Hráli jsme Manor Lords. Budovatelská strategie, ve které nesmíte ztrácet čas

Hooded Horse

Přežít v době středověku není žádný med. A vůbec tomu nepomáhá situace, kdy vám u dveří straší holobrádci s meči. Manor Lords kombinuje budování s napětím… stačí to?

Středověk, to byly krušné časy. Žádný internet, žádný mekáč, ostatně ani ty luxusní lázně si od Římanů nemohli ponechat. Místo toho zima, smrad, hlad a loupeživé tlupy. Ostatně zeptejte se Vondráčové, jak to za jejího mládí bylo obtížné!

A do tohoto období vstupuje Manor Lords. Když jsem to viděl poprvé, myslel jsem, že je to vlastně takový Total War na menší mapě. Ale omyl! Je to náročná budovatelská hra o přežití, ve které jste rádi, když pořádnou armádu vůbec postavíte a uživíte. Boje jsou pak relativně malé.

Bez práce nejsou koláče

Nejlépe se hra přirovná k Banished, popřípadě co se známějších titulů týče, mohli bychom říci ANNO. Začnete s malou skupinou vesničanů, která nemá téměř nic a musíte vybudovat prosperující město. Už zkraje je nutné neudělat moc chybných kroků, jelikož tohle není odpočinková záležitost a lá Age of Empires.

Manor Lords

Vesničani potřebují teplo, jídlo a ochranu a vše musíte postupně zabezpečit. Vy jste pánem zdejšího kraje a musíte do detailů managovat, co kdo dělá. Když chcete jídlo, musíte postavit loveckou chatu či založit pole, ale zároveň pověřit nějakou rodinu, aby se o to starala. Vesničany pak nemůžete prostě verbovat, musí přijít sami a musí mít kde bydlet. S lidmi jsou zkrátka pořád jenom problémy!

Vesničani potřebují teplo, jídlo a ochranu a vše musíte postupně zabezpečit

Hra je promyšlená do obrovských detailů. Je třeba vše spojit cestami, vyřešit logistiku například pomocí koní, starat se o obchod, aby byl nějaký ten bakšiš. Hra vám navíc vše komplikuje. Například v zimě neobděláte pole a nemůžete sbírat ovoce v lesích, navíc lidé víc jí a víc topí. A nezapomínejte na to, že vás taky může někdo napadnout či se poblíž usadit bandité.

Manor Lords

A přes všechnu vaši péči mohou vesničani být nespokojení, když nemají poblíž čistou vodu nebo trhy a spokojenost ovlivní funkčnost vaší vesnice a příchod nových rodin. Pokud se však o vesnici staráte lépe než Denethor (a jíte rajčata méně nechutným způsobem), postupně se můžete věnovat zajímavým řemeslům a průmyslu, můžete kovat, rozvíjet své město a stavět hrady. Jen tedy, pokud se toho dožijete.

Vyměňte pluhy za meče

Když v Manor Lords začínáte hru, musíte nejen vybrat svého pohledného lorda a vytvořit si erb (ve kterém může být i český lev), zároveň si také vybrat herní mód. Je tu relaxační budování vesnice, souboj o nadvládu nad krajem nebo hardcore survival, ve kterém rychle stavíte město, abyste se bránili vlnám.

Manor Lords

Za ničím nehledejte Age of Empires. Ve všech případech jste na mapě sami. Jen v případě nadvlády pomocí vlivu získáváte další území a v případě sporu, stejně jako v survivalu, přichází vojáci odněkud z neznáma. Neznámá síla figuruje spíše jako jakýsi buzerační prvek, který vás nutí být co nejefektivnější.

Armádu není snadné vybudovat, buď musíte rozvíjet své vlastní sídlo, což chvíli trvá, nebo si musíte najmout žoldáky, kteří jsou opravdu hodně mastní

Pokud se totiž plácáte s rozvojem území stejně jako já v první hře, rychle zjistíte, že na vás jde nepřátelská armáda a chtějí si zahrát na pálení čarodějnic… a domů… a lidí… a ponožek starého Nováka. Armádu není snadné vybudovat, buď musíte rozvíjet své vlastní sídlo, což chvíli trvá, nebo si musíte najmout žoldáky, kteří jsou opravdu hodně mastní.

Manor Lords

Hra mi přijde zajímavá právě v tom, že nejen samotné budování umí být výzvou a celá vesnice vám opravdu může vymřít, ale tlak na budování armády jako hnací prvek funguje skvěle. Nicméně hledáte-li dobrou válečnou hru, zde brečíte na špatném hrobě.

Ovládání armády je relativně promyšlené, každopádně opravdu to není zaměření hry. Pokud máte k dispozici 6 jednotek, je to už docela velká armáda. Na středověk vlastně docela realistické. Na epické bitvy je specialistou stále Total War.

Snad přijde víc obsahu

Všechna dřina je ve výsledku návyková a hrozně odměňující. Ostatně za svého šlechtice se můžete i převtělit a prohlížet si svou vzkvétající vesnici či město je nesmírně uspokojivé. Zvlášť, když je hra již nyní opravdu velmi krásná. Bugů nicméně nemá úplně málo, ačkoli jsou to spíše maličkosti.

Manor Lords

Je zde prostě hodně věcí co je třeba doladit. Chybí zde pořádné popisy budov, některé budovy pak mají nutkání nefungovat vůbec. Celkově UI by zasloužilo více péče, dokonce zde najdete hromadu placeholderů. Víc módů by také neuškodilo.

To v Early Accessu naštěstí nevadí. Jako ukázka konceptu obstál Manor Lords na výbornou. Vývojáři třeba časem přidají nějaký víc válečný mód nebo další obtížnosti (něco pro totální bábovky jako já by nebylo od věci). V každém případě se již v předmětném přístupu jedná o jednu z nejchytlavějších budovatelských strategií, co jsem poslední dobou hrál.

Doporučujeme