Warhammer 40K: Space Marine se vrací. Provedl genocidu na skřetech a chystá se na další rasu

Warhammer • Warhammer

Proti impériu není radno se stavět. To známe ze společenských her, z knih a také z videoher. Space Marine to převedl do dost krvelačné akční hry, která bude mít svůj návrat. Připomeňme si první díl.

Jen málokteré universum je tak krvelačné, jako právě Warhammer. Ten krví, zradou a odpornostmi nešetří ve fantasy ani ve sci-fi verzi. Nicméně ten sci-fi, Warhammer 40,000, má navíc možnost provádět genocidu na celých planetách.

Warhammer 40,000: Space Marine je hrou od studia Relic Entertainment z roku 2011. Ano, toho studia, které se proslavilo hlavně Company of Heroes, ale také třeba strategií Warhammer 40,000: Dawn of War. Jejich pokus proniknout do akčních her z třetího pohledu nasbíral spíše průměrné recenze. Přesto pro fanoušky této původně společenské hry je to stále nářez.

Takové Gears of War říznuté hack-and-slash

Když jste studio, které dělá strategie a chcete udělat akční hru, je samozřejmě moudré vyhledat odborníka. Relic Entertainment kontaktovali vývojáře, kteří pracovali třeba na Far Cry nebo také Gears of War, a je to cítit. Ve hře chodíte jak v Gearsech a dokonce UI je téměř shodné. Skoro až Ctrl-C / Ctrl-V. Bojový model však nemá žádné skrývání za překážkami. Naopak máte své okolí trochu masakrovat.

Warhammer 40,000: Space Marine

Ano, ve hře je střelecký element. Máte k dispozici různé zbraně jako samopal, sniperku nebo granátomet. Proti vám však útočí obrovské hordy nepřátel. A když dojdou náboje, je třeba sáhnout po zbrani na blízko. Ať je to meč nebo sekera, budete bojovat s celými hordami, a ty ve zběsilém boji také občas dorážet drsnými finishery.

Likvidace je nyní potřeba. Skřeti napadli tovární svět Graia, kde se tvoří i jistý typ experimentální zbraně. Nechcete přijít ani o jedno, a právě proto jsou povoláni Space Marines, elitní vojáci impéria. Příběh se hodně zaměřuje i na představení světa, primárně je to však přeci jen jistý fan service kombinovaný s pozadím pro provádění genocidy na zelenokožcích.

Warhammer 40,000: Space Marine

Skřetích protivníků je zde skutečná hromada, takže je třeba zjistit výhody a nevýhody všech zbraní a ovládnout i speciality jako trysky. Prostě když vám někdo dá do ruky zbraň, je třeba vraždit. Pro bossfighty však oceníte také jistý rage mód, který vám poskytne dočasné bonusy.

Spíše průměrně hodnocené

Hra nevypadá zcela špatně ani dnes a prostředí je celkem radostí prozkoumávat i díky audio záznamům. Přesto nutno poznamenat, že je to vysoce lineární a místy až moc stereotypní, což je často hlavní důvod pro spíše průměrné recenze. Multiplayer se pak nikdy moc nechytl, a inspirace v podobě Gears of War vždy vedla.

Warhammer 40,000: Space Marine

Navzdory tomu se hře úplně špatně nedařilo, pokračování však byla zrušena kvůli bankrotu THQ. No to víte, lidi neradí pracují bez výplaty, což zkomplikovalo plány nejednoho podnikatele. THQ po svém obnovení ve formě THQ Nordic už nemělo Space Marine pod svými křídly. To připadlo společnosti SEGA.

Warhammer 40,000: Space Marine

SEGA se rozhodla hře ještě věnovat. V roce 2021 vydala Anniversary Edition se všemi DLC, soundtrackem, strategy guide, art book, kartami, vyzváněním či tapetami. No pro fanoušky fajn zásoba.

Konečně druhý díl

Bylo celkem překvapením, když 9. prosince roku 2021 byl oznámen druhý díl. Tentokrát je ale tvořen studiem Saber Interactive pod vydavatelstvím Focus Entertainment. Saber je celkem gigant, který pracoval nějak na všem možném, často dokonce na portech. Portoval třeba Kingdom Come: Deliverance na Nintendo Switch. Pobočky a dceřiné společnosti této firmy najdete po celém světě.

Do hry se opět vrací Titus, kterého tentokrát čeká genocida jiné havěti. Jmenovitě se poněkud přemnožili Tyranidi, jistá „xenomorfovitá“ stvoření. A budou takovou výzvou, že byl potvrzen kooperativní gameplay pro až tři hráče.

Ze všech záběrů vypadá hra zatraceně dobře, a já sám jsem osobně velmi zvědavý, jak to dopadne. Původně jsme se již v této době měli dočkat. Jak to ale bývá, hra byla nakonec odložena a momentální datum vydání je stanoveno na 9. září tohoto roku. Snad nebudeme zklamáni.

Doporučujeme