Výhled na rok 2024: Hellblade 2 nás vezme do temného nitra válečníka

Hellblade 2 • Hellblade 2

Nemilosrdná výprava do křehkého nitra válečníka se blíží.

Akce Developer_Direct nám přinesla spousty zajímavých herních aktualit, mezi které mimochodem patřilo i povídání o chystaném Senua’s Saga: Hellblade 2 vývojářského týmu Ninja Theory. Spojili jsme tedy již známé skutečnosti s těmi opravdu žhavými a zdá se, že se máme na co těšit.

Kdy, kde a na co?

První zásadní informace, která by určitě měla zaznít, je datum vydání. Víme totiž, kdy to celé vypukne. Pokračování ságy je naplánováno na 21. května letošního roku a bude se jednat o exkluzivitu v rámci PC a konzolí Xbox Series X/S. Majitelé předplatného Game Pass můžou dle předpokladů jásat, titul totiž bude do knihovny zařazen ihned v den vydání.

Hellblade 2

Překvapením je potom pouze digitální forma distribuce. Na druhou stranu, dnes už se jedná o naprosto běžnou metodu, která se pochopitelně odrazí pozitivně ve výsledné cenovce, která by se měla pohybovat okolo 50 dolarů.

Z dostupných trailerů je evidentní, že nás čeká vskutku ohromující zážitek, a to jak po stránce příběhu, tak zejména z pohledu technického. Vývojáři se opět pokusili posunout hranice videoher o něco dále a za použití nejmodernějších postupů a nástrojů ve spojitosti s motion-capturingem a práce se 3D zvukem dosáhli dle dostupných materiálů neuvěřitelných výsledků. Cílem je minimálně překonání prvního dílu. Senua’s Saga: Hellblade 2 totiž nebude klasickým herním zážitkem, ale bude rovněž tak trochu uměleckým kouskem a výpravou do nitra člověka.

Psychóza a jiné děsy

Hlavní hrdinka bude muset překonávat temnotu vnější, ale rovněž i tu vnitřní. Bude bojovat nejen se skutečnými nepřáteli, ale díky psychóze také s vlastními vnitřními démony. Senua se sice dokázala vypořádat s událostmi z prvního dílu, její boj ale rozhodně nekončí. Autoři slibují, že budeme velice intenzivně prožívat vše, co se hlavní hrdince bude dít v hlavě. Uslyšíme to a zažijeme na vlastní kůži. Ostatně stejný koncept jsme již zakusili v prvním díle, tentokrát má jít o ještě silnější zážitek. Dle autorů budeme doslova trpět s hlavní hrdinkou.

Hellblade 2

Příběh druhého dílu bude navazovat na děj jedničky. Detaily o putování keltské válečnice Senuy jsou však v tuto chvíli přísně střeženy. Víme, že se příběh bude odehrávat v 10. století a zasazen bude do prostředí Islandu. Vývojáři zapojili technologii skutečného skenování prostředí, těšit se tak můžeme na fotorealistickou grafiku. Titul frčí na Unreal Enginu 5, který ukazuje opravdové možnosti next-gen konzolí v celé své kráse. Ostatně můžete posoudit sami v trailerech.

Dle autorů budeme doslova trpět s hlavní hrdinkou

S přihlédnutím k místu a dobovému zasazení je pravděpodobné, že se hlavní příběhové body budou točit okolo náboženství, mytologie, duchovna a lidské krutosti. Pokud k tomu přidáme ještě psychické problémy hlavní hrdinky, čeká nás skutečně hodně temné a depresivní vyprávění.

Senua’s Saga: Hellblade II – Official Trailer

Po stránce hratelnosti bude titul vycházet ze svého předchůdce a nabídne tak mnoho syrových a epických soubojů proti rozmanitým druhům nepřátel, počínaje válečníky až po velká monstra. Těšit se rozhodně můžeme také na puzzle prvky a spousty psychedelických pasáží, ve kterých si nebudeme nikdy jisti, co je realita a co fikce. Děsivé našeptávání a zlověstné vize nás budou doprovázet na každém kroku, ostatně tak jako hlavní hrdinku. Hellblade 2 je výprava do hlavy skutečného válečníka.

Intenzivní zážitek

Pro někoho bude možná zklamáním oznámená herní doba, která se dle autorů bude velice podobat prvnímu dílu. Počítat tak může s cca 7–9 hodinami intenzivní herní zábavy, pochopitelně v závislosti na individuálním přístupu každého hráče. Není to sice mnoho, na druhou stranu by kratší herní doba mohla vést k ucelenějšímu a uvěřitelnějšímu zážitku. Neexistuje totiž nic horšího než uměle natahované dějové linky, které se za svojí polovinou začnou lámat a popírat předchozí události apod.

Hellblade 2

Příliš optimističtí nemůžeme být ani v otázce lokalizace, zdá se totiž, že stejně jako první díl, ani pokračování nebude české titulky zahrnovat. To by ve finále jistě zamrzelo, je třeba si ale uvědomit, že Senua’s Saga: Hellblade 2 je titul, který bude stavět zejména na atmosféře a na emocích. Absence češtiny by tak ve finálním zúčtování nemusela být příliš citelná.

Počítat může s cca 7–9 hodinami intenzivní herní zábavy

Během Developer_Direct autoři opakovaně lákali rovněž na hudební doprovod, který má být další výraznou předností novinky. Na natáčení se podílelo obrovské množství profesionálních hudebníků včetně např. metalových zpěváků. Zdá se, že se po dlouhé době rýsuje opravdu kvalitní Xbox exkluzivita, která by dočasně mohla zavřít pusu pihňalům od konkurence. Na výsledek si však budeme muset ještě chvilku počkat.

Developer_Direct 2024 – Senua’s Saga: Hellblade II

Z trailerů je jasné, že nás čeká atmosférou a po technické stránce skutečně velkolepé dílo. Otázkou však zůstává, jak skvěle dokážou vývojáři z Ninja Theory vybalancovat rovnováhu mezi poutavým příběhem, uměleckým zážitkem a zábavnou hratelností. Právě na této rovnici by si totiž mohli vylámat zuby.

Index očekávání: 85%

 

 

Doporučujeme