Výhled na rok 2024: Mytologie opět ožije v pokračování roguelike pecky Hades

Supergiant Games

Stane se pokračování jedné z nejlepších roguelike her posledních let hitem letošního roku?

V roce 2018 přišel na scénu nový hráč, od kterého si nikdo příliš nesliboval. Opak se stal však pravdou. Roguelike akce Hades vývojářského týmu Supergiant Games ve své době naprosto zbourala herní scénu, odrovnala recenzenty a pochopitelně i samotné pařany. Titul se proslavil skrze vybroušenou a sofistikovanou hratelnost, výtečné podání příběhu a lákavou stylizaci. Všechno tak nějak zapadlo do sebe a zrodil se hit se skvělými čísly, který si svým přijetím rychle řekl o pokračování.

Zkouška ohněm

A tak se také stalo, konkrétně v prosinci 2022 během udílení cen The Game Awards. Jednalo se o poněkud překvapivé oznámení, ale o to kladnější bylo jeho přijetí z řad herní komunity. Zdá se, že každý by rád znovu zakusil ty adrenalinové momenty a propadl návykové hratelnosti prvního dílu. Jednou velkou zajímavostí ve spojitosti s vývojáři ze Supergiant Games je fakt, že nikdy nepracovali na regulérním pokračování předchozího titulu. Vždy přispěchali s úplně novou značkou. Hades tak bude v tomto ohledu představovat zkoušku ohněm a je třeba poznamenat, že se autoři postavili před nelehký úkol, neboť nároky a očekávání budou vskutku nemalá.

Hades II

Otázkou spíš zůstává, jakou cestou se vlastně vydají. Bude Hades II kráčet ve šlépějích prvního dílu a rozšíří původní herní mechanismy nebo snad vývojáři předvedou nějaký odvážný twist a naservírují nový pohled na roguelike? Dokáže jejich nové dítko vystoupit ze stínu svého slavného bratříčka nebo nabídne spíše více téhož.

To jsou ty nejzásadnější otázky před letošním uvolnění. Dali jsme dohromady dostupné informace a zkusíme si udělat předběžný obrázek. Na výsledek si však budeme muset ještě počkat.

Předběžný přístup

Konkrétní datum vydání je ve hvězdách, podle dostupných informací by se však mělo jednat o druhý kvartál roku 2024, což vlastně není tak úplně daleko. Má to však své ale. Stejně jako u prvního dílu, i tentokrát se tento indie projekt vydává cestou předběžného přístupu na PC, což je vlastně celkem pochopitelná věc.

Hades II

Později se budou moci těšit i majitelé aktuální a předchozí generace Playstation a Xbox. Autoři dokonce v jednom ze svých prohlášení potvrdili, že o předběžném přístupu byli rozhodnuti ještě před tím, než věděli, že bude titul zasazen do mytologického prostředí. Je tedy jasné, že tato filozofie je pro tento indie titul zásadní.

Stejně jako u prvního dílu, i tentokrát se tento indie projekt vydává cestou předběžného přístupu na PC

Vzhledem ke skutečnosti, že původní Hades nenabízel českou lokalizaci, změnu přístupu neočekáváme ani tentokrát. Do léta však máte dostatek času dostudovat trochu té božské mytologické angličtiny.

Hades II Trailer

Detaily příběhu pochopitelně neznáme, základy si však už přiblížit můžeme. Jisté je, že nás autoři seznámí s novým hlavním hrdinou. Na scénu se totiž vydá Melinoë, sestra sympatického Zagea, syna boha Háda z prvního dílu. Ta totiž podnikne dobrodružnou výpravu ve snaze zachránit uvězněné bohy ze zajetí. Jedním z nich je mimochodem i její otec Hades. Hlavním nepřítelem se protentokrát stane Chronos, bůh času. Je tedy pravděpodobné, že se dočkáme mnoha zajímavých proměn, časových smyček apod.

Stokrát a stále poprvé

Čeho nás ovšem vývojáři neušetří určitě, jsou desítky a stovky opakovaných průchodů a mnohdy frustrujících smrtí. Ano, Hades II bude pochopitelně opět ryzím zástupcem roguelike žánru, který je na tomto přístupu vystavěn. Čeká nás tak jedna nekonečná izometricky zobrazená smyčka, ve které budeme získávat nové schopnosti a dovednosti, abychom následně mohli zemřít a ztrestat podsvětí znovu.

Hades II

A tak stále dokola. Samozřejmostí bude určitě oblíbené vylepšování postavy, broušení vlastního bojového stylu, užívání desítek nejrůznějších zbraní či perků a zkrátka kombinace všeho toho, v čem první díl tak exceloval. 

Samotní autoři lákají hráče na velké množství nových zbraní, košatý vývojový strom dovedností a pochopitelně též nové prostředí mytologického podsvětí

Samotní autoři lákají hráče na velké množství nových zbraní, košatý vývojový strom dovedností a pochopitelně též nové prostředí mytologického podsvětí. Setkáme se tak se spoustou nových postav a čeká na nás kupa neokoukaných nepřátel, jejichž strategii boje budeme muset s velkou trpělivostí teprve prokouknout.

Verze 1.0 v nedohlednu

Zdá se, že vývojáři nechtějí přešlapovat na místě a mezi hlavní priority řadí dostatek inovativních prvků. I tak se ovšem po shlédnutí prvních videí objevují hlasy, že Hades II bude ve velkém parazitovat na svém předchůdci. Na druhou stranu je asi podobný přístup celkem pochopitelný a očekávatelný. Hráči přeci chtějí více téhož, jen v bohatší a načechranější formě.

Hades II Gameplay

Před samotným vydáním hry se počítá s několika velkými aktualizacemi, které postupně dodají bohatý obsah a vyladí onu pověstnou hratelnost. Každý z updatů tak bude představovat další střípek skládanky, nové postavy, rozšíření příběhu apod. Konečně verze 1.0 by potom měla představovat finální úpravu a představení titulu v plné parádě. Před spuštěním předběžného přístupu vývojáři plánují i krátký technický test, který bude určen pro velice úzkou skupinu vybraných hráčů.

Zdá se tedy, že asi víme, co nás v létě letošního roku čeká. Otázkou tedy zůstává spíše to, kolik dobrých nápadů si autoři hry ještě schovali. Pokud bude pokračování alespoň z části tak dobré, jako první Hades, čeká nás další dobrý roguelike kousek se vším všudy. Přestože jde v podstatě o indie kousek, index očekávání je v tomto případě pořádně vysoko!

Index očekávání: 90%

Doporučujeme