, Deadshot, Captain Boomerang a King Shark, nicméně proti vám stojí zmagoření hrdinové jako Superman, Green Lantern a Flash pod kontrolou Brainiaca. Hra láká hlavně na rozsáhlý otevřený svět a dynamickou hratelnost využívající hodně pohyb po mapě a kombinaci střelby a útoků na blízko.

Gameplay záběry nevypadají vůbec špatně a pokud se najde dobrá parta lidí, rozhodně se nudit nebudou. Však to znáte, s kámoši se to lépe táhne. 

Zjistíme to již 2. února, kdy Suicide Squad: Kill The Justice League vyjde na Xbox Series X/S, PS5 a PC.

Partnerem rubriky je Suicide Squad Game.

Doporučujeme