POG Tipy: Jak být nekompromisním žoldákem v Gray Zone Warfare

Gray Zone Warfare • Gray Zone Warfare

Česká střílečka Gray Zone Warfare od Madfinger Games je doslova hitem. Pokud chcete hře dát také šanci, brzy zjistíte, že je to dost náročná vojenská simulace. My jsme se do džungle vydali taky, abychom vám přinesli zaručené tipy, co vám pomohou excelovat.

Ideálně hrajte v týmu a nezapomeňte na mikrofon

Pokud o hře vůbec uvažujete, rozhodně řekněte své ano pouze v případě, že to máte s kým hrát. Stejně jako v posteli, s více lidmi je to lepší – a čím více, tím lépe (myslím ve hře)! Mapa je totiž dost náročnou výzvou a sólo vám nemá kdo krýt záda. Gray Zone také umí skvěle budovat atmosféru co se týče týmové spolupráce a je to jednoduše mnohem zajímavější. Ale nebojte, i vlk samotář zde najde své uplatnění a podnikat nebezpečné výlezy do PvP oblastí má něco do sebe.

Gray Zone Warfare

A taková maličkost - bez mikrofonu to nemá cenu. Ve hře je minimum UI a s přáteli se snadno ztratíte. Přesná komunikace je rozhodně velkou pomocí a vlastně i životně důležitým vodítkem, jak kamarádovi v chaosu boje neustřelit ucho.

S přáteli musíte být ve stejné frakci

Když už kamarády do týmu máte, a to nemám na mysli ty imaginární, dejte si pozor při výběru frakce. Sice je tu korporátní frakce a nějaká inspirovaná římskou legií, ty se však tolik neliší. Pokud máte jinou frakci než váš kamarád, spolu si prostě nezahrajete. Výběr frakce je tedy důležitý minimálně z hlediska společného hraní, do budoucna by na ně měl navíc kladen mnohem větší důraz. Ale nebojte. Pokud se náhodou spletete, je tu možnost si promáznout postavu a začít znovu. Ale kdo by to chtěl dělat, že?

Gray Zone Warfare

Spojence rozeznáte podle ikonky na mapě

Jak jsem již zmiňoval, ve hře je minimum UI. Vše musíte najít dle čichu a zraku. To rovněž způsobuje komplikace při identifikování, kdo je přítel a kdo nepřítel. Hlavní rozeznávání je pomocí oblečení – když je polonahý, většinou to není uprchlý nudista ze Saint Tropes, ale nepřátelské NPC. I to však v pozdějších zónách nemusí být nutně dobrým vodítkem.

Gray Zone Warfare

Hodně dobře funguje také mapa. Na té vidíte ikonky vašeho týmu (zelené) i jiných hráčů z vaší frakce (modré). Můžete tedy dvakrát ověřit, zda toho divného cápka na ulici máte zabít nebo ne, aniž byste ověřovali pravidlo: „Když mě chce zabít, nejspíš je to nepřítel.“

Nezapomeňte si vyzvednout úkoly

Než půjdete na misi, vždy se podívejte, zda si nemůžete vyzvednout nějaké tasky. Naberte všechny, co můžete, a pochopitelně nejlepší je vydat se na mapu tak, abyste je splnili jedním tahem. Zvlášť pokud hrajete ve skupině, dá se na to snadno zapomenout, a tím přijdete o drahocenné expy a prašulky.

Gray Zone Warfare

Vrtulník můžete přivolat kdykoli, ale nelezte pod něj

Po mapě se přemisťujete pomocí vrtulníků, jejichž cesta je sice zabugovaná, ale také dost účinná. Dobré vědět, že vrtulník můžete přivolat kdykoli a chvíli trvá, než dorazí na místo určení. Prcháte-li tedy z oblasti, vyplatí se zavolat si Uber dopředu a nebo vyrazit sprintem přes les.

Gray Zone Warfare

Pozor však na snadnou chybu. Ve filmech to nevadí, každopádně pokud tady stojíte pod vrtulníkem a nebo moc blízko vrtule, je po vás. Při přistávání a odlétání od něj držte radši odstup.

Když umřete, věci si vyzvedněte nazí

Ve hře budete umírat často, na to si zvykněte a následně se v základně objevíte bez věcí. Můžete je však ze své mrtvoly získat zpátky. Pokud nejsou na opravdu hodně nepřístupném místě, a nebo nešlo o zabití hráčem, který vaši mrtvolu vyrabuje, doporučujeme se pro ně vydat nazí. Má to rovnou několik výhod.

Gray Zone Warfare

Zaprvé, když vás zabijí znovu, o nic jiného nepřijdete. Zadruhé, když si vaše věci vyzvednete, nezaplní se vám moc inventář. Takže po smrti tam po vás zbyde méně věcí, a zároveň nejste tak těžcí.

Nejvzácnější předměty ukládejte vždy do Safe Locku

Na každou misi se hodí vyrazit s hromadou vybavení. O mnohé v případě nechtěné smrti ale opravdu přijít nechcete. Tohle konkrétní vybavení naštěstí můžete bezpečně umístit do Safe Locku, čímž vám nezmizí v případě nečekané smrti. Hodí se to především pro úkolové předměty, klíče v peněžence od speciálních dveří a další hodnotné vybavení.

Gray Zone Warfare

Stopování cizích vrtulníků vám umožní rychle prozkoumat mapu

Vrtulník můžete objednat pouze do těch oblastí, které jste již prozkoumali. Zároveň však můžete nastoupit na jakýkoli přátelský vrtulník, který není plný. Je to trochu risk, ale s trochou štěstí tím můžete snadno prozkoumat části mapy, kam byste se normálně jen tak nedostali… a ještě mít s sebou spojeneckého vojáka.

Gray Zone Warfare

Nepřátelé jsou odolnější, než se zdá

Když vidíte někoho polonahého, jistě doufáte, že ho snadno zastřelíte. Ale zdání klame. Někteří bastardi toho vydrží opravdu hromadu, klidně i celý zásobník. Při hraní se tedy vyplatí se krýt i před nepřítelem, kterého byste měli zastřelit první. Ostatně nejste Han Solo.

Gray Zone Warfare

Berte ohled na své životní potřeby

Jedná se o promyšlenou simulaci, což se projevuje nejen tím, že chodíte pomalu a snadno umřete. Vaše postava se může vyčerpat, mít hlad nebo žízeň či mít dokonce migrénu. Vždy tedy opatrně kontrolujte, zda v ničem nestrádáte a dodržujte pitný režim.

Bonusové upozornění – vše chvíli trvá. Zde si nerozbijete lahvičku o čelo a jste v pohodě. Naopak každá akce vyžaduje nějaký čas na splnění. Vždy tedy buďte někde schovaní, aby k vám nedoputovala nechtěná kulka.

Stále o hře uvažujete? Přečtěte si naše dojmy!

REKLAMA

Partnerem rubriky je společnost STR8.

Doporučujeme