Nejlepší hry roku 2023. Aneb co si zahrát o svátcích, když je nuda

Baldurs Gate 3 • Baldurs Gate 3

Rok 2023 se bohužel proslavil rapidním propouštěním, zároveň naštěstí vyšla spousta skvělých titulů. Vybrali jsme 10, co letos zaujaly nás a které rozhodně nesmíte minout.

Marvel's Spider-Man 2

Insomniac Games to dokázali znovu, ale nyní ještě lépe. Marvel's Spider-Man 2 je skvělá akční adventura s RPG prvky, ve které jako správný lidský pavouk létáte po městě, chráníte obyvatele a bojujete se záporáky… nyní navíc v roli rovnou dvou hratelných postav, Petera Parkera a Milese Moralese.

Kombinace návykové hratelnosti a skvělé grafiky z toho dělá v podstatě povinnost pro každého nadšence Marvelu. Jen musíte mít PS5.

Super Mario Bros. Wonder

2D skákačky stále nejsou mrtvé. Stačí když jste Nintendo a uděláte bůh ví kolikátého Maria. Když Nintendo toho Maria zkrátka umí a Super Mario Wonder je toho nádherným příkladem.

Hravé úrovně, nové zábavné power-upy a různé hratelné postavy. Jen si tento skvost zahrají pouze vlastníci konzole Nintendo Switch.

Bzzzt

Ať tu nechybí ani české hry! Karel Matějka totiž dokončil svou skvělou skákačku Bzzzt. Hra je inspirovaná retro tituly a snaží se být takovou hrou, jak si ty tituly z dětství pamatujeme. Obtížnost je nemalá, hra vám nic negarantuje, v každém případě je přesto radostí překonávat úrovně díky jejich hravosti.

Pixel-art je zde proveden perfektně a doplněn parádním soundtrackem. Pro fanoušky žánru by bylo hříchem vynechat.

Jagged Alliance 3

Jedna z nejlepších tahových strategií roku. Ve hře se ujmete kumpanie žoldáků a v taktických soubojích porážíte nepřátele. Díky pestrosti možností a hravosti prostředí je postup velmi otevřený a vymýšlení efektivní strategie radostí.

Hra navíc vypadá celkem pěkně a díky optimalizaci se nehraje špatně ani na konzolích. Ať už se tedy do akce ponoříte na čemkoliv, vedle nešlápnete.

Alan Wake 2

Napínavá detektivní hra pohltí snad každého, kdo je tak neopatrný, aby ji pustil. Nádherná grafika a temný soundtrack vytvoří tu pravou napínavou atmosféru, která je doplněna o dynamickou hratelnost a promyšlený příběh.

Studio Remedy si navíc ze sebe umí udělat srandu a závěrečný taneček je tou příjemnou tečkou. Hra nám hlavně připomíná, proč milujeme videohry skrze kreativní nápady a spoustu zajímavých odboček, které nasyté vaši kůru mozkovou.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Legenda o Zeldě příjemně překvapila herní svět už v roce 2017 a letos si to zopakovala znovu. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom je akční hrou z pohledu třetí osoby, která vyniká hlavně tím, že vám dává volnost. Ve všem.

To, co vás napadá, obvykle lze provést, a logické hádanky to ještě podporují. Věřte mi, pokud vlastníte Nintendo Switch, tento herní svět rádi prozkoumáte.

Terra Nil

Pokud někdy lidstvo tu planetu Zemi opravdu zničí, třeba pro nás budou skilly z Terra Nil skutečně použitelné. Ve hře se snažíte přivést mrtvé pláně zpět k životu. Půdě dodáváte živiny, vysazujete rostliny a budujete fungující ekosystém.

Vše je až překvapivě intuitivní a pokud uspějete, je velmi naplňující vidět, jak kdysi mrtvou zem obklopuje zeleň.

Star Wars Jedi: Survivor

Pokračování příběhu Jediho Cala Kestise měl sice porodní bolesti, po pár patchích je to však dobrodružství, které by fanoušci předaleké galaxie neměli minout. Oproti jedničce má gameplay mnohem více možností, hlavně více typů laserových mečů a pěkných oblečků. Pač to je přece to podstatné ne.

Svět je nesrovnatelně živější a příběh vás víc vtáhne. Je to prostě ten první díl, jen o něco vyhlazenější, což bychom chtěli vidět od pokračování vždy.

Starfield

Nemám pochyb, že ne všichni budou s mým rozhodnutím dát sem Starfield souhlasit. Přes jasné vady však nevyšla tento rok obdobně návykové sandbox RPG. Starfield vás hodí do otevřeného vesmíru, kde můžete dělat téměř vše, co vás napadne. Být zlý nebo hodný, hrát hlavní příběh nebo radši budovat svou kolonii.

Zajímavé je navíc to, že dohrání hry vede k… no radši nebudu spoilerovat, ale hodně různým možnostem. Ve výsledku je to vesmírné hřiště s potenciálem zabavit vás klidně na stovky hodin.

Baldur’s Gate 3

Jedno z nejlepších RPG, co jsem kdy hrál. Baldur’s Gate 3 je dosud nejlepším herním provedením Dungeons and Dragons. Ve skupině až čtyř hrdinů (všichni mohou být vaši přátelé) prožíváte napínavé a dobře sehrané dobrodružství.

Přes krásnou grafiku a perfektní soundtrack je hlavní předností hry otevřenost. Můžete postupovat téměř jakkoliv a hra vám to umožní a ještě na vás reaguje. Tohle se zatraceně povedlo!

Tohle je však pouze 10 skvělých her, co tento rok přinesl, a každý má jiný vkus. Jaké hry zaujaly vás? Podělte se u nás na soušlech.

Doporučujeme