Výhled na rok 2024: Avowed kombinuje Skyrim s Pillars of Eternity a vypadá to zatraceně dobře

Avowed • Avowed

Obsidian Entertainment je miláčkem všech fanoušků dobrých RPG. Jejich nový titul bere jejich snad nejslavnější značku, ale dává jí akční hratelnost. Výsledkem je krásná a zajímavá hra, u které jen stačí doufat, že splní očekávání.


Studio Obsidian Entertainment má historii komplikovanou a nepříliš dávno bojovalo o své přežití. Velký projekt se zhroutil, prachy docházely a ze zoufalství zvolili vývojáři možnost financovat svou hru pomocí Kickstarteru. Bylo to Pillars of Eternity a pro překvapení vývojářů samotných se z projektu stal nejpopulárnější titul crowdfundingové platformy.

Old-school ukecané RPG nakoplo studio, které se po pár dalších úspěších stalo lákavým pro Microsoft, a ten ho odkoupil. Vývojáři z Obsidianu poněkud nabobtnali počtem a nyní chystají rovnou dvě velká RPG, Avowed a The Outer Worlds 2. A zatímco The Outer Worlds 2 navazuje na relativně novou značku, Avowed kompletně přetransformuje ten svět, který je zachránil.

Vzhůru do akce

Pillars of Eternity je izometrické taktické RPG s takovými tunami textu, že si rovnou můžete vzít do ruky knížku. Avowed se odehrává z pohledu první osoby a Skyrim v něm celkem vidíte. Jen vylepšuje, co se dá. Vývojáři vše ve hře staví na volnosti. Pokud vás napadne, jak něco udělat, často je to i možné. Nucení zde má být minimálně. Pokud tam chcete, tak tam jděte, pokud ne… tak třeba běžte do hospody na pivo.

Avowed

Jedná se o fantasy hru a můžete zde využívat štíty, meče, sekery, ale také střelné zbraně jako pistole nebo magii. Zlatým grálem má být kompletní otevřenost v tom, jak co zkombinujete. Můžete se krýt se štítem a v druhé ruce mít bouchačku, využívat nejrůznější kouzla jako teleporty nebo mráz a přednastavit si různé kombinace dopředu. Například rychle změnit meč se štítem za dvě kouzelné hůlky.

Avowed

Nepřátelé mají jít hravosti naproti. Ať mluvíme o ještěřích Xauripech nebo gigantickém medvědovi, každý nepřítel má trochu jiné zaměření a je nutné přemýšlet logicky. Léčitele je fajn odstranit jako prvního, protože obvykle léčí nepřátele a ne vás (což dává vlastně smysl, když ho chcete zabít). Když se někdo kryje se štítem, můžete do něj mlátit jako šílenci nebo mu štít obejít nějakým kouzlem.

Avowed

Hravost s vaším vybavením se má projevit po celém světě. Vodu můžete zmrazit, abyste po ní mohli chodit bez nutnosti stát se Ježíšem. Různé barikády můžete zničit a odhalit skrytá prostranství. Ten svět je tu pro vás, tak se nebojte blbnout.

Prozkoumejte krásy oblasti Eora

Oba díly Pillars of Eternity jsou skvělé, ale ne každý má na pomalý průběh a desítky hodin čtení úplně trpělivost. Naštěstí vás vývojáři nenutí to hrát, abyste vše pochopili. Hra z tohoto světa vychází, odehrává se však pouze v oblasti Eora. Tam je hlavní hrdina vyslán císařem, aby prověřil zvláštní nákazu Dream Scourge.

Avowed

Točit příběh kolem nákazy mi přijde zajímavé, každopádně ještě více mě lákají rozhádané frakce a hromady vedlejších úkolů. Vývojáři sami popisují, že hra se hodně točí kolem toho, ke komu jste loajální a vaše rozhodnutí mohou ovlivnit, co se ve světě děje.

Avowed

Nemá zde být žádné nutné přímočaré chození za otazníčkem. Můžete si sami vybrat, komu věříte a co uděláte. Abyste na to nebyli sami, pomohou vám také společníci. Ti nejen pomohou v boji, ale mají své příběhy a do jisté míry jsou to průvodci. Naštěstí ne úplně ve stylu Gluma, co by vás vedl do Mordoru. Tito netouží po miláškovi ve vašich kapšiškách.

Snad se máme na co těšit

A pokud vás hra stále neláká, podívejte se, jak vlastně vůbec vypadá. Je prostě nádherná! Staví na Unreal Engine 5, který je pochopitelně technologickou špičkou. Ze záběrů člověk slintá, když vidí bohatý propracovaný svět od talentovaného level designera nebo detailně zpracovaný odraz na vodě.

Shrnuto a podtrženo, Avowed slibuje hodně a Obsidianu věříme, že to dodrží. Těžko říct, jaké to nakonec bude. Každopádně dozvíme se to někdy v listopadu tohoto roku, kdy hra vyjde na Xbox Series X/S a PC.

INDEX OČEKÁVÁNÍ: 90%

Doporučujeme